Israel – en religiöst rasistisk mördarstat

Jag ska citera lite från de rapporter om övergreppen i Gaza som publicerats i utländska och israeliska tidningar. Rapporter som visar den omänskliga brutaliteten och den religiöst färgade rasismen hos många israeliska soldater.

New York Times:

One soldier asserted that extremist rabbis had told troops they were fighting a holy war.

The soldier was quoted as saying that the rabbis had “brought in a lot of booklets and articles,” adding, “their message was very clear: We are the Jewish people, we came to this land by a miracle. God brought us back to this land, and now we need to fight to expel the non-Jews who are interfering with our conquest of this holy land.”

He said that as a commander, he had tried to explain to his men that “not everyone who is in Gaza is Hamas,” and that “this war was not a war for the sanctification of the holy name, but rather one to stop the Qassam rockets.”

[…]

The soldier also alleged that when entering buildings, “we were supposed to go up floor by floor, and any person we identified, we were supposed to shoot. I initially asked myself, where is the logic in this?”

“From above they said it was permissible, because anyone who remained in the sector and inside Gaza City was in effect condemned, a terrorist, because they hadn’t fled. I didn’t really understand. On one hand they don’t really have anywhere to flee to, but on the other hand they’re telling us they hadn’t fled so it’s their fault.”

Haaretz:

”I went to our soldiers and said, ‘The order has changed. We go into the house, they have five minutes to escape, we check each person who goes out individually to see that he has no weapons, and then we start going into the house floor by floor to clean it out … This means going into the house, opening fire at everything that moves , throwing a grenade, all those things. And then there was a very annoying moment. One of my soldiers came to me and asked, ‘Why?’ I said, ‘What isn’t clear? We don’t want to kill innocent civilians.’ He goes, ‘Yeah? Anyone who’s in there is a terrorist, that’s a known fact.’ I said, ‘Do you think the people there will really run away? No one will run away.’ He says, ‘That’s clear,’ and then his buddies join in: ‘We need to murder any person who’s in there. Yeah, any person who’s in Gaza is a terrorist,’ and all the other things that they stuff our heads with, in the media.

Guardian:

”The sharpshooter saw a woman and children approaching him, closer than the lines he was told no one should pass. He shot them … In any case, what happened is that in the end he killed them.”

He believed the sniper did not feel regret. ”I don’t think he felt too bad about it, because, after all, as far as he was concerned, he did his job according to the orders given. And the atmosphere in general, from what I understood from most of my men who I talked to … I don’t know how to describe it … the lives of Palestinians, let’s say, is something very, very, less important than the lives of our soldiers. So as far as they are concerned they can justify it that way.”

Det är uppenbart att Israels militär och israeliska soldater dödade civila utan egentlig urkillning. Och man använde rasistiska ståndpunkter för att rationalisera sitt agerande och försöka göra sitt agerande acceptabelt för sig själva.

Intressant?
Bloggat: Esbati, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, DB1, 2, VG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ursäkta, men på vilket sätt är det en nyhet eller specifikt för kriget i Gaza att:

  (a) Soldater värderar sina egna liv högre än motståndarsidans civila
  (b) Det finns religiösa knäppskallar som ”rider” på en konflikt för att förstärka sitt eget hatbudskap
  (c) Soldater i krig är utsatta för stor stress, vilket innebär att man gärna lutar sig tillbaka på ”enkla” förklaringar till varför man strider (se WW2-propaganda t ex)

  Att detta sker inom IDF är självklart, för det är samma sak i alla krig. Det gör det inte acceptabelt, men å andra sidan sker ju exakt samma sak på den palestinska sidan, så att bara beskriva det som ett Israeliskt övergrepp är att förvrida och selektera sanningen väldigt mycket.

  Man skall vara bra mycket fåtöljtyckare för att tro att det över huvud taget går att föra krig utan att övergrepp begås, och naiv för att tro att Hamas inte skulle ägna sig åt samma saker, eller värre, mot Israels civila om de hade förmågan. Det finns också en hel del artiklar och foton av brutalt avrättade israeler… då företrädelsevis soldater, eftersom IDF till skillnad från Hamas faktiskt är ganska bra på att hålla isär kriget och sin egen civilbefolkning.

  Men dessa bilder på stympade och torterade israeler kommer vi väl av någon anledning ALDRIG se länkade från någon vänsterblogg. Varför?

 • Nadia

  Dessa berättelser om fakta hur soldaterna agerade har ju kommit ut i flera decennier. Lika upprörda röster innan som under och sedan fortsätter allt som förr eller ett snäpp värre. Ännu, ser jag inte något tecken på att det ska vara annorlunda denna gång. Men jag hoppas att vi får ett stopp för detta dödande och brott.

 • Martin

  Under min tid i USA träffade jag judar som lämnat israel just på grund av att de ansåg att stället var en religiös stat helt i klass med iran och de ansåg att det var rasistiskt.
  I deras fall var det inte rasismen emot palestinier, för dem var det en rasistisk indelning av judar som var deras stora problem. Sådan är rasismen, rasrenhet kan dras hur långt som helst och kommer slutligen alltid leda till en uppdelning av det egna folket.

 • Pingback: Israels fula tricks | Jinges web och fotoblogg()

 • Pingback: Israeliska soldater vittnar om krigsbrott mot Palestinier « Röda Berget()

 • Pingback: Högerkonspiration » Blog Archive » För lite politik…()