Åsa Linderborg hotad av högerextremister

Det högerextrema våldet i Sverige har den allra senaste tiden tilltagit i styrka efter att under flera år faktiskt ha varit minskande. Våldet riktar sig mot vänstermänniskor av alla kulörer, mot homosexuella och mot invandrare. I höstas brände högerextremister ner kulturhuset Cyklopen, därefter försökte man bränna inne en barnfamilj i Högdalen.

I Uppsala har en rad vänstermänniskor överfallits under några veckors tid. RKU:are överfölls utanför sin lokal och en blev allvarligt skadad, ett par medlemmar i Ung vänster blev överfallna i Knivsta och en tidigare ordförande i Ung Vänster har hotats.

Kommunfullmäktigledamoten i Haninge, Mattias Bernhardsson hör också till de som överfallits av högerextrema våldsverkare under senare tid. Nu tillhör också Åsa Linderborg de som har hotats och hon står numera under polisskydd. Detta är förmodligen bara toppen på isberget när det gäller högerextremt våld i Sverige. Vi i vänstern är ofta så vana vid att bli utsatt för hot från nazister och så vana vid att inte få hjälp att vi bara sällan anmäler våldet.

Ändå är den anmälda högerextrema brottsligheten 3 – 10 gånger (beroende på brott, källa BRÅ och Säpo) vanligare än vänsterextremt våld och borgerliga skribenter brukar förstås koncentrera sig på det mindre problemet, våldet från vänsterextrema i samband med vissa demonstrationer och i stort negligera våldet från de högerextrema. Andra utmålar vänstern och högern som lika goda kålsupare. Dessa blir i praktiken inget annat än medlöpare till de högerextrema.

Men vi från vänstern ska inte vara tysta eller passiva, vi måste ta striden mot de bruna våldsverkarna:

Sverigedemokraterna är snart den polerade rasismens riksdagsparti och den utomparlamentariska avgrundshögern dess inofficiella hjälptrupper, hur mycket Jimmie Åkesson än försöker distansera sin rörelse från ett brunt förflutet. Vänsterns lika självklara som otacksamma uppgift är att ta striden med mörkermännen i vilken tid och skepnad de än uppträder. En kamp som liberalerna – som hittills aldrig fått en arm sönderslagen eller ett hem i brand – i efterhand brukar tillskriva sig själva, samtidigt som de grötmyndigt mässar, att fascister och socialister är samma andas barn som helst kan slå ihjäl varandra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Lasse Andersson

  Jag kan ändå inteundgå att förundras över den flathet vi som ligger till vänster visar. När jag frågar vänner om de ex stöder/prenumenerar på någon vänstertidning blir det oftast helt tyst. Man slänger gärna ut pengar på dagens nyheter på morgonen och ofta en skvallertidning på kvällen men att lägga ett par hundra på god läsning under ett halvår…?

  Dator och internet finns ju också nuförtiden! Om vi skickar ett mail i månaden, skulle vi förmodlingen höja den samlade vänsterns nätaktiviteter med flera tusen procent. Skicka till våra företrädare, skvallerredaktörer mfl. Att sitta och vänta på att ex DN självmant skall rycka ut och skriva om högerns hot, är knappast realistiskt. Det är inte föränn det börjar osa bränt från servrarna som det händer något, och negligerar makthavarna det så spride det snart i bloggdjungeln att de struntar i folkviljan. Det ser inte bra ut.

  Så sluta häng med huvudet, stöd de rätta krafterna och använd datorn, där har vi en bra början!

 • På vilket sätt har Linderborg hotats? Det har skrivits en artikel som bemöter hennes krönika ”Stoppa våldet mot vänstern”. Om det nu blivit hot att bemöta krönikor, ja då är det ännu värre ställt med debattklimatet i det här landet än jag trodde tidigare.

 • Det är ointressant att diskutera på vilket sätt Linderborg blivit hotad. På info14, en av Sveriges största nazistsidor, finns nu en artikel tillägnad henne. En artikel som ska vara en ”djup analys” av en misshandel, men ändå tar de Linderborg morsas namn och annan helt oväsentlig information. Stämningen är hotfull. Men – nu spekulerar jag bara – det kan vara så att hon blivit hotad på andra vägar för den artikel som info14 refererar till. Polisen gör inte bedömningen av att någon behöver skydd för intet.

 • Pingback: Blogghelvetet.se » Blog Archive » Höger och våldet()

 • samtidigt som de grötmyndigt mässar, att fascister och socialister är samma andas barn som helst kan slå ihjäl varandra.

  Det var precis likadant före andra världskrigets utbrott, man hoppades och förväntade sig i Europa att nazisterna och Stalins kommunister skulle börja slå ihjäl varandra. Om du har rätt så är vi tillbaka i 30-talet även på den punkten.

 • Pingback: Sverigedemokraterna hotas ‚Äì och hotar | Jinges web och fotoblogg()

 • Pingback: Arbetarens klimatblogg » Kan krisen skapa solidaritet i stället för hat?()