Volvo tänker sparka fler

Volvos chef, Leif Johansson lät på bolagsstämman meddela att man förmodligen kommer att säga upp ännu fler arbetare. Trots detta väljer man alltså att dela ut miljarder till aktieägarna. Man sätter inget värde på sin yrkeskunniga arbetskraft, men ser det som viktigare att dela ut stora pengar till fiffelbolag som AMF (en av de storägare som röstade ja till utdelning) och franska staten (Renault, störste aktieägare).

Arbetarinitiativets Arne Johansson ställde förslag om att förslaget om utdelning till aktieägarna skulle avslås:

På stämman kom protester mot styrelsens förslag att dela ut drygt fyra miljarder kronor till aktieägarna. Men förslaget röstades igenom då de fem största ägarna, med mer än 60 procent av rösterna, sade ja.

Arne Johansson, som företräder det nybildade samarbetsorganet på vänsterkanten, Arbetarinitiativet, föreslog att styrelsens förslag skulle avslås och att pengarna som föreslogs till utdelning i stället skulle gå till att ta tillbaka de anställda som har sagts upp.

– Begriper inte styrelsen det omoraliska i det här, sade han.

Volvos styrelseordförande Finn Johnsson beklagade varslen men poängterade åter att ägarna måste få avkastning och att man gjort en avvägning genom att sänka utdelningen till två kronor, jämfört med 5:50 förra året.

På delar av arbetsmarknaden i övrigt tornar det samtidigt upp en konflikt. Byggnads varslade idag om strejk.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN, SDS, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • TB

  Uppsägningar och varsel är alltid tragiska men samtidigt är ett företag som inte genererar ett mervärde är dömt till undergång på sikt och då förlorar alla jobben.

  Att använda pengarna till att ta tillbaka de anställda som sagts upp löser ingenting i sak ty vad händer när dessa pengar tar slut? Det blir uppsägningar ändå och värdefull tid har gått förlorad både i arbetet för de uppsagda att hitta nya jobb för dessa och i arbetet med att långsiktigt säkra företagets framtid.

 • TB

  Det må vara att AMF är ett fiffelföretag men faktum är att detta bolag förvaltar arbetarnas pensioner så helt bortkastade är väl ändå inte utdelningspengarna…

 • ”Man sätter inget värde på sin yrkeskunniga arbetskraft”
  Jo, dom får den avtalade lönen varje månad.

  Dessutom finns det ingen motsättning i att sparka folk, kontra aktieutdelningar. Man sparkar folk för att man säljer för lite av de produkter man skapar. Alltså måste folk få gå, varför producera varor som ingen vill köpa? Att aktieägarna får/inte får har inget med om man sparkar anställda att göra.

 • Revolutionary Greetings