Stoppa Matchen – kritik av de autonoma

Detta är den tredje delen i min utvärdering av demonstrationen mot tennismatchen idag. Den första delen behandlade polisen, den andra delen behandlade demonstrationsledningen och denna del ska handla om de autonomas agerande.

Låt mig säga att jag inte tycker det är okej att släpa med fyrverkeripjäser, smällare, knallskott och liknande till demonstrationer som ska var fredliga. Färgbomber anser jag dock är något ganska oförargligt och har inga synpunkter på att folk hade med sig det. Men det är inte okej att ha med sig saker vars enda syfte är att användas på olika sätt för att bryta mot de regler som överenskommits för demonstrationen.

I större delen av tåget skötte de autonoma och alla andra sig utmärkt, även om jag personligen inte har så mycket till övers för maskering. Men å andra sidan ser jag det inte heller som en katastrof. Inte heller verkade polisen bry sig om just detta.

Men jag förstår inte riktigt vitsen med den attack mot de nya polisfordonen som de autonoma gjorde vid Malmö Stadion. De försökte ju uppenbarligen inte bryta sig igenom, för då hade de ju enkelt kunnat springa runt bussarna eller i första hand inriktat sig på de gamla polisbussarna som ju inte tål en behandling som de andra fordonen utsattes för. Men de gamla polisbussarna utsattes inte alls. Vilket stärker min teori om att dessa bussar fungerade som en trigger på folk som var förberedda på att bråka. Men å andra sidan är det ju ganska perverst att vara så lättprovocerad.

De autonomas agerande vid Malmö Stadion var, förutom att det är svårförståeligt, också kontraproduktivt. Det verkade inte finnas nåt mål, nåt syfte eller nån plan. Inte nån annan än att få igång ett bråk (fast det verkar ju inte vara de autonomas vanliga agerande i så fall). Vilket i så fall misslyckades på grund av agerandet från delar av demonstrationsledningen liksom på grund av polisens återhållsamma agerande i detta läge. Även de lugnande attityd som majoriteten av demonstranterna hade minskade möjligheterna för ett större bråk att utbryta.

Kontentan av de autonomas, som jag ser det, huvudlösa beteende, är negativt. Borgarpressen fick sina smaskiga bilder, polisen vann återigen en propagandaseger och majoriteten av demonstrationen och dess syfte doldes av de autonomas kontraproduktiva minoritetsaktion. för trots allt var den stora demonstrationen i huvudsak, fredlig, lugn och kraftfull. Precis som det var tänkt.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, SDS1, 2, 3, DN1, 2, 3, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Hur demonstrationen i Malmö egentligen var | Svensson()

 • Martin

  De saknar en vettig organisation och disciplin. De innehåller säkerligen gott om individer som gillar att slåss, folk som söker adrenalinkickar. Det misstänker jag då jag sett gäng vid demonstrationer som söker sig till polisen och som aktivt söker en konfrontation med polisen. Gäng som går runt och trappar upp tills polisen slår till, då majoritet inte observerat skeendet och provokationerna som fått polisen att slå till, så blir förvirringen stor och de flesta tror att polisen oprovocerat gett sig på en säckning

  I ett annat land i ett annat läge skulle deras agerande vara ursäkten för makten att i ett tidigt läge slå ned vänstern med våld. Nyttiga idioter är vad de är och de är inte nyttiga för vänstern.

 • TB

  Hela blogginlägget visar på en överslätande syn på de grupper som kallas de autonoma men som i själva verket inte är något annat än simpla brottslingar helt att jämställa med kriminella MC gäng och annan organiserat brottslighet.

  En kort tur på några av dessa kriminella ligors hemsidor, bl.a. AFA, talar sitt tydliga språk. Dessa grupper föraktar demokratin och ser det som sin rätt att även med våldet som medel verka för sina syften. Man föraktar öppet den yttersta folkvilja som tar sig i uttryck i de lagar som stiftats av vår folkvalda riksdag. I demonstrationen hade AFA banderollen ”Det är vi som bestämmer” vilket talar sitt tydliga språk.

  Vidare är det mycket naivt att tro allt annat än att dessa kriminella ligor redan från början var ute efter att ställa till våldsamheter. Ur detta perspektiv är det patetiskt att skylla polisen för provokation. Hur än polisen agerat hade de kriminella angripit. Polisen har genom våra av folket stiftade lagar ett uppdrag att upprätthålla ordningen, något man också gjorde på ett förtjänstfullt sätt.

  Ansvaret faller tungt på den naiva demonstrationsledningen som startade demonstrationen trots att de kriminella fanns i leden. Nog visste man innerst inne vilken risk man tog när man startade tåget.

  I en demokrati har alla rätt att tycka vad de vill vilket är viktigt. Det finns därför ett utrymme att ha även antidemokratiska åsikter och då även särskilt vidriga sådana som innefattar våldsanvändning. Denna typ av vidrigt förespråkande av våld som politisk medel finns hos extermvänsterns kriminella ligor, t.ex. AFA, likväl som de finns hos kriminella nynazistiska ligor.

  Så länge kampen för en åsikt sker i ord och tal i en öppen demokratisk debatt kan och måste alla åsikter, hur vidriga de än kan tyckas vara, kunna mötas. Gränsen passeras dock när någon använder våldet som medel vilket var just det som hände vid de vänsterextrema kriminella ligorna gick till angrepp i Malmö. Det finns överhuvudtaget ingen ursäkt för detta.

  Stå därför upp för demokratin och släta inte på något sätt över de kriminella vänstergruppernas agerande.

 • TR: ”Ansvaret faller tungt på den naiva demonstrationsledningen som startade demonstrationen trots att de kriminella fanns i leden”.
  Eftersom det inte finns något sätt att garantera att det inte kan finnas någon våldsbenägen person i en demonstration tycks TB:s uppfattning vara att det är oansvarigt att över huvud taget arrangera en demonstration, alltid och överallt. Och så kan man ju se det – om man tycker att opinionsyttringar inte är önskvärda.

 • TB: Även om jag håller med dig i den grundläggande ståndpunkten att ”autonoma” i själva verket är simpla brottslingar så ser jag inte din föreslagna lösning, att man skulle ställa in demonstrationen så länge det fanns risk för att den skulle störas, som särskilt realistisk. Precis som Jan Wiklund säger så skulle man då i princip inte kunna demonstrera alls, eftersom man aldrig kan garantera att AFA etc håller sig borta.

  Bättre är då att de fredliga demonstranterna, vid risk för att demonstrationen urartar, tydligt tar avstånd från de som är våldsamma och assisterar polisen i att få läget under kontroll. Detta tycks ocks vara vad som hände i Malmö och detta skall de förstås ha cred för.

  Demonstrationsfriheten är viktig och måste bevaras. Samtidigt skall polisen förstås ha alla verktyg som krävs för att effektivt lagföra dem som begår brott, oavsett om det sker under en demonstration eller någon annanstans. Om detta innebär att några oskyldiga demonstranter får stå ut med att bli kollade (som ”Kristina” beskrev i en annan tråd), må så vara.

 • TB som jag redan nämnt, enligt dig ska man stoppa en demonstration för att det fanns risk för att AFA skulle ta till våld. Ska man då inte stoppa matchen mellan Israel och Sverige också? Det är ju den som hela kalabaliken handlar om?
  Hur är det då med alla fotbollsmatcher, där huliganer tar till våldsmetoder och slåss mot varandra? Ska vi stoppa dem också?
  Hur skulle du se på saken om AFA inte hade dykt upp, men att någon pro israel hade startat bråk, för att stoppa demonstrationen?

 • Att INTE demonstrera p. g. a. att autonoma fanns med och störde tycker jag vore helt oacceptabelt. Ska våldsbenägna grupperingar, autonoma eller andra, bidra till att inskränka demokratin genom att göra det omöjligt att utnyttja demonstrationsfriheten, en lagsstadgad och livsviktig del av demokratin? Det blir ju kontentan av TB:s resonemang.

  Självklart ska INGEN gruppering tillåtas förhindra att en demonstration genomförs. Det gäller autonoma och det gäller högerextremister som försöker stoppa demonstrationer som de inte gillar. Priset för demokratin kan aldrig bli för högt. Låter man bli att demonstrera av rädsla för att smärre grupper vandaliserar så har demokratin förlorat.

 • Jag håller med om den kritik som framförts här mot det autonoma blockets agerande, som bara spelar borgerliga populister i händerna. Den organiserade vänstern borde försöka uttala en gemensam hållning mot dessa provokatörer.
  Samtidigt tycker jag man måste erkänna en sak, att just deras samspel med pressen gett en publicitet till arrangemanget som inte skulle ha blivit annars. Enbart engagemang räcker inte mer än till notiser. Våld däremot ger rubriker.

 • Pingback: Både fredligt och lugnt | Svensson()

 • Pingback: G20-mötet - terrorister gripna? | Svensson()

 • Pingback: Det här med kravaller | Svensson()

 • Pingback: Så här kan också en Reclaim gå till | Svensson()

 • Pingback: Lugnt i Västra Hamnen | Svensson()