Hur demonstrationen i Malmö egentligen var

Jag ser att det officiella deltagarantalet i demonstrationen i Malmö är 6 000. Personligen tror jag inte det var så många. Min bedömning är att palestinarörelsen i Malmö överskattat sin potential och hur stor frågan är.

Men åter till demonstrationen. Som helhet mycket lugn och fridfull. Kraftfull och ordentlig. Låt oss utgå från att vi vara cirka 5 000. Av dessa 5 000 gick kanske 500 i den delen av tåget som dominerades av autonoma/anarkister/syndikalister. Cirka 50 – 100 av dessa var maskerade. Det var den sista gruppen (inte ans alla av dem) och en del yngre invandrarkillar som deltog i attacken mot polisen i slutet av demonstrationen. En mycket liten minoritet alltså.

Större delen av tåget bestod alltså av andra demonstranter, demonstranter från Kommunistiska Partiet, från Socialistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Palestinska organisationer och många andra grupper. Alla dessa grupper tog avstånd från de autonomas minoritetsaktion och agerade för att lugna ner och avstyra det hela. Flertalet demonstranter var dock vanliga människor, icke-organiserade helt enkelt. Många av dessa agerade också mot det korta våldsutbrottet.

Manifestationen startade klockan 11:00 med flera talare, Dror Feiler från organisationen Judar för israelisk-palestinsk fred, Lars Ohly och Per Gahrton för att nämna några. Vid cirka halv ett gick vi iväg och tågade lugnt och kraftfullt genom Malmö mot den isrelaisk förtryckarstaten och den israeliska ockupationen. Vid halv två (eller lite senare) var vi framme vid Malmö Stadion där då 50 -100 personer gick till angrepp mot några polisbilar. Stöket varade cirka en halv timme. Manifestationen fortsatte dock ända tills klockan 15:00 utan några fler våldsincidenter.

Sammantaget var det en kraftfull, fredlig och bra manifestation där det mesta sköttes bra, men inte allt. Det senare har jag skrivit om i de tre inlägg jag skrivit om demonstrationen tidigare.

Men som sagt totalbilden av det hela var mycket positiv, precis som min kamrat Ronny Åkerberg på Röda Malmö skriver. En annan partikamrat, Peter Widén från Eskilstuna, har bl.a. uttryckt det så här (i en insändare till Aftonbladet):

Aftonbladet nämner bara nynazister och AFA som organistioner som ”fanns påplats”. Skandalöst! själv såg jag inga nynazister och AFA folket var som sagt en liten del som bröt mot oss andra. Aftonbladet tycker inte det är värt att ge folk information om Dror Feilers (Judar för en israelisk-palestinsk fred) fantastiska tal. Per Gahrton höll också ett bejublat tal. Lars Ohly från en av vänsterorganisationerna talade också. M.fl.

Som hans kriver så fanns det inga nazister på plats. Det är bara dumheter och fria fantasier från Aftonbladet. Om det överhuvudtaget hade dykt upp nazister hade dessa avlägsnats.

En fredlig, kraftfull och bra demonstration alltså. Störd av en liten stunds stök (det är det korrekta ordet, för några kravaller var det aldrig) från en liten grupp.

Intressant?
Bloggat: Arvid Falk, Jinge, AK, Alliansfritt, Utsikt från höjden, Anna Wester,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, SDS1, 2, 3, DN1, 2, 3, AB1, 2, Stockholms Fria,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Tack för en föredömlig bevakning och informationskälla dessa dagar – vilket lyft för demokratin att tidningar och TV inte längre har totalt monopol på storyn. Hörde ett i övrigt mycket bra reportage på Godmorgon Världen i P1 imorse av Gösta Lempert. Men det var så avslöjande samtidigt när han berättade om hur journalisterna på fredagen stod kvar och väntade – förgäves – på en våldsdemonstration av AFA.

  Hur ofta talar media om sitt eget ansvar att demonstrationer urartar? Om de är villiga att stå och vänta med kameror i högsta hugg på eskalering – vad säger det? Om de ignorerar att rapportera om alla de som har något vettigt att framföra och istället ger allt utrymme åt de som begår våldshandlingar – vad sänder det för budskap?

 • Nadia

  Tack för informationen om hur det var Anders!
  Mycket uppskattat.

 • Apan

  Lustigt när man ser skillnaderna mellan tidningarna som t.ex SvD och Aftonbladet. Båda hade laddat för kravaller som värsta boxningsmatchen men av det blev ringa. SvD skrev att det var lugnt förutom smärre skärmytslingar medans Aftonbaldet fläskade på stort och lunga demonstrationer som urartade till ”kalabalik” och kravaller. Jag tror mer på dig och SvD i så fall. Det borde vara finnas någon etisk nämnd eller något för dessa hetsar journalister.

  Om nu Sverige bara knyter ihop säcken idag så kommer det vara en bra helg kanske.

 • Sofia

  Tack för en bra bevakning!

  Såg precis på svts inslag om demonstrationen. Speciellt pinsamt är ett klipp där en ensam kille står på taket av en polisbuss och runt bussen står ett tjugotal mediefotografer med hungriga kameror.

 • Anders_S

  Apan: Ja, förhoppningsvis vinner väl Sverige tennismatchen.

  I övrigt var det lite jobbigt att stå preci bredvid attacken mot polisbussarna, men jag kände aldrig någon direkt rädsla elelr nån speciell oro. Jag var nervösare under den stora demon under ESF då inget egentligen hände än denna gång (men då hade jag också ansvar, det hade jag inte nu)

 • TB

  För arrangörena av demonstrationen var nog deltaganet en missräkning. Blogginlägget ger intrycket att kanske hälften av de förväntade 10000 infunnit sig till denna manifestation. Vad beror detta på?

  Kan det helt enkelt vara så att människor tycker att bojkotter mot fredliga och relationsskapande idrottsarrangemang är helt fel väg att gå?

  Enda vägen att uppnå varaktiga lösningar är genom den förtroendeskapande dialog. I Israel får denna typ av bojkotter bara motsatt effekt och förstärker de som hårdnackat motsätter sig den tvåstatslösning som är den enda möjliga lösningen på konflikten.

  /*off-topic, borttaget*/ #AS

 • Pingback: Undernärda och traumatiserade barn samt fortsatta bombningar i Gaza « rapport från en spånbinge()

 • Synd att inte allmänheten får rätt bild av vad det egentligen hadlade om och hur demonstrationen gick till…

  Ingen kommer fatta varför och vad som var syftet eftersom Aftonbladet mfl, bara lagt fokus på AFA och nynazister…

  Så alla som är för ett fritt palestina buntas plötsligt ihop med Nynazister eller extremvänster grupper.!

  Tyvärr kunde jag inte vara med, men frågan engagerar mig verkligen, och det är förbannat frustrerande att se hur folk ser på konflikten!

 • TB bojkott av Israel är verkligen rätt väg. Tror du att det skulle ha samlats så här mycket folk bara ett år sedan? Ogillandet av Israel ökar. Att ledarna för världen inte insett vilka problem Israel skapar är inget vi kan göra åt, men ser man att folket bojkottar och går ut på gatan i stora antal, då förstår de att de måste lyssna på våra önskningar.
  Dessa fredsälskande idrottsmän stödjer Israel i deras propagandakrig, såsom Hitler och hans idrottsmän stödde hans OS och dess propaganda.

 • Mikael Wallgren

  TB: Knappast, din våta dröm om oreserverat stöd för Israel hittar du nog inte utanför Per Ahlmarks sällskapen på vissa universitet… Om det var något som fick folk att inte sluta upp var nog oron för kravaller.

  Media och AFA behöver varandra, tillsammans bjuder de upp till en dans som kommer sluta med ökad fascistisering och minskat deltagande i demonstrationer. Synd. Nyttiga idioter tror jag de brukar kallas.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Nästan lugn protest i Malmö()

 • Pingback: Liten polisordbok, SPT och demonstrationer | Svensson()

 • TB

  Historien visar på få exempel där bojkott verkligen haft någon effekt. Möjligen är Sydafrika regeln som bekräftar undantaget.

  Istället visar historien exempel på att regimer använder bojkotten för att skylla egenkonstruerade missförhållanden på andra. Zimbabwe och Kuba är talande exempel på detta där långvaraiga bojkotter haft tveksam effekt. Med öppenhet hade det varit mycket svårare för denna typ av regimer att fjärma sig. Att skylla ifrån sig hade inte varit möjligt varför ett effektivt vapen på detta sätt hade kunnat vridas ur händerna på diktatorerna.

  /*off-topic, TB, du har notoriskt svårt att hålla dig till ämnet, du måste skärpa dig*/ #AS

  I fallet Israel är det inte ens frågan om någon diktatur utan om en demokratiskt vald regering. Här finns det betydligt effektivare sätt att bilda opinion än att bojkotta en idrottshändelse. Bojkotten som metod blir här kontraproduktiv.

 • TB du glömmer att Israel kanske är en demokratisk stat, men de hålls om ryggen av väststaterna. Hade USA och EU ställt lika höga krav på Israel, som man ställt på andra länder, då hade inte vi småfolk varit tvungna att ta till bojkott och till kamp mot Israel. Tyvärr är det lättare att fördöma Afrikanska och Asiatiska länder än att fördöma Israel. Ser du verkligen inte hur EU och USA låter Israel komma undan med saker inga andra länder hade fått komma undan med? Kärnvapen, brott mot mänskligheten, FN-resolutioner osv.
  Bojkott är enda vägen, fram tills västvärlden bedömer att Israel är likvärdig alla de andra länder som gjort sig förtjänta av namnet brottslingar och terrorstater.

 • Kristoffer

  Det räcker ju att följa debatten i Sverige om Israel/Palestina för att inse att lösningen är lååååångt borta. Synd, för de allra allra flesta av oss vill ju egentligen samma sak och det är att alla människor i regionen skall få leva sina liv i frihet och utan krig. Det är vägen dit det är delade meningar om. OBS Detta gäller i Sverige, inte nödvändigtvis i den aktuella regionen.

  Vad gäller demonstrationen så är det dock så att våldsamheter lyfts upp i media. Det är ingen nyhet att alla typer av etablerad media frossar på sånt. Det är inte bara i samband med demonstrationer utan i alla lägen det går att hitta. Jag är faktiskt lite chockad över att SvD varit återhållsamma i frossandet.

  Jag anser att det var ett misstag av ledningen att låta AFA vara med. Läste intervju i DN där man ställde ledningen mot väggen och där sade de själva att de uppmanade flera gånger till att ta av maskeringen, vilket betyder att de kände till att några beredde sig på sedvanligt vis för bråk. Och sen har ju Svensson skrivit här flera gånger att om nazisterna skulle dykt upp så skulle de avvisas från tåget. Detta borde rimligen kunna göras även med AFA.

 • Borde lägga till en kritik av massmedierna. Det finns anledning att anta:

  1. Att det fanns en stark önskan i borgerlig press att det skulle bli bråk av nyhetsdramaturgiska skäl, och av politiska skäl för att;
  såväl Sydsvenskan, DN, Skånskan och Expressen vars ledarredaktioner är mer eller mindre proisraeliska och definitivt borgerliga. Stoppa matchen sågs av dem som en socialistisk manifestation. Därför drog redaktionerna igång en skämselpropagandakampanj, bland annat genom att vidareförmedla rykten som att:

  2.Nazister planerade delta i palestinademonstrationen. På så vis kunde det bli retorik av det hela, a la: nazister och palestina-aktivister är av samma skrot å korn.

  3. Knappt en dag har gått utan att vi i SvD, DN, Sydsvenskan etc har fått se bilder på svartklädda ”huliganer” som berättat om den oreda de skulle ställa till med.

  4. I Svenskan har man inte underlåtit att sprida ryktet om att Malmö är en antisemitisk stad. I betydelsen att många i Malmö inte gillar att 1300 människor varav oproportionellt många barn och äldre slaktades i Gaza.

  5. Oxå i fredags när INGET hände fanns det journalister på plats i HJÄLM (!) utanför baltiska hallen.

  6. Sammantaget så fick högern i Malmö vatten på sin kvarn GENOM lokal och riksmedia. Medan endast mellan 6-7000 deltog i demonstrationen på grund av massmedias rapportering. Folk blev helt enkelt bortskrämda av en månads skrämselpropagandakampanj om vad ”våldsälskande huliganer” skulle komma att ställa till med.

  Rapporterna fortsatte i denna anda exempelvis i söndagens Gomorron världen. Den besvikna reportern berättade att nästan ingenting hände på fredagen. HMedan hans rapport var betydligt fylligare om lördagen och dröp av indignation.

  Ännu så länga har ingen frågat sig om massmedias rapportering har något med saken att göra.

 • lasse

  Och vad är resultatet?

  Stärktes palestiniernas sak hos den allmänna opinionen i Sverige?
  Hade det något resultat/genomslag internationellt?
  Hur påverkade det palestinier, muslimer och invandrare i allmänhets integration i Malmö och Sverige?

  Matchen i sig var en ickehändelse som annars inte dragit någon större publik, säger en del att man la den till i praktiken en byggarbetsplats.

  Hur många det var som bråkade är helt ointressant, det var demonstrationen som genererade bråket. Om man läser Svensson här så framgår det att man vet precis vilka det är som kommer att ställa till bråk och ändå låter man dessa gå med.

  Vad folk i allmänhet ser och minns är ett gigantiskt polispådrag i tre dagar som kostar ofantliga summor och resultatet av demonstrationen våldsverkare som försöker slå sönder polisbilar.

  Vem vann, palestiniernas sak eller fick SD ökat stöd?

 • Pingback: Det skrivs så mycket dumheter om Stoppa Matchen | Svensson()

 • Gå in på Sydsvenskans webb och kolla webb-tv när mobben (som uppenbarligen tilläts att gå med i demonstrationen maskerade) försöker ta livet av poliserna.
  sydsvenskan.se/webbtv/

  Somliga som var där tycks också ha insett, att så länge man från vänsterns sida gullar med dessa potentiella mördare, blir det de som kommer att få uppmärksamheten.
  sydsvenskan.se/malmo/article418470/SSU-basen-quotDemonstrationenborde-ha-avbrutitsquot.html

 • PS. Det är patetiskt att läsa kommentaren av Joacim Blomqvist ovan. Han skyller med någon ryggmärgsreflex på att det skulle vara media som orsakar bråk på demonstrationer. Media skrev förvisso i förväg om folk som sade att de skulle ställa till bråk vid demonstrationen i lördags. Och trots att de kunde läsa det svart på vitt i förväg kunde arrangörerna tydligen inte fatta att de maskerade kom för att ställa till bråk. Ynkligt att sedan komma och skylla på media. Lite självkritik hade varit mer klädsamt. DS.

 • Anders_S

  Men snälla Jah Hollis. Jag var ju där. Cirka 10 meter ifrån händelsen ifråga, även om jag inte såg den. Jag pratade med flera poliser på plats, både innan, under och efter de aktuella händelserna. Poliser som stod i poliskedjan och som kom från de aktuella fordonen. Även om jag inte såg den direkt. Du överdriver helt enkelt. Det tror fan att poliserna i det aktuella fordonet blev rädda, men rädda för livet var de nog inte riktigt.

  SSU-basen är okunnig och korkad. Det hon föreslår skulle lett till mycket mer kravaller och oroligheter.
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/09/det-skrivs-sa-mycket-dumheter-om-stoppa-matchen/

 • Lasse vad hade du föredragit? Att man sätter huvudet i sanden, såsom man gjort sen Israel började sin apartheidpolitik? Ska man skita i matchen för att man är rädd för några bråkstakar?
  Hela mediakoncentrationen på ett litet bråk beror på att man försöker få bort blickarna från de brott som Israel begick och än idag begår.

 • lasse

  Bahool

  En viss framgång är att det inte blev någon publik och att det var en demonstration, det adderar till uppmärksamheten av Israel och Palestiniernas situation generellt. Att det inte tilläts någon publik beror ju på det underliggande hotet om våld och oroligheter, i vart falla använde sig Reepalu av det som ursäkt. Så i sp motto har hot om våld effekt.

  Men hur påverkar det den allmänna opinionen, hur påverkar det viljan till politiskt agerande som har verklig betydelse som ev. sanktioner mot Israel. Om det skall ske något som har verklig betydelse måst opinionen påverka de etablerade partierna, politikerna och inte bara en marginaliserad vänster. Det är ju inte den svenska polisen eller skattebetalarna som attackerade Gaza.

  Alternativen enligt min menig var inte att skita i matchen eller ha bråk, som framgår i en senare post av Svensson gör kårandan inom vänstern att man inte vill hindra de som kommer att använda våld, hade det varit typ nazister hade man stoppat de. Så om man velat hade man troligen kunnat eliminera sannolikheten att det spårat ur i våld. Palestinier bör ju fråga sig om denna vänster gör mer nytta eller skada för deras sak.

  Jag tyckte man kunde se en skillnad i rapporteringen under attacken på Gaza, visst finns det alltid Israelvänliga medieintressen som försöker släta över men för de flesta torde det ha framgått vem som var förövaren och vem som var offret. T.o.m. CBS ‚Äù60 minutes‚Äù hade ett långt inslag där man visade på under vilka absurda förhållanden som helt vanliga människor lever under på Västbanken.

  Att eller om det har förändrats så beror det ju på Palestiniernas uthållighet och att de inte har gett upp.

  Hur Palestinafrågan skall lösas vet inte jag, men jag tror att det räcker inte med att fokusera på 1967 års gränser, hela sanningen måste upp på bordet, att det var fel och orättvist från början och att Israel skapades med etnisk rensning. Folk får en annan inställning när fundamentet i konflikten går upp för dem. Att sen Israel etablerat ett faktum med att de flesta som nu bor i Israel är födda där är något som kommer in i bilden, dessa har inte frivilligt försatt sig i den här situationen. Eftergifter från bägge sidor måste till om det hela inte skall lösas med blodbad. Israel kommer inte frivilligt att erkänna at det var fel från början, det är ett slag mot deras existensberättigande.

 • Anders_S

  Lasse: Du refererar mig fel. Jag hävdade att det fanns nåt som liknade kåranda inom den autonoma miljön. Inte inom vänstern som helhet, vilket du skriver.

 • Pingback: Diskussionen påminner om den efter Göteborg 2001 | Svensson()

 • Pingback: Både fredligt och lugnt | Svensson()

 • Pingback: G20-mötet - terrorister gripna? | Svensson()

 • Pingback: Det här med kravaller | Svensson()

 • Pingback: Hindrar idioti klokvänstern från att vara klok? | Psykbryt()

 • Pingback: Hetsen mot vänstern trappas upp inför EU-ordförandeskapet | Svensson()