Morgon i Strasbourg

När jag gick ut för att träffa kamrater i går kväll så var det första jag stötte på, precis utanför hotellet i en avlägsen del av staden, sådär 200 CRS-poliser. Frankrikes speciella kravallpolis. Det verkade som om de övade på att stänga av gator, så spårvagnenen in till stan gick inte. Senare fick jag höra att aktivister skulle ha attackerat McDonalds, men jag kunde sent i går kväll inte se några skador på restaurangen som ligger ett hundratal meter från hotellet där jag bor. Så det var nog mest bara ett rykte. Polisen fick känna sig viktiga i alla fall.

Uppenbart är den franska kravallpolisen (CRS) sämre utrustade defensivt än svenska polis, bara lättsäkrade fordon och ett uppträdande som definitivt utsätter enskilda poliser för stor fara i en upploppssituation. Däremot så har de fler offensiva vapen, en slags gallerplogar, tyngre beväpning, tårgasgevär osv. Hur det är med de andra två franska polisstyrkorna som verkar finnas vet jag inte riktigt, men i alla fall gendarmeriet ser ut att ha samma utrustning som CRS. Den vanliga polisen har jag inte sett till så mycket att jag kunnat studera dem.

Idag och för två dagar framåt har man stoppat lokaltågtrafiken mellan Tyskland och Strasbourg, vissa delar av lokaltrafiken (Spårvagnar och bussar) går inte och på många motorvägar kommer man att begränsa trafiken mot Strasbourg. Här snackar vi om paranoida myndigheter så det förslår. Det ska bli intressant att se hur jag ska ta mig ut ur stan på lördag när jag ska åka hem.

Det som DN rapporterar om, med bråk mellan polisen och aktivister har jag inte sett skymten av, men det kan ha hänt i samband med att polisen ville gå in i aktivisternas tältläger om inte är så långt från mitt hotell. Återkommer senare under dagen med mer skriverier från Strasbourg, ens tad där franska myndigheter gör allt för att inskränka demokratin för oss som rest hit för att protestera.

Intressant?
Borgarmedia: VG, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements