Varg och får på samma gång

Hälften av alla dödade vargar har dödats olagligt läser jag i SVD. Ett skäl som ofta anförs som anledning till att döda vilda vargar är att vargarna river får. I det fallet är dödandet oftast lagligt. Men, det finns möjlighet att hindra vargar från att riva får. I såväl Grekland (där jag faktiskt arbetat en mycket kort tid som fåraherde när jag var ung) som Turkiet har jag sett och kommit i kontakt med fårhundar, stora som mindre kalvar (omkring 90 – 100 kilo, men även mindre, cirka 50-60 kilo) som inte är drivande hundar utan framavlade för att bland annat kunna jaga bort och besegra vargar:

Vad gäller just kavkazskaja ovtjarka så är den en utpräglad herdehund vilket innebär att den, i sina hemtrakter i det forna Sovjet, används för att i svåråtkomlig terräng vakta får och annan boskap mot både två- och fyrbenta. Detta poängteras även tydligt i filmen. Det innebär bland annat att rasen till sin natur är väldigt självständig och har en stark vaktinstinkt. Kavkazskaja ovtjarka är därför en ras som inte lämpar sig för vilken hundägare som helst. Att bo granne med en kavkazskaja ovtjarka behöver inte innebära problem. Problem är det att bo granne med en hundägare som inte tar ansvar över sitt hundägande, oavsett ras.

Nu läser jag om att en sådan hund, Kavkazskaja Ovtjarka, är på väg in i Sverige, men det råder orr då den inte går att ha bland människor då den även försvarar sitt revir och sin ”flock” mot andra människor Och därtill gör den aggressivt. Men i inhägnader med får borde det kanske gå att ha denna typ av hundar. I Grekland och Turkiet arbetar hundarna tillsammans med mänskliga fårherdar och ibland också med drivande hundar. Så den kan ju förmodligen inte vara hur farlig som helst, även om Gert Gelotte i GP verkar orolig. Rasen Maremma är en annan hundras (även om den är mindre) med samma typ av ursprung, så det är inte den första hund av denna typ som kommer in i Sverige. Ytterligare ett par är de ungerska Kuvasz och Komondor.

Det är dessutom en fråga som i högsta grad berör oss i Västsverige där det finns vargrevir både öster om Göteborg och norr om Göteborg.

Läs mer i Wikipedia.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements