Konservativt skolsystem – en orsak?

Det menar skolexperten Björn Sandmark att det kan vara. Naturligtvis inte bevisat och det finns för få fall, men han menar i all fall att denna förklaring faktiskt måste undersökas:

Det är en händelse som ser ut som en tanke att vi i vårt grannland Finland, som år efter år toppar PISA-undersökningen, finns ett skolsystem som har en liknande segregerade och auktoritär pluggskoleprofil som i södra Tyskland. Också i Finland har det de senaste åren ägt rum två liknande skolmassakrer, 2007 i Jokela och 2008 i Kauhajoki. Det är sannolikt att dra allt för snabba slutsatser att hävda att det finns ett samband. Men det är ingen alltför vågad gissning att tro att det i Tyskland kommer att bryta ut en debatt om dessa omständigheter i efterdyningarna av de här fasansfulla dödsskjutningarna, och det kanske ligger något i tanken att motkraften blir starkare ju hårdare repressionen är.

En som håller med är mp-politikerna Mats Pertoft:

Tyskland, USA, Finland. Länder som har drabbats av skolskjutningar. Finns det gemensamma nämnare ? Jag anser det. Både Finland, Tyskland och USA har skolsystem som är mycket mera auktoritära och som inte på det sättet som t.ex. i Sverige har haft som mål att eleverna skall vara delaktiga i undervisningen. I Finland hördes t.ex. efter dödsskjutningen i Jokela och Kauhajoki pedagoger som lyfte fram Sveriges positiva resultat när det gäller hur eleverna mår i skolan som något som Finland borde utveckla och följa. I internationella mätningar toppar Sverige mätningarna om att eleverna trivs i skolan.

Jag tror precis som Sandmark och Pertoft att det kosnervativa skolsystemet kan vara en bidragande orsak till det hela. TIllgång til handeledvapen är en annan, både i Finland och USA är den tillgången i alla fall större än i många andra länder. Men det finns antagligen också betydligt djupare kulturella orsaker också (som iofs kan vara orskeran till det auktoritära skolsystemet också). Exempelvis har ju både FInland och USA en betydligt högre mordfrekvens än exempelvis Sverige. Mordfrekvensen (mördade per 100 000 invånare och år) är 1 i Sverige och mellan 4 och 5 i Finland och så har det varit i ett par hundra år enligt tidningen Forskning och framsteg.

Om Jan Björklund får fortsätta i sina tokiga banor när det gäller skolan, så vem vet, kanske får vi det likadant i Sverige. Med skolmassakrer och liknande händelser.

Intressant?
Bloggat: Trollhare,
Borgarmedia: NM1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, HBL1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mikael i götet

  Jo, visst är det så att både Finland och Tyskland är konservativa länder med betydligt mer konservativt skolsystem.
  Ta Tyskland där studentskrivning sker islutet av gymnaiset.
  Man får en chans till omskrivning efter det finns det ingen extra chans alls i systemet. Sverige är unikt i europa med möjlighet till KomVux studier.

  Varför är det ingen som nu konfronterar Folkpartiledaren Jan Björklund som vill att Sverige skall ta efter finskt skolsystem?
  Han inser förstås inte med sitt Officerstänkande att skall Sverige ta efter Finland och dess skolsystem så kommer vi också i en framtid få se skolmassakrer även i Sverige.

 • Eeh… Joakim, jag begriper inte vad du menar.

  Anders, det är tack vare Sveriges hårda vapenlagar som vi inte har haft det än.

  När jag var mellan elva och femton var jag så fruktansvärt mobbad och nedtryckt både fysiskt och psykiskt att jag inte kan säga att jag inte skulle ha gjort samma sak hade jag fått tag på ett vapen. Det är det fortfarande massor med barn som är, och ingen kan veta vad som rör sig i deras tankar.

  Jag kan i alla fall som mobbningsoffer avslöja en: hämnd. I mitt fall gick det över och jag fick ett oerhört mycket rikare liv än mina plågoandar, men det är inte alla som får det.

 • Håller med nicklas, det är just mobbningen som lett till det här. Har man vapen och kan skada sina mobbare, då tar man det.
  I mitt fall ledde mobbningen till att jag lärde mig att anpassa mig och senare bli starkare inombords.
  VApen+mobbning är orsaken.

 • Apan

  Tvivlar på att flummigare skola skulle förhindrat dödsskjutningarna.

 • Tror du kan vara något på spåren, men det handlar samtidigt om en rad olika faktorer. Delvis att det skett så pass många gånger den senaste tiden har nog en påverkan.

 • Naturligtvis är det inte hela förklaringen, men att barn som blir illa behandlade kan få sämre redskap att ta eget ansvar senare i livet är ingen nyhet. Tycker att Lars H Gustafsson alldeles för sällan får komma till tals i media. Fann en artikel från 2006.
  http://www.dn.se/insidan/1.693684

 • Pingback: Den normala galenskapen « trollhare()

 • Det finns dock en mycket stor skillnad mellan USAs och Finlands skolsystem – och det är att Finland ligger mycket högt i PISA-undersökningarna medan USA ligger mycket lågt.

  Finland har nämligen ett helstatligt system, där skolorna inte konkurrerar med varandra.