Laurin – PLM

1919 grundades AB Plåtmanufaktur (PLM) i Malmö med Oscar F. Laurin (1865- ?) som chef genom sammanslagning av tre mindre plåtemballagefabriker. Därefter köptes några andra företag upp under 1920-talet och 1930-talet. Bland annat två företag i Göteborg.

1936 börsnoteras PLM och 1943 efterträdde Knut Laurin (1909-1970) (en av 5 söner) sin far som VD i företaget. Därfter genomgick företag en snabb expansion genom uppköp av en mängd andra företag i branschen. 1953 lades all tillverkning i Göteborg ner och en av dem som förlorade jobbet var min farmor som hade arbetat på fabriken i flera år, bland annat tillsammans med mormorn till en annan medlem i Socialistiska Partiet.

1960 köpte företaget upp AB Surte Glasbruk, Hammars Glasbruk och börajde nu också tillverka glasförpackningar. Åren efter köptes ytterligare glasbruk (ex. Limmareds Glasbruk) och andra typer av förpackningsfabriker och 1969 påbörjas en internationell expansion som leds av Ulf Laurin (1934- ), den tredje generationen företagsledare i familjen. Han blev VD 1970 och kvarstod som detta intill 1989. Under hans ledning diversifierrar företag ytterligare med köp av olika företag i återvinningsbranschen. Surte Glasbruk och många andra fabriker läggs ner.

Ulf Laurin hade under 1970-talet och 1980-talet flera styrelseuppdrag inom företag som kontrollerades av Handelsbanken/Industrivärden som ju sedan lång tid varit huvudägare i PLM. Men även i Volvo, Beijerinvest och andra företag som inte hörde till Handelsbankens intressen. Vid Ulf Laurins avgång som VD hade PLM letts av familjen Laurin i tre generationer och 80 år.

1987 köptes AB PLM, som det hette då, ut från börsen av den störste ägaren, AB Industrivärden. Två år senare avgick Ulf Laurin som VD för att bli chef för Svenska Arbetsgivarföreningen (SAF). Han var då också politiskt aktiv i moderaterna. Som chef i SAF avgick han 1996 och han har senare varit aktiv i ett antal småföretag.

Slutligen köptes PLM år 1999 av det brittiska företaget Rexam som äger PLM än idag.

Läs mer: HD, TimesOnline, Vallbynet, AV, Packnyheter, Umeå Universitet, Göteborgs Universitet,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!