Trångboddhet och segregation

Som jag skrivit tidigare är de stora anledningarna till att det finns problem i Rosengård, segregation, bostadsbrist och arbetslöshet. Det handalr inte om islam eller nåt liknande. Men segregation, isolering, trångboddhet, arbetslöshet och en brist på tillhörighet till det omgivande samhället kan bidra till att det finns en grogrund för fundamentalistisk islam i viss miljöer och grupper i Rosengård.

Dessutom är själva konstruktionen av våra miljonprogramsförorter negativ för social samverkan och gemenskap mellan människor. Det finns inga vettiga samlinsplatser, inga hemtrevliga gator, utan istället öde gångar i grönområden där folk känner sig otrygga, tomma områden mellan hus som inte kan utnyttjas, brist på smålokaler för småföretag och stora ogästvänliga parkeringsytor och parkeringsdäck. Den sociala otryggheten förstärks därmed också med en fysisk otrygghet och läget blir ännu sämre.

Dessutom liger Rosengård isolerat från resten av Malmö, en motorvägsringled österut, en jättekyrkogård norrut, grönområden söderut och ogästvänliga industriområden västerut. Den sociala och fysiska isoleringen förtärks därmed också av en geografisk. Barriären mellan Rosengård och resten av Malmö blir väldigt tydliga. Något som också skapar en känsla av vi och dom. En känsla som sedan förstärks av hög arbetslöshet, språkproblem, trångboddhet osv. Som Behrang Miri säger, att leva i Rosengård är som att leva i karantän. Det är klart man kan trivas ändå, men faktum är att många vantrivs i områden av Rosengårds typ.

Alla dessa saker måste åtgärdas för att Rosengårds problem (detsamma gäller många andra förorter) ska kunna minska. Fler och billiga bostäder måste skapas och för det krävs subventionerat byggande av hyresrätter. Dessutom större bostäder för stora familjer. Stadsplaneringen måste göras om, Rosengård knytas närmare resten av Malmö, ordentliga gatusystem med riktiga kvarter skapas osv. Det behövs fler verksamhetslokaler för småindustrier och handel. En blandad stadsmiljö behöver skapas. Arbetslösheten måste minskas med hjälp av statliga och kommunala pengar, utbildning och genom att det återanställs 200 000 (i Sverige, hur många det gäller i Malmö vet jag inte) inom offentlig sektor.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det finns något som är jätte viktigt när det gäller våra liv och samspel med andra människor och tom. med hela samhället – man ska ge för att få.
  Om invandrare bara får från staten, kommunen och oss skattebetalarna från den dan de anländer till Sverige – bostad, pengar för hyran, för mat, kläder osv. rinnande varmt- och kallt vatten, kylskåp, fris, gratis skolgång, skolmat, aktiviteter och framförallt lugn och ro och fred, dvs. allt det de flesta saknade i sina respektive hemländer,då tycker jag att man ska vara oerhört tacksam för det och visa det på nåt sätt.
  Men absolut inte genom att klaga hela tiden och begära mer och framförallt inte genom att sätta halva Rosengård i brand, vandalisera och kasta sten på poliser, räddningstjänsten och ambulanspersonal.
  Utan genom att demonstrera, om det behövs, på ett fredligt, kulturellt och demokratiskt sätt. Genom att gå i skolan och lära sig nåt vettigt, framförallt språket, lära sig vett och etiket och finna sig i det hela så som det är.
  Man snackar hela tiden om misslyckad integration och nästan alla invandrare tycker att det är svenskarnas fel. Men VILL man bli integrerad då ska man, tycker jag, stänga av Al-Jazira och andra arabiska program och istället titta lite på svenska program, lysna på radio, läsa tidningar, gå till biblioteket osv.
  Visst finns det massa problem med bostadsområdena där invandrare bor, men det är något svenskarna inte kan lösa över natten. Man försöker i vissa fal lösa några av de vardagliga problem med boendet genom att försöka reparera och åtgärda vissa fel – men det går för det mesta inte, eftersom killarna som ska sköta det här blir ofta trakaserade och tom. fysiskt anfalna av invandrarkillar. Är det också svenskarnas fel?
  När man frågar nån invandrare om det finns några problem då börjar de nästan skrika – ju det finns massa:trångt boende, kakerlackor,avsaknad av fritidsgårdar( som någon har bränt när konstigt nog),arbetslösheten och massa annat och allt det äer svenskarnas fel. Men om man frågar om det finns invandrargäng som trakaserar tom. sina egna, snattar, rånar och misshandlar folk (för det mesta svenskarna) eller om det finns några islamiska radikala fundamentalister, då får man tydligt svar – NEJ! Vi svenskar ljuger hela tiden men de talar sanningen.
  Det finns massa fel, men det är bege sidor som måste prata om det och inte bara beskylla varandra.