Kravallerna i Strasbourg

neuhof.jpg Har nu pratat med flera personer som var involverade i och/eller åskådare till gårdagens kravaller utanför Strasbourg. Det hela började med att aktivister genomförde ett antal protester och aktioner gentemot olika inrättnngar, till exempel ett McDonalds nära mitt hotell. Polisen agerade hårt och jagade bort folk.

När en del av dessa försökte ta sig in i aktivistlägret hindrade polisen dem och när folk i aktivistlägret försökte ta sig ut hindrades de av tungt utrustad kravallpolis som sköt tårgasgranater och liknande. Aktivisterna gick då till attack mot polisen. Troligtvis hade också aktivister redan innan dess, aktivister utanför lägret, bland dem som genomfört olika aktioner, redan innan tagit till våld mot polisen.

Många aktivister jagades ut i en skog och omringades av polisen. Ungdomar från den förort där aktivistlägret ligger hjälpte aktivister att komma undan polisen genom att köra dem på mopeder och genom att spana på polisen. Dessutom angrep de minsta en polisstation för att försöka få gripna aktvister fria.

Efter att polisen gripit människor och dragit bort sina styrkor från aktivistlägret byggdes en rad barrikader på gator runtomkring aktivistlägret. Dessa barrikader revs ner av polisen under de tidiga morgontimmarna och läget har idag varit mycket lugnt vad jag kan förstå.

Överhuvutaget var oroligheterna i går kväll en mindre händelse utan större betydelse för de stora demonstrationerna som planeras. Flertalet människor på plats i Strasbourg har inte märkt av några kravaller alls, en av dem jag.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, DN, DB, AB1, Pdk,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements