Jag köper aldrig musik

Det har jag inte gjort på länge. Men jag laddar inte heller ner. Orsaken till det är inte främst att jag tycker det är nåt fel på fildelning via The Pirate Bay eller på annat sätt. Orsaken är mer pragmatisk, jag vill inte fylla hårddiskarna på mina datorer (jag har aldrig det senaste, det har jag inte längre råd med) och jag vill inte att polisen ska få någon som helst möjlighet att inleda någon som helst undersökning mot mig av någon som helst anledning. Det finns alltför många inom vissa delar av den organisationen som förmodligen gärna skulle vilja göra det.

Jag laddar alltså inte ner och jag köper inte musik. Jag tillför inget ekonomiskt värde till musikindustrin på något sätt. Och om jag inte av andra skäl hade låtit bli att ladda ner så hade jag kaneke hämtat hem en del musikfiler, men inte speciellt mycket.

Men på senare tid har jag börjat lyssna allt mer på musik. Orsaken är enkel. Den heter Spotify och de senaste dagarna har jag lyssnat mycket på Amy Winehouse, Duffy, The Corrs och Lily Allen. Musik jag aldrig nånsin skulle gått ut och köpt. Knappast heller laddat ner. Jag skulle förmodligen inte ens funderat på att lyssana på Duffy, Lily Allen och Amy Winehouse utan Spotify. Det finns gott om andra liknande tjänster dessutom, exempelvis Tunerec, last.FM och Itunes.

Vart vill jag då komma med detta. Jo, att musikindustrin är stendöd om man vill hålla kvar plastbitstänkandet. En vettig människa går helt enkelt inte ut på stan för att köpa en plastbit och stoppa in den i en maskin hemma för att lyssna på den när man redan har den aktuella musiken i en maskin därhemma, ett knapptryck borta. Plastbitsindustrin, vare sig det är film eller musik det gäller har redan förlorat, oavsett hur det går i rättegången mot The Pirate Bay (TPB). Det är lättare att ladda ner/lyssna direkt från nätet än att springa ut på stan. Om nedladdningen kan ske så att artisten kan få lite stålar så inte mig emot.

Men en sak är klar, det går inte att gå tillbaks till plastbitsdistribution. De bolag som håller fast vid det kommer att försvinna. De nya företag, eller de gamla som eventuellt väljer att hoppa på onlinetåget är vinnarna i det här. Samma på artistsidan. De som håller kvar vid det gamla är förlorare och de som satsar på det nya är vinnare. Rättegången mot TPB har ingen som helst betydelse när det gäller detta. Den är totalt meningslös ur den aspekten.

Intressant?
Bloggat: Pastey, Badlands, Fridholm, Röda Malmö, Annarkia,
Borgarmedia: SVD, DN, NM,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Stefan

  Hej hej!

  tror kanske det här är första gången jag kommenterar i en blogg. Nåväl. 🙂
  Jag måste bara säga en grej angående ”plastbitsförsäljning”. Jag tycker alltför många har fått det om bakfoten att skivindustrin försöker få folk att köpa just CD skivor i sig, att det är det som är motsatsen till fildelning. Skivbolag är fullständigt ointresserade av vilket format folk handlar, bara folk gör det. Skivbolagen jublar över Spotify och stödjer dem helhjärtat, tex. Att CD skivor fortfarande finns beror inte på att skivbolagen försöker hålla fast vid det gamla, det beror i större utsträckning på att det faktiskt är relativt jättemånga människor som faktiskt föredrar att lyssna på musik på det sättet och att samla på musik på det sättet. Därför vore det ju dumt att överge plastbiten i förtid, när det trots allt är så att massor av människor verkligen vill ha den. Även om de blir färre för var dag som går så står de fortfarande för en majoritet av musikkonsumtionen, vilket det känns som att det ofta förbises i debatten kring musikindustrin.

 • Martin

  Stefan,
  skivbolagen stödjer Spotify helhjärtat?!
  http://sydsvenskan.se/nojen/article409318/Spotify-begransar-sitt-utbud.html

  Så mycket för helhjärtat

  Intressant i sammanhanget är också att dessa alla kommer från aktörer utanför skivbolagen, de har alltså inte tagit ett enda initiativ till modernisering. De har istället stämt tillverkare av nya innovationer för musiklyssning så som mp3-spelare. De har senaste decenniet uppvisat ett aggresivt förhållningsätt till ny teknik, de har sett den som ett hot. De har varit försent ute och därför är de ledsna på alla som snabbare anpassade sig till den nya tekniken. Men det är inte fildelarnas fel att de missade tåget.

  Den förinspelade plastbiten har spelat ut sin roll och att skicka ut dem från centrala cd-brännare runt om i världen är stendött. Stefan, du kan ju tillverka din egen CD-skiva hemma på 5 minuter om du önskar lyssna på musiken på det viset. Jag gör det ibland. Vad jag menar är att det inte är antinge eller, på det sätt som jag tolkar det du säger.

 • Tratten

  Akta dig du, Svensson… Förr eller senare kommer de efter sådana som dig med – som varken köper eller laddar hem saker och ting. Snart nog är det någon höjdare som kommer på att sådana som du utgör ett dåligt inflytande på din omgivning, och ”hur ska det gå för oss om alla gör som Svensson?!?”.

  Man kan aldrig veta så noga ~;0)

 • Tratten

  Som jag ser det, är det ett världskrig: Nöjesindustrin v.s folken. I slutändan vinner alltid folket, men det tar sin tid innan folket får nog. Tyvärr… och speciellt i vårat avlånga land stämmer det extra bra.

 • Stefan – du får passa dig. Att ladda ner en fil från Spotify är visserligen tillåtet, men hur är det med att bränna ner den på en CD? Är inte det ”exemplarframställning” och ett brott mot upphovsrättslagen. Man får ju inte heller göra säkerhetskopior av sina skivor numera och inte ens försöka kringgå de kopieringsskydd som blir allt vanligare på lagliga CD och DVD. I denna stund förbereds också utökad och ännu mer restriktiv lagstiftning: ACTA, IPRED och datalgaringsdirektivet t ex.
  Även vi som försöker göra rätt går förmodligen att sätta dit. Det är det obehagliga. Rättssamhället bygger på att det är förutsägbart vad som är straffbart, annars kan ju folk inte följa lagen – och godtyckligheten blir fullständig. Därför är vår lagstiftning inte bara gammalmodig och ineffektiv – den är dessutom rättsvidrig.

 • Stefan

  Men hallå… jag skrev aldrig något om att JAG gillar CD. Jag pekade enbart på det faktum att CD faktiskt fortfarande är ett populärt format bland konsumenter oavsett vad ni eller jag tycker om denna vidriga lilla plastbit. Och jo, skivbolagen stödjer generellt Spotify. Bakåtsträvare och kortsiktiga idioter finns det ju dock överallt. Hela tillbakadragandet av katalogerna är också ett medialt missförstånd. Spotify fick från början i sin testperiod en engångslicens för att själva kunna ladda upp musik utan särskilda avtal. Det är framförallt dessa som nu tagits ned, för att senare komma tillbaka igen. Det är främst Spotifygänget själva som varit klantiga med att informera om detta. Om man absolut måste så kan man förstås lägga in hur mycket illvilja i detta som helst. I verkligheten finns den dock inte.

  Lasse – nu fattar jag ingenting. Vad ska jag passa mig för? Har jag knystat ett ord om att ladda ner musik från Spotify (vad fruktansvärt omständligt och onödigt det vore) för att sedan bränna den på CD? Det har jag inte sagt ngt om och det är inget jag överhuvudtaget skulle vara intresserad av att göra. Nöjer mig fint med att betala 99 spänn i månaden och spela upp musiken…

 • Stefan

  Vill bara be om ursäkt för min uppretade ton i mitt sista inlägg. Blev faktiskt bara så överraskad att det jag skrev i min första kommentar kunde bli så infernaliskt missförstått! 😉

 • Mike

  klart dom inte har pengar dom har ju skänkt bort statskassan till usa och fyllt sina egna fickor med dem.

  Från 4000 miljarder i överskott till minus.

  Vilket skämt.

  Jag söker en investor som vill utveckla en ide med mig och delat ägarskap.

  Någon som har inflytande och pondus och stå emot dom stora bolagen.

  Min uppfinning berör en generator som kan ersätta motorerna i bilar och bränslet.

  Ersätta bränsle i alla fordon och ge hus värme och el.

  Det är lustigt men jag har hört runt lite med mina vänner som några har eget företag och några är uppfinnare.

  en av dem berättade hur han uppfann en pump till bilmackarna som kunde leverera vatten,luft, och olja.

  Han hade beställningar från Ok,shell och jet.

  Prototypen var klar och patenten tagna.

  Utvecklingsfonden hade lovat han hjälp.

  Sen när det gällde hade den ansvariga slutat på sitt jobb och statens utvecklingsfond hörde aldrig av sig.

  Lustigt men ännu roligare med tanke på all reklam staten bombar oss med ang miljön och alla extra skatter vi ska betala så finns inget stöd eller intresse för min uppfinning.

  Tycker det säger en hel del om att bibehålla monopol.

  Det ska se bra ut utått men igentligen är samhället ett stort skämt.

  Det är som när man lär ut rättigheter till barn i skolan men i verkligheten existerar dom inte annat än i ens eget huvud och avgörs av den stora massans indoktrinerade medvetenhet.

  Föressten jag är inte född i sverige men uppväxt här.

  Har ochså en gång i livet begått grovt brott.

  Jag hjälpte min Ms sjuka vän odla cannabis.

  Så ta och utvisa mig jag måste ju vara en tagg i statens öga.

  Skitregering.

  Folket är för dumma för att ha det gott.

  Vill man ha det gott agerar man och kräver.

  Något som den passiva svenska befolkningen tycks ha glömt hur man gör.

  Osämja och att folk inte samverkar är vad som ger psykopat ledarna makt till att ljuga mera för oss till sina privata agendor.

 • Tratten

  ”Rättssamhället bygger på att det är förutsägbart vad som är straffbart, annars kan ju folk inte följa lagen – och godtyckligheten blir fullständig. Därför är vår lagstiftning inte bara gammalmodig och ineffektiv – den är dessutom rättsvidrig.”

  Klockrent, på spiken, och bra sammanfattat! Våra domstolar – våran lagbok, är av folket – för folket! Men nu idkar stora bolag rena utpressningen mot både domstolar och regeringar. Och DE FALLER TILL FÖGA… Inte konstigt att politikerföraktet fortsätter breda ut sig. Domstolarna är ju, trots allt nödgade, att pröva stämningar, mm. Men att våra politiker låter sig köpas (för det misstänker jag att det handlar om, på ett eller annat vis), är rena skandalen!

  Lika bra att spärra hela internet, och lagföra alla försök till tekniska framsteg som inte är tillåtet av våran regering. Den sista tiden har vi alla sett hur lite våran privata sfär (brevhemligheter osv) betyder i ”kampen mot en, ett eller något annat”. En lag som ACTA är så extrem så att liknande lagar enbart skulle antas om det var krigstider (förr). Idag… Ja, det är en tragisk historia.

  Storebror ser dig!

 • Pingback: Bokförlagen börjar snegla på Pirate Bay | Psykbryt()

 • Anders_S

  Stefan: Det är oerhört lätt att hetsa upp sig när saker skrivs på internet. Därför ska man försöka läsa först, vänta en stund, läsa igen, vänta, skriva. Det funkar förstås inte alltid, man gör fel hela tiden och blir för upprörd.

  Sen, man laddar inte ner från Spotify, man lyssnar. Det hamnar inget på hårddisken, det är så kallad streaming (strömning? eller hur vi ska kunna försvenska det)

 • Mats

  Tjänster som Spotify fyller sin funktion men jag vill lyssna på Amy Winehouse (bl.a.) på väg till jobbet (via tåg) och då mäste jag ha en nedladdad låt, alltså betalar jag.

 • Anders_S

  Mats: Mobilt bredband och bärbar dator så funkar Spotify överallt. Och på Spotify betalar man månadsavgift eller så betalar reklamköparna.

 • Tratten

  Spotify är komplett värdelöst om man har en smalare musiksmak (typ blues, hårdrock, mm). Själv söker jag t ex alltid efter gamla rariteter. Ny musik tankar jag ner, och om jag blir nöjd så köper jag cd:n. Jag har hittat mängder med artister och grupper på TPB – mängder med artister och grupper som jag förmodligen inte skulle funnit på annat vis.

 • Anders_S

  Tratten: Det är i all fall inget problem med att hitta udda salsaartister från Puerto Rico eller konstiga Reggaeskivor.

 • Tratten

  Först FRA… sedan Ipred – och snart nog ACTA (som få har insyn i hur den ska läggas upp).

  Klart som fan att jag är förbannad! Den som INTE är förbannad är antingen för oinsatt eller också för gammal för att förstå konsekvensen av alla dessa demokrati-fientliga lagar. För gammal, ja… Allt det här är, i grund och botten, en kamp mellan den yngre och den äldre generationen. Men under det finns minst två lager av mycket oheliga motiv från the Big Money och våra politiker. Oerhört komplicerad historia, men givetvis är det varje politikers våta dröm att kunna kontrollera internet… Nåja, många politikers våta dröm i vart fall.

 • Anders_S

  Tratten: Kolla hur gammal jag är. Det är inte i huvudsak en generationsfråga även omd en dimensionen finns. Det är i huvudsak en fråga om produktionsförhållanden och förädnringar av dessa under kapitalismen.

  När dte gälelr FR är dte en höger-vänsterfråga framförallt. Även om högern ibland försöker låtsas som om det inte är det.

 • Tratten: Spotify funkar väldigt bra om man gillar unken gammal sextiotalsreggae och ska som jag gör. Och det är BRA mycket smalare än hårdrock i alla fall.