Riv inte – bygg om, riv – bygg nytt!

Nyamko Sabunis förslag om miljonprogrammet är som Loke bland annat skriver ett slag luften om segregation ska bekämpas. Det skulle ju enbart skapa större bostadsbrist oh därmed en större segregation genom att folk skulle tvingas ut på gatan och in i, ja vadå? Bostäder av korrugerad plåt och kartong? Eller?

Samtidigt har Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag också rätt. Miljonprogramsområdena är byggda på ett sätt som motverkar social kontroll, gemenskap och social interaktion. Genom att man inte använt sig av de stadsformer som växt fram genom hundratals år, med kvareter, gator, affärer och industrier i samma områden som bostäder osv har man fått stadsdelar som inte fungerar socialt och som av många upplevs som otrygga. Med ökade sociala problem som en följd av detta ihop med arbetslöshet, hopplöshet och fattigdom. Man kan inte säga att miljonprogrammet är orsak till kalssamhälle och segregation. Utan snarare att de är ett symptom på kalssamhälle och segregation där de fattigaste får leva i de områden som ratas av de som har det bättre och därmed kan välja. Som ratas för att de känns otrevliga, icke-fungerande och otrygga. Som ratas för att där finns sämre service på de flesta områden, färre småaffärer, buitker, kaféer, och andra typer av naturliga mötesplatser.

Situationen kan naturligtvis förbättras, så bygg om miljonprogramsområden till kvartersstäder, fyll luckor med nya hus och riv där det behövs. Gör likadant i Guldheden (medelklassmiljonprogram i centrala Göteborg) som i Kortedala (förortsarbetarklassmiljonprogram). Bygg dessutom ihop de olika förortsöarna med resten av städerna och med varandra. Med kvartersnät och riktiga gator där alla trafikslag samsas, Gående såväl som bilar.

Men klassamhället kommer inte ur detta. Klassamhället och segregationenn fanns innan miljonprogrammet fanns.

Intressant?
Bloggat: Badlands,
Borgarmedia: SVD, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Dan

  ”bygg om miljonprogramsområden till kvartersstäder, fyll luckor med nya hus och riv där det behövs.”

  Oj vad bra sagt! Första gången (inte sista?) jag håller med till 100 % om något från den här bloggen!

 • Eller så kan man riva miljonprogrammen i Danderyd och Lidingö som är djupt segregerade områden 🙂

 • Pingback: Riv Östermalm för rättvisans skull! « Blatte i Svenneland()

 • Anders_S

  Jag skulle hellre bo på Lidingö än i Fittja. Hellre i Kvillestan än i Biskopsgården. Jag lovar att de flesta skulle välja Östermalm framför Tensta eller Husby.

 • Pingback: SvD så dumma att man baxnar « Tusen pekpinnar()

 • Riv så lite som möjligt! Vi har bostadsbrist för fan! Men bygg ihop enklaverna, som Anders säger. Enklavstaden förvärrar klassamhället genom att göra apartheid av det. Hellre gammaldags klassamhälle än apartheid. Arbetarklassen för hundra år sen kunde åtminstone demonstrera på samma gator som där borgerskapet gick. Det är fan så svårt idag.

 • Pingback: Förtätad stad - en bättre stad | Svensson()