Trött på mygel och korruption i arbetarrörelsen?

Inför årets EU-val finns ett alternativ till den traditionella arbetarrörelsen. Ett alternativ som står för en annan politik, ett annat förhållningssätt, Arbetarinitiativet. Så har du tröttnat på det borgerliga kapitalistiska samhällets bonusskandaler och på LO-ledningen delaktighet i detta så finns nu ett riktigt vänsteralternativ inför EU-valet. Med en plattform som bland annat innehåller följande:

KAMP FÖR JOBBEN – STOPPA VARSLEN – ALLA KVAR I PRODUKTIONEN! – KLIMATOMSTÄLLNING

* Uppsägningar och nedskärningar måste omedelbart stoppas. Staten ska garantera jobben under omställning till samhällsnyttig och hållbar produktion. Istället för uppsägningar, dela på jobben genom arbetstidsförkortning utan lönesänkning.
* Facklig vetorätt mot avsked och kontroll över bolagsvinster och företagsledning. Stopp för bonusar, fantasilöner och aktieutdelningar.
* Förstatliga Volvo och SAAB under demokratisk löntagarkontroll – för omställning av fordonsindustrin till klimatanpassade alternativ.
* En krisplan för demokratisk och snabb klimatomställning av hela transportsektorn med koldioxidfria fordon, kraftigt utbyggt järnvägsnät och höghastighetståg. Utbyggd och fri kollektivtrafik.

En som insett att Arbetarinitiativet är ett alternativ är Torvald Zakrisson, fackligt aktiv i IF Metall på SAAB Linköping och nu också kandidat för Arbetarinitiativet:

Nu visas verkligen den råa kapitalismen upp i all tydlighet. Arbetarna kastas ut i arbetslöshet och får försöka klara sig på en A-kassa som knappt är värd namnet, samtidigt som man kastar hur många miljarder som helst i gapet på girigheten för att försöka rädda ett i grunden ruttet system. Det är hög tid att vi ändrar på dagordningen så att de som orsakat krisen blir dom som får betala. Jag arbetar i plåtverkstaden på Saab i Linköping och hör dagligen hur trötta mina arbetskamrater är på det rådande systemet. Vi får hoppas att det våra franska kamrater åstadkommit ska bli en injektion för en förändring i hela Europa.

Läs fler hälsningar som framfördes på Arbetarinitiativets upptaktsmöte idag:

Olivier Besancenot, NPA, Frankrike
Göte Kildén, sjukpensionerad f d ordförande grupp 19 Volvo Lastvagnar Göteborg
Peter Widén, metallarbetare på Volvo CE i Eskilstuna och kandidat för Arbetarinitiativet.
Tomas Johansson, Gruppordförande Gr. 30/Volvo Verkstadsklubb Göteborg och Christer Lindsjö, Gruppordförande Gr. 31/Volvo Verkstadsklubb Göteborg
Manne Frisk, Socialist och fackligt aktiv på Volvo Powertrain Köping, kandidat för Arbetarinitiativet
Janne Carlsson, Erik Pettersson och Gunnar Petterson, SP:are och ledamöter i IF Metalls klubbstyrelse Volvo Lastvagnar, Umeå.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs mer: ETC, Dagens Arena1, 2,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, 4, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Strutsman

  Äntligen en riktigt vansinnig socialistisk agenda. Vem ska betala lika höga löner när mindre arbete utförs? Vem ska köpa aktier när man inte får någon utdelning? Varför skulle någon driva företag om man inte får göra vinst?

  Förresten är det ju roligt att se hur socialistiska partiet vill ge mer till alla utom dom allra rikaste. Har dom inte hört talas om inflation?

  Det går inte att bygga ett samhälle på fantasier. Socialistiska partiet är så långt ute i det blå att det är skrattretande. /*min person är ointressant i sammanhanget*/ #AS

 • Surgubben

  Intressant. Jag skulle vilja se vad som händer om man förstatligar de båda USA ägda SAAB och Volvo företagen. Sjätte flottan har kommit till Vinga eller nått 🙂

  Förbjuda arbetslösheten är samma gamla sovjetsystem som misslyckats överallt. Kan det vara ett alternativ att komma med det som erfrenheten visar inte fungerar? Det vore som att ställa upp i schlagertävlingen med förra årets värsta förlorare.

 • TB

  I grunden samma gamla socialistiska lösningar som definierades under 1800-talet. Lösningar som när de praktiskt skulle tillämpas visade sig fungera så oerhört dåligt.

  En ekonomi måste fungera, mer måste komma ut än vad som stoppas in, svårare än så är det inte. Allt annat slutar i stagnation och tillbakagång vilket alla som utsats för socialismens ekonomiska experiment fått erfara.

 • Pingback: Nazistöverfall på demonstration | Svensson()

 • TB

  Det här med förstatliganden är alltid en intressant fråga. Saab och Volvo var det denna gång.

  När det gäller Saab så lär väl ägarna av General Motors att bli ”själaglada” om någon vill ta över så här kanske det går att lösa utan att behöva betala en krona.

  Volvo Personvagnar är värre. Här talar vi om ett företag som just nu är ägt av Ford. Ford förhandlar om att sälja det och utgångsbudet lär vara 50 miljarder. Var skall dessa pengar tas?

  Eller är det rent av frågan om konfiskation? Nja konfiskation kommer knappast att funka. Även om Sjätte Flottan vid Vinga kan undvikas finns det nog andra än effektivare sätt än så att förhindra. T.ex. att frysa svenska tillgångar i USA.

  När vi kommer till Volvo AB, alltså det svenska bolaget, blir det riktigt knepigt. Stora ägare är pensionsstiftelser och aktiefonder med hundratusentals vanliga svenskar som intressenter. Var ska pengarna tas för att köpa ut dessa? Eller ska pensionspengar konfiskeras?

  Någon konsekvensanalys har knappas de röda socialisterna ägnat sig åt…

 • Hörde att ni även fått gruvfyran och gruvtolvan bakom er, kul!

 • TRBNGR

  Det finns inget som hindrar fackförbunden och löntagare att köpa aktier i de här bolagen och sedan tillsätta styrelsemedlemmar efter eget huvud, det kommer att ata tid men det vore ett intressant experiment.
  Alternativet är ju att gå ifrån dagens ekonomi helt och hållet och införa sovjetisk planekonomi för att nå jämlikhet på löneplanet.
  Alla skall ha det lika, samma kläder, bostad men ingen frihet att utvecklas efter egen förmåga.

 • De som inte vill ha bort arbetslösheten påträffas mycket sällan på arbetsförnedringen själva. Surgubben och strutsman har ingen trovärdighet i den frågan.

 • TB

  /*off-topic och upprepning av vad som redan skrivits, borttaget*/ #AS

  Det som är intressant är varför man inte istället vill ge sig på grundproblemet som för en utomstående betraktare verkar bestå av ett sorts ”frälse”, bestående av ombudsmän och andra potentiater i fack och parti, som utmärks av egenskapen ”att säga ett men göra ett annat”.

  Både fack och parti styrs i grunden av årsmöten dit alla medlemmar är välkomna. Med en massiv mobilisering till dessa skulle hela grundproblematiken kunna ”stökas av” i god demokratisk anda.

 • Anders_S

  TB: Tänk om facken ändå vore så demokratiska. Men det hela går inte riktigt till så. Medlemmarna har ytterst lite att säga till om och det måste förstås ändras. Vilket också ingår i arbetarinitiativets plattform.

  Om det första stycket är vi därmed öevrens och när det gälelr det andra så kan jag bara konstater att du inte har en susning om hur facket fungerar, hur odemokratiskt det faktiskt ofta fungerar.

 • TB

  Det vore intressant att få en närmare beskrivning av hur demokratin inom fackföreningsrörelsen fungerar. Kanske ett ämne för ett inlägg som jag då skulle se fram emot.

 • Strutsman

  Anders_S:

  Hur kan du tillåta någon att lägga ord i munnen på mig och hävda att jag inte tycker att det är viktigt att få bort arbetslösheten? Nicklas kommentar ovan är ett tydligt brott mot dina kommentarsregler. Det är dessutom fel i sak, eftersom jag tycker att låg arbetslöshet är viktigare än nästan allt annat.

  Dessutom var mina första besök på arbetsförmedlingen vad som fick mig att definitivt svänga över till höger, eftersom jag aldrig mått så illa som när jag satt där och behandlades som en misslyckad person bland alla andra halvdeprimerade människor som alla skulle mått bättre av vilket McJobb som helst.

 • Pingback:   ArbetarInitiativet i EU-valet stöds av gruvarbetare och Besancenot — Mullvaden()

 • Petter

  Ska vi förstatliga en vapentillverkare? Isåfall för att lägga ner den hoppas jag.

 • WL

  Kapitalismen är inte bra…Socialismen är inte bra…
  Planhushållning är inte bra… Arbetslösheten är definitivt inte bra…
  Kapitalisterna skriker högt efter skattemedel för att rädda vad som räddas kan…Med andra ord skriker de efter planhushållningspengar, då när det gynnar dem. Banker som misslyckas skriker också efter planhushållningspengar. Vem minns inte Nordbanken för ett antal år sedan som fick våra planhushållningspengar som de aldrig behövde betala tillbaka ett enda öre av. Samtidigt lär man sig att hela USA styrs av ”The Federal Reserve” som är ett gäng privata bankers som trycker upp hur mycket pengar som helst, utan någon som helst kontroll. Pengar som de sedan lånar ut till USA:s regering mot några papperslappar. Papper mot papper, taget ur luften. Vad är det för slags skitsystem vi lever under? Helt klart måste ett sådant system en dag falla ihop.
  Hela USA betalar inkomstskatt till dessa privata bankers, eller till ”Federal Reserve” och inte till staten. Visste ni det? Det är bara att konstatera, vi lever under ett låtsas system, där somliga göder varandra som aldrig förr.
  Hela skiten måste ta slut och något helt nytt måste byggas upp från grunden. Annars kommer ett tredje världskrig som ett brev på posten. Det kan vi vara helt övertygade om.
  Vi är inte riktigt framme än, men går med stora steg mot ett nytt katastrofalt krig. Somliga kapitalister i USA skriker redan efter ett nytt stort krig. Ett krig som skulle kunna rädda ekonomin i USA. Det är ett skitsystem vi lever under, där sådana som Anders_S: känner sig förnedrade
  på arbetsförmedlingens kontor och därför går han mot höger.
  Du milda tid!! Arbetsförmedlingen är varken sämre eller bättre under sossar eller moderater. Den är som den är, på grund av att vi tillåter den vara som den är!
  Reinfeldt kommer knappast att göra något åt arbetsförmedlingen, eftersom han ser ner på er arbetslösa och vill att ni får ännu mindre understöd i er svåra sorg.
  Sossarna kanske lovar er lite mera, men kommer att ta tillbaka krona efter krona på ett annat mera utstuderat sätt. Jag är 66 år och tror snart inte på något längre. Inte ens LO kan man lita på, lika lite som på kapitalisterna. Det måste snart komma något nytt och sanna mina ord, det är bara ungdomen som kan förändra den här soppan som vi alla är beroende av. Men knappast genom att gå för långt till höder eller för långt åt vänster.
  Vi behöver ett helt nytt ekonomiskt system. Till att börja med bör banker och andra skriva av alla lånade pengar i landet. Alla lån skall nollställas och därpå skall ett nytt ekonomiskt system se dagens ljus. Fråga mig inte hur, det överlåter jag till er ungdomar som inte längre orkar sitta förnedrade på arbetsförmedlingens kontor att reda ut.

 • Anders_S

  WL: Jag går inte på arbetsförmedlingen. Jag stämplar inte. Inte heller kan jag se att jag på något sätt skulle gå åt höger. Din kommentar verkar ärligt sagt lite förvirrad.

 • WL

  Dessutom var mina första besök på arbetsförmedlingen vad som fick mig att definitivt svänga över till höger, eftersom jag aldrig mått så illa som när jag satt där och behandlades som en misslyckad person bland alla andra halvdeprimerade människor som alla skulle mått bättre av vilket McJobb som helst.

  Ursäkta Anders!! Det var Strutsman som menades.

 • Pingback: Hälsningar till Arbetarinitiativet()

 • Pingback: Toppkandidaterna: ArbetarInitiativet - Christer Lindsjö, bilarbetare | Svensson()