Att bli en mycket läst bloggare handlar inte bara om att blogga

Vill man bli mycket läst eller mycket kommenterad politisk bloggare så räcker det inte bara med att blogga. Det krävs betydligt mer och det är på det området som de bloggande riksdagsmännen missar som jag ser det.

För att få många läsare krävs att man skriver regelbundet, helst varje dag och sådär 2-5 inlägg varje dag. Man måste länka till tidningsartiklar och registrera sig på alla möjliga bloggportaler. De viktigaste av de sistnämnda är Bloggtoppen, Knuff, Bloggportalen och Twingly. Dessutom måste man pinga dessa för att de ska veta att man har skrivit något. Jag tror att väldigt få bloggande riksdagsmän uppfyller dessa kriterier.

Som bloggare måste man helst också skriva om en mängd olika ämnen för att få många läsare (ett undantag är om man skriver om fildelning och övervakning).

Men sen är DN:s undersökning också ganska fel. De två tidningsskribenterna Astudillo och König-Jerlmyr är ju inte jämförbarar med vanliga bloggare. I det fallet handlar det ju om helt vanliga krönikörer i en tidning. För övrigt säger antalet kommentarer mycket lite om antalet läsare. Hur många kommentarer man har beror ju också på vilka kommentarsregler man har och på hur hårt man modererar. Dessutom har säkerligen läsarna betydlese. Det vill säga vilken typ av läsare man har. Folk som är vana vid att uttrycka sig, folk som inte är det, knäppskallar osv.

Antalet kommentarer är heller inget bra mått på hur mycket läst en blogg är. Ta bara mig och Jinge som exempel. Jag har cirka hälften så många läsare som Jinge, men jag har inte ens en fjärdedel så många kommentarer. Kanske har jag bara en tiondel så många kommentarer.

Dessutom är det näst mest framgångsrika partiet på nätet mitt eget parti, Socialistiska Partiet. Med minst tre bloggar bakom de 50 mest lästa i normalfallet. Det är bättre än alla partier utom Piratpartiet, speciellt om hänsyn tas till storleken på partierna. Om vi förhållandevis har många besökare på hemsidan eller inte har jag ingen aning om däremot.

Medan DN faktiskt undersöker politikers bloggar ägnar sig Expressen åt mer lättviktiga saker. Det säger väl en del om tidningarna trots allt. Även om jag upplever att också DN förflackas allt mer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

13 svar på “Att bli en mycket läst bloggare handlar inte bara om att blogga”

  1. Rick: Röda Malmö och Kildén & Åsman. Den sistnämnda är oftast men inte alltid bland de 50 mest besökta (skribenterna på den tar ibland långa bloggpauser).

    http://rodamalmo.blogspot.com/
    http://www.fjardeinternationalen.se/blog/

    Just nu ligger jag 8 på Bloggtoppen och 4 på Bloggportalen. Röda Malmö ligger på plats 18 resp 16. Kildén & Åsman som har påsksemester ligger på plats 94 på Bloggtoppen.

    Sossarna och moderaterna har ju fler bloggar än vad SP har bland de 50 mest lästa. Men det är ju rejält stora partier.

  2. Håller med dig, vilket tillhör ovanligheterna. Man måste jobba för att få besök till sin blogg. Sedan är det ju också relevant vad man skriver och hur. Bloggarna har en framtid i det politiska samtalet, det är en sak som är säker.

  3. Kent Persson: Det är klart att bloggarna har en plats. Men vi måste vara på det klara med att vi lever i symbios med gammelmedia och med den verkliga politiken som främst utformas på möten och konferenser.

  4. Vad DN och många andra medier har så svårt att förstå är att bloggen inte är samma sak som deras tidningar och artiklar. Det handlar inte om lösnummersförsäljning, utan att över tid bygga upp en plattform för kommunikation och dialog. Sånt tar tid – det SKA ta tid. Och som du säger, antalet kommentarer har mycket lite att göra med antalet läsare. Inte för att jag tror det är så många läsare i nuläget men igen – ge dem tid. Alla kommer inte lyckas ta till sig bloggen som medium, men en del kommer hitta rätt efter ett tag och förhoppningsvis delta i det offentliga samtalet mer.

  5. Det hör nog till saken att era vänsterbloggar är rätt kul att läsa. En riksdagman måste uttrycka sig med en viss försiktighet eftersom han har ett anseende att tänka på men ni kan ta ut svängarna mycket mer.
    Men ”Röda Malmö” måste tänka på hjärtat. Han är född 49 men ilsken som ett bo med bålgetingar man kört foten i.

  6. Sedan ligger det mycket i att kunna balansera mellan provokation och engagemang. En blogg som bara retar sina läsare håller inte i längden (med ett fåtal undantag). En blogg som enbart ger den förmodade läsaren vad den vill ha håller inte heller i längden (också med ett fåtal undantag). Balansgången ger möjligheter till diskussioner, och det är oftast diskussionerna som ligger till grund för läsarunderlaget.

    Twingly- och medialänkar är dock inget måste. En genväg, givetvis, men inte någon absolut nödvändighet. Den blogg jag själv jobbar med till vardags har 25.000+ besök per dygn utan någon som helst hjälp från Twingly eller någon annan medialänkbaserad tjänst – och har haft det i flera år nu. Det är visserligen inte någon politisk blogg utan snarare enkel underhållning, men likafullt är det samma mekanismer som gäller.

    Viktigast är dock innehållet, som alltid. Om innehållet inte väcker besökarnas intresse så kommer de inte tillbaka. Det finns naturligtvis riksdagsbloggar som faller i kategorin ”ointressant” av den anledningen, precis som det gör det i andra typer av bloggar. Det är egentligen så självklart att det inte behöver nämnas, men jag skriver det ändå eftersom en del bloggare tror att det är bloggandet i sig som är det viktigaste. Tesen ”jag bloggar, alltså bryr sig människor om vad jag säger” är inte sann med automatik.

  7. Andreas: Det finns ju ingen politisk blog gsm har så många besökare. Rick Falkvinge, Jinge, Alexandersson, Bildt och Dick Erixon har så många på en vecka. Twingly är nödvändigt för en politisk blogg. Att tro nåt anat är att bedra sig. Politiska bloggar har ofta en majoritet av sina besökare via Twingly-länkar. SÖkmotoroptimering är också nödvändig. AV mina besöakre är cirka 40% från Twingly och liknande länkar, lik amycket på Google-sökningar och 20% från övrigt (Deirekt, andra bloggar, andra hemsidor, debattforum, knuff, intressant etc). Politiska bloggar skiljer sig på många sätt från resten av bloggosfären. Vi länkar exempelvis mycket mer än andra.

    Innehåller spelar inte alls så stor roll. De rasistiska bloggarna behåller sina läsare oavsett det faktum att de har eviga upprepningar av exakt samma tema och och budskap. Dessutom ofta en textmässigt undermålig kvalitet. Så du har helt ekelt inte rätt när det gäller politiska bloggar (vilket ju är det som detta handlar om)

Kommentarer är stängda.