Fildelning och anonymitet

The Pirate Bay (TPB) hävdar att deras tjänst för anonymisering av internetsurfare har över 100 000 presumtiva kunder redan efter en vecka med Ipredlagen i funktion. Det finns självklart problem även med anonymiseringstjänster. Det kan utnyttjas av kriminella av olika slag, preci som all annan teknik. Myndigheterna, regeringen och riksdagen kanske borde tänka på alla konsekvenser av lagstiftning innan man fattar beslut om den. Ipred-lagen innebär alltså att kriminella, inklusive pedofiler, i större usträckning kommer att söka sig till anonymiseringstjänster. En utveckling som säkerligen pågick redan innan Ipred-lagen infördes men som kommer att öka i och med det ökade utbudet av denna typ av tjänster i samband med införandet av Ipredlagen.

ephone_vit.jpgSamtidigt har Antipiratbyrån (APB) och andra piratjägare problem. Den begäran om vem som har ett visst ip-nummer som framförts av fem bokförlag till internetoperatören ephone har hittills haft föga framgång. Ephone bestrider nämligen att bolagen och APB har några som helst bevis för att piratkopiering medelst fildelning har förekommit.

Och så kan man kolla om man är undersökt som en följd av Ipredlagen, Ipred Watchlist. Självklart är jag själv inte det. Jag fildelar aldrig i princip aldrig olagligt material. Inte för att jag i princip har något mot det, utan för att polisen och andra myndigheter inte ska hitta några svepskäl för att sätta dit mig. Jag är ju en ganska profilerad politiker på vänsterkanten och tänker inte ge dem några gratischanser.

Dett under samma tid som USA, storbolagen, EU och en rad andra länder försöker inskränka vår frihet ännu mer, med det så kallade ACTA-avtalet.

Intressant?
Bloggat: Badlands, Röda Malmö, Opassande, Copy me Happy,
Borgarmedia: DN1, 2, IDG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Daniel

  Ja du är verkligen en dissident du 🙂

 • Anders_S

  Ja, hur mycket dissident jag är och så, det vet jag inte, men varför göra nåt som jag inte har nåt behov av och som kan få mig i trubbel (efter Göteborg 2001 hade man mycket väl kunnat ta piratkopiering som en anledning att gripa mig, men just nu så – troligen inte.)

 • Pingback: Länsförsäkringar och Ipred « Leo Erlandsson()

 • NetRunner

  Anonyma IP nummer kan ju även användas till mer vardagligt surfande utan registrering av obehöriga och självutnämda nätpoliser men jag skulle då aldrig få för mig att använda ett IP nummer från en fildelningsorganisation.Gillar varken ”den högstsäljande media branchen” eller ”jag vill ha allt gratis gänget”.Det är dessa två som är orsaken till nuvarande situation där ett mellanting tydligen aldrig existerat bland dessa mer eller mindre iq befriade individerna.

 • Pingback: Sverige behöver fler företag som Ephone | Kulturbloggen()

 • Pingback: Bahnhof blåser Antipiratbyrån | Svensson()