Minskad fildelning och jakt på småskuttar

Bara på första dagen med ny lagstiftning på fildelningsområdet har enligt en del information fildelningen minskat rejält. Med hela 30%. Detta är naturligtvis en skrämseleffekt av den nya lagen. Huruvida det blir permanent återstår att se, men jag tror inte det, utan fildelningen kommer att söka sig nya vägar och använda nya nätverk, protokoll och möjligheter.

Samtidigt så visar sig en annan effekt av lagen omedelbart. En enskild person krävs på stora pengar för uppladdat material redan efter att lagen gällt en dag. Jag kan inte bedöma om det handlar om en stor uppladdare av upphovsrättskyddat material eller om det handlar om en person som bara råkat fastna i nätet. Men vi kommer säkerligen att få se ett antal såna här fall i början, och de flesta kommer att röra småskuttar, små uppladdare, men sen kommer antalet som åker dit att minska i takt med att piratkopieringen ökar igen.

Intressant?
Bloggat: Stenudd, Badlands, Emretsson,
Borgarmedia: SVD, NM, AB, EX, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Martin

  Siffran 30% är ju suspekt, vad är den normala fluktuationen i trafiken? Kollar man Netnods statistik så ser man att den kan fluktuera ganska mycket, så felmarginalen i siffran om att 30% är till följd av ipred har väl en felmaginal på +/-30%. Men APB och media slår upp den siffran som tvärsäker, lite ohederligt.

  Netnods statistik:
  http://stats.autonomica.se/mrtg/sums/All.html

 • Hazze

  Branschen har sagt att man tänker koncentrera sig på de stora uppladdarna. Gårdagens fall kunde tillhandahålla huvuddelen av landets alla talböcker.

  Talboken är fantastisk – en blind kompis har stor glädje av formatet. När förlagen började läsa in nya talböcker var han mycket nöjd, annars fanns ju böckerna bara på biblioteket.

  Talböckerna var succé några år – idag står försäljningen helt still. Jag vet inte hur mycket den har minskat – rejält enligt förlagen. Däremot visar statistik från GLF att skivförsäljningen minskat med 50% sedan fildelningen startade. Sedan toppåren handlar det om minskning med över 70%.

  Branschens knegare har helt försvunnit – det finns inga skivaffärer längre – eller videouthyrare. Förlagen var nog på sluttampen att vilja göra ljudböcker – som ju framför allt var tänkta för äldre och synskadade. Och då tycker jag att det är synd att ”piratroffarna” drar undan fötterna för en av de svagaste grupperna i samhället.

  Men jag kanske är konstig?

 • Martin

  En fotnot:
  Om mediaindustrin nu inte ljugit så skall vi se en ökning av legal konsumtion med 30%. Annars framstår ju industrin som bedragare, av folket, lagen och politikerna.

 • jessejames

  Nu hittar jag inte dom diagrammen som visar att det inte alls har sjunkit, utan det har varit samma dipp före lagen men det ska ju bara visas så man tror att fildelningen har gått ner. Mycket mycket fult och osant. dippet finns men det är ju ungefär samma varje dag. Dom tar det lägsta och slår sig för bröstet.

 • Martin

  jessejames,
  Riktigt så ohederliga var de inte. Jag tror de tog dagsgenomsnittet för april 1, ~70 tror jag det var och jämförde med veckosnittet vilket var ~100. Men det ger inte ett statistiskt säkerställt resultat.

  Lagens resultat skall inte observeras på internet-trafik, den skall observeras i skivbutiken, videobutiken och biografen. Det är den enda effekten som är av betydelse för den här lagen, hur mycket trafik det är eller inte är på nätet är helt ointressant.

 • Sofie

  Köp aldrig något av företagen som står bakom ipred och fildela på!

 • Varför hoppa på dom små haffa dom som delar ut filmerna direkt från filmbolagen istället för filmerna måste väl från början komma från filmbolagen eller har jag fel här.

 • Per-Inge Öhmark

  Det intressanta är om fildelarna och betalande kulturkonsumenterna i huvudsak är samma personer. För övriga är film och musikutbudet via TV, radio, dator ca 50 ggr mer än en människa orkar med, om man har ett annat liv också.

 • Petter

  Hazze Videoförsäljningen har aldrig varit större.

  Skivförsäljningen har dock aldrig varit stor, det kan inte varit särskilt många som faktiskt levde på den när den låg kring 1.5 Miljarder om året heller. Det var dessutom bara en topp som snabbt dala av.

  Videouthyrning tjaa där kom ju mackarna in, uthyrning via post och så vidare. Det finns fler tvkanaler, fler köper köpesfilmer. Folk lånar filmer av varandra, långt innan morsan började fildela hade hon slutat hyra film. Det hon laddar ner är mest sådant hon ser eller har sett på TV. (Hon skulle för övrigt inte ha råd med DVD-boxar av serier.)

  Det är framförallt singlarna som minskat i försäljning och det är ju för att de har spelat ut sin roll. (de har minskat till 23.5% av försäljningen 2002.) Albumförsäljningen har bara minskat 40% från 2002. I övrigt var ju redan videouthyrningsmarknaden i princip död redan då.

  De har aldrig fått mer inkomster från STIM.

  Inkomsterna från DVD-försäljning är nästan dubbelt så stor som inkomsterna från biomarknaden. Biomarknaden går det ändå bra för. Biografintäkterna i världen ökar lika så i Sverige.

  I övrigt begår APB och IFPI upphovsrättsbrott när de sitter och fildelar på dc++ och bittorrent för att producera screenshots och ta ut miljonavgifter på en bransch som inte omsätter särskilt mycket på dessa produkter. De är lika olagliga när de sitter där och lyssnar på sina piratkopierade mp3or samtidigt som de sätter dit vanligt folk som fildelar. De har ingen rätt att begå brott för att sätta dit fildelare precis som du inte får köpa knark för att sätta dit en langare. De har ingen licens att gör det lagligt precis som ingen i Sverige har en licens att köpa knark av knarklangare lagligt. Det är en praxis som bygger på godtycke bara, de får spara på ip-adresser men de får inte fildela för att få tag i ip-adresserna. Det är en lag som bygger på att de bryter mot lagen alltså.

  Bokhandlar har för den delen också försvunnit, det är ingen som jagar Bonniers Adlibris för att handeln har flyttat till internet och det är ingen som bränner ner bibliotek för att författarna inte skulle kunna leva på försäljningen (eller biblioteksersättningen som har ett tak på 154 000:-/år) om alla gick till biblioteken för att få tag i boken de vill läsa. Bokförsäljningen är för övrigt förmodligen (i antal exemplar är den det definitivt) större än hela den andra underhållnings-industrin tillsammans. Se till att fixa all musik som finns (katalogmusiken t ex) gratis hos biblioteken digitalt istället. Det kommer ju iaf hända i framtiden. STIM äger för övrigt rätten till all musik som gets ut i Sverige, det är bara att licensiera via dom för onlinetjänster och skita i skivbolagen. De 650 miljonerna skulle för övrigt inte kosta mycket att ersätta via en STIM-avgift för privat fildelning på internetabonnemang. Det är ju i det stora hela småpengar de pratar om.

  Ett industriföretag med 800 miljoner i omsättning skulle kunna ha 800 anställda, STIM/NCB har över 50 000 medlemmar.

 • Pingback: Hjälp till med Ipredia.se « Piratpartisten()