Tala med talibanerna är bra

Den nya US-amerikanska administrationen verkar har mer i sina huvuden än den tidigare. Där George Bush, Rice och deras kompisar såg bara bomber och krig som möjligheter till lösningar i konflikter. Förstås med mer krig och förödelse som resultat. Så det var en väg som inte ens fungerade. Den bara gjorde krigen värre, ökade terrorismen och mångdubblade världens flyktingströmmar.

Barack Obama och hans administration verkar se andra möjligheter att förändra. Exempelvis med samtalet med metod. Vicepresidenten Joe Biden uttrycker till och med en vilja att prata med talibanerna i Afghanistan. Det är bra. Vad som är mindre bra är att man samtidigt vill skicka mer trupper till landet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Strutsman

  Jag gillar inte Talibanerna. Deras kvinnosyn är på tok för extrem för min smak, och närmast att betrakta som kriminell. Därför anser jag att vi måste hjälpa befolkningen i Afghanistan att bli fri från Talibanerna. Och antagligen vore demokrati en lösning. Då står det ju också folket fritt att rösta även på talibanerna om man vill; vilket jag starkt betvivlar, men ändå skulle kunna acceptera. Men jag tycker verkligen att omvärlden skulle koncentrera sig på att att skapa ett demokratiskt Afghanistan och inte hålla på och peka finger mot varandra för att processen är svår och ansträngande. En stor del av motståndet beror ju på att Talibanerna vet att dom kan vinna kriget genom att splittra omvärlden.

 • Ett problem är att man gett Talibanerna för mycket i samtalen som i pakistan, där man tillåtit dem att styra ett område med hjälp av sin korrumperade syn på sharia. Flickor får gå i skolan i enbart ett fåtal år och shiamuslimer förföljs (enligt presstv mördas dagligen 20 tal shias). Talibanerna är starka i afghanistan och blir starkare ju fler USA mördar. Att tala med dem är nog inte heller lösningen tyvärr, men att bekämpa dem går inte heller.

 • Anders_S

  Ett intressant fenomen är att LPP (SP:s systerparti i Pakistan ) växt enormt just i SWAT-dalen och området däromkring. De som inte vill se ett fundamentalistiskt styre organsierar sig istället klassmässigt i vänstern. En polarisering av samhället tycks ske i Pakstan. På både gott och ont. (mer motsättningar, men också större möjligheter till en positiv utveckling)

 • Det är två minst sagt motstridiga meddelanden. Jag förväntar mig dock inga stordåd från Obamas sida.

 • Anders_S

  Serhat: Det gör inte jag heller.

 • Daniel A

  Hur gör man med dom talibankristna i USA då? 🙂