Ingen nyhet – folkmajoriteten mot Ipred

Det är ett känt faktum, det som SVD idag rapporterar om. Att folkmajoriteten är mot Ipred. Människor i allmänhet ganska smarta och självklart är de flesta mot en åtgärd som innebär en tillbakagång i utvekclingen, en åtgärd som möjligtvis leder till dyrare varor och en åtgärd som innebär begränsningar av den enskildes frihet och integritet. Detta är vad Ipred kan innebära och självklart är folk därför mot denna lag.

Lagar som Ipred, som inte har en acceptans i det allmänna rättsmedvetandet är problematiska. Därför att dessa lagar kan medföra att förtroendet för lagstiftning och rättsväsende som helhet blir minskat. Felaktiga lagar kan alltså innebära ett minskat förtroende för kollektiva lösningar och vart sådant leder kan vi se extrema exempel på i länder som Ryssland, Colombia, Mexico, Afghanistan och Somalia. I olika grad och i olika typer av samhällen blir det i slutändan samma resultat när förtroendet för statsapparaten, lagstiftningen och rättsskipningen sviktar.

På lång sikt kan den kaskad av repressiv lagtiftning som den borgerliga regeringen i Sverige genomför få liknande konsekvenser i Sverige. Naturligtvis i samspel med andra negativa åtgärder som nedrustning och privatisering av skolan, nedrustning av den social välfärden med ökande fattigdom som resultat osv. Den cocktail som regeringen blandar är verkligen en giftdryck. Som kan innebära en tillväxt av gangstergängen, som likt camorran och maffian i Italien kan erbjuda en alternativ rättsapparat, en alternativ makt och bättre sociala villkor för många än vad staten kan erbjuda. En sån utveckling är verkligen inte trevlig.

Intressant?
Bloggat: Opassande, TKJ, Viktor,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Glädjande att folket fortfarande ser igenom den taffliga retoriken som förespråkar dessa antidemokratiska inskränkningar. Men frågan är om det kommer stjälpa dem eller inte? Just nu ser det inte så ljust ut om man ska vara ärlig.