Inget positivt att vänta från G20-ledarna

Om vanligt folk, om arbetare i världen vill försvara sina intressen och slippa betala för kapitalismens kris måste arbetare och vanligt folk ta strid. Ta strid mot de ledare och de krafter som orsakat krisen och som privatiserar och rustar ner välfärden. Det handlar om storföretagen, storföretagarnas ägare, kapitalisterna och deras hantlangare i olika regimer. Det är dessa som demonstraterna i London protesterar mot, det är mot nedskärningar och privatiseringar, mot klimatförsämringar osv man demonstrerar i London. Som Wolfgang Hansson skriver i Aftonbladet:

Glassplittret ligger som ett budskap utanför Bank of Scotlands sönderslagna fönster.

Varför all denna ilska?

Världens ledare är ju här för att rädda världsekonomin från kollaps.

Paulina Smiths, 70, bär på svaret.

”Sätt behov före girighet” står textat på hennes protestplakat med gul tusch. Hon har tejpat fast fjäderplymer på handtaget för att göra det mjukare att hålla.

–?Direktörernas och politikernas girighet har orsakat krisen, säger Paulina Smith. I stället för straff kan de skyldiga gå hem med fickorna fulla av miljoner. Medan vanliga människor förlorar sina jobb. Är det konstigt att folk är förbannade?

Ovanför oss surrar en helikopter. Ligger helt stilla i den varma vårluften.

Ja, precis. Är det konstigt att folk är förbannade. Självklart inte. På lördag fortsätter vi protesterna i Strasbourg. Mot militarism och imperialistiska krig som exakt samma ledare ligger bakom. Krig som orsakar flyktingvågor och misär i stora delar av världen.

Det börjar likna 1968. Som Wolfgang Hansson skriver. Det är vår tid igen, i morgon ska jag gå på möte med den närmaste framtidens viktigaste vänsterledare, Olivier Besancenot. En ung man som är en av Frankrikes absolut populäraste politiker och som uttalat sitt stöd för Arbetarinitiativet i Sverige. Kanske blåser det en ny vind över Europa, en vänstervind.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kildén & Åsman, Steve Lando,

Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, PDK1, 2, 3, DB1, 2, 3, VG1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements