Arbetarinitiativets samarbetspartners i Strasbourgmöten

besancenot_otan_3avril_.jpg

Idag har jag först varit på ett möte för att diskutera hur europas antikapitalistiska vänster ska möta den kapitalistiska krisen och hur vi ska agera i den gemensamma valkampanjen. Det handlar om ett samarbete mellan fler organsiationer i många länder, varav sex stycken kommer att ställa upp i EU-valet på en gemensam plattform som diskuterades på mötet och fick ett par mindre förändringar. De sex som kommer att kandidera i EU-valet är NPA i Frankrike, en gemensam lista mellan LCR och PSL i fransktalande delen av Belgien, spanska Izquierda Anticapitalista, en nybildad grekisk koalition som omfattar hela den grekiska extremvänstern utom två grupper, Polska Arbetarpartiet (PPP) samt Arbetarinitiativet i Sverige. Plattformen kommer atts krivas under av och kampanjen kommer att drivas av ytterligare ett antal organisationer, i Grekland, England, Portugal, Schweiz och Italien.

Det andra mötet jag var på var ett offentligt möte där jag var en av de som satt på podiet tillsmmans med representanter för flera av de grupper som varit på det tidigare mötet. Dessutom var Olivier Besancenot en av talarna, ja självklart huvudtalaren. Vi andra höll endast korta apeller på 2-5 minuter. Nånstans över 300 personer var på mötet och stämningen var suveränt bra. Demonstrationen imorgon i Strasbourg, mot NATO och mot krigshetsarna Obama och Fogh-Rasmussen, kommer att bli en succé om bara polisen låter bli att angripa den, eller stoppa den. Det ser ut att bli en jättemanifestation. Fst den tyska delen lär inte kunna ta sig över bron till Frankrike och Strasbourg.

Idag har det dock åter varit bråka mellan polisen och autonoma aktivister ute vid aktivistlägret. Dessutom på ett par andra ställen också, men också det i utkanten av Strasbourg. Det mesta av sådana sammanstötningar har varit i en förort vid namn Neuhof. Det är den förort där de franska förortsupploppen faktiskt startade för ett antal år sen. Ungdomarna i förorten har också passat på att slåss med polisen och vid flera tillfällen har de varit i majoriteten bland de som polisen jagat och pucklat på. Både igår och idag. Inne i stan märker man dock inte mer av detta än att det periodvis kör många polisbilar (CRS såväl som Gendarmeriet) i riktning mot aktivistlägret. Helikoptrar är också något ständigt närvarande och folk som kommit från London lät meddela att ljudet var familjärt (njaa!)

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: AB, SDS1, 2, DN, VG1, 2, 3, DB, PDK1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements