Antisemitismanklagelser dyker upp som gubben i lådan

Vi har de senaste dagarna kunnat ta del av skakande rapportering från Gaza-remsan. DN och Aftonbladet har rapporterat om Israels fasansfulla bombningar med vit fosfor. Artiklar som väckt förståelig upprördhet och kritik mot Israel. Då dyker det förstås, som gubben i lådan, upp anklagelser om antisemitism gentemot diverse Israelkritiker.

En av de som återigen ska misstänkliggöras är Lars Ohly. Och han misstänkliggörs för något som Per Engdahl, som var en känd svenska fascistledare, har antecknat om Lars Ohlys farfar. Om det hela ens är sant, vad har det med Lars Ohly att göra? Svar: Ingenting! Och vem är det då som återigen misstänliggör och ankalagar Ohly för något som denna kanppast kan vara ansvarig för. Jo, chefsislamofoben själv, Per Gudmundson på SVD.

En annan som misstänkliggörs är Mohamed Omar, eller ska vi kanske säga att han kritiseras, för i det fallet är kritiken legitim, som jag ser det. Både Sanna Rayman i SVD och Carina Ryberg i DN glömmer dock bort att den svenska vänstern och de ledande svenska vänsterbloggarna snabbt var ute och tog avstånd från både Lasse Wilhelmson och Mohamed Omar. Vi har alltså för länge sen gjort det som Carina Rydberg efterfrågar i sin för övrigt utomordentliga debattartikel. Därmed har vi också lämnat Mohamed Omars blogg därhän, åt högerextremisterna att käbbla på:

Det är för mig uppenbart att både Wilhelmson och Mohamed Omar måste förpassas till den intellektuella kylan som Magnus Sandelin skriver.

Carin Rydberg har fel när hon implicerar att Omars och hans högerextrem beundrare är nång slags dominant inriktning i bloggosfären, men rätt när hon säger att det pågår i bloggsofären. Men det bästa de borgerliga skribenterna på olika tidningar kan göra i sådana fall är faktiskt inte att skriva bara om Omar, utan de ska också tipsa om att det finns alternativ i bloggosfären, alternativ till antisemitiska bloggar, alternativ som läses betydligt mer än vad Mohamed Omars blogg läses. För annars är det enda de gör, textreklam för antisemitiska blioggar och att visa upp en skev bild av bloggosfären som ingen som kollar upp vad som finns i bloggvärlden kan ta på allvar. Och det vore ju synd om Carina Rydbergs artikel motverkar sitt syfte vilket det finns stor risk att den gör i nuläget.

Sen har ju Rydberg rätt såtillvida att liberalerna faktiskt inte uppmärksammar den faktiska antisemitismen och att det är de högerextrema som faktiskt är antisemiter i Sverige. Upptagna som de är med att försöka hitta och hitta på antisemitism inom vänstern.

Läs också: Alla påståenden om muslimer och islam är inte islamofobi

Intressant?
Bloggat: Spånbinge, Esbati, Anna Wester,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ett mycket bra inlägg, Svensson! Jag läste också intervjun med Wilhelmsson och tyckte den var obehaglig, han tycks se judiska konspirationer lite överallt den mannen.

 • mathias

  Innan du börjar ge Carina för stora applåder, kan det vara värt att beakta hennes egen inställning till Israel/Palestina konflikten. Så uttrycker sig Carina på Omars blogg:
  ”Jag förnekar inte att det förekommer både rasism och islamofobi i det här landet – för det gör det – men det stora problemet för muslimerna i allmänhet, och palestinierna i synnerhet, är terrorism och fundamentalism. Det är helt enkelt svårt att se några möjligheter till en vettig dialog.”

 • Mohameds blogg blev invaderad av Förintelseförnekare på nolltid när intervjun med Wilhelmson lades ut, och de tog i stor utsträckning över kommentarerna. Men eftersom kommentarsfältet var vidöppet hade det faktiskt varit möjligt för andra krafter att gå in med rejäla bemötanden och klargöranden av deras påhitt. Men det såg man inte mycket av. Carina Rydberg och några få till var inne och sade emot, men vad det gäller mycket av det som kryptonassarna drar upp krävs faktiskt expertkunskaper på detaljnivå för att kunna ta itu med dem.

  Jag antar att Mohamed själv befinner sig i någon separat mental sufistisk sfär där sådana här frågor inte har så stor betydelse, och där man inte behöver bry sig om vad andra människor säger. Det kan vara lite väl enkelt att bara svinga antisemitstämpeln vad det gäller honom. Man måste se hans skrivande i en helhet av någon slags muslimskt tänkande (där jag undrar hur representativ han är egentligen). Lasse Wilhelmson är längre ut på det sluttande planet och verkar inte heller fatta kritiken. Möjligen uttrycker han sig konsekvent jäkligt klumpigt, men i så fall är det jäkligt dumt och skadligt.

 • Anders_S

  Björn: Du har rätt när det gäller Mohamed Omar. När det gäller Lasse W har jag gett upp för länge sen. Han har fel i det mesta.

  Det finns gott om nazistsympatisörer som inte tycks ha annat för sig än att skriva kommentarer på nätet. Det är bl.a. därför de flesta vänsterbloggar modererar sina kommentarer. Har man helt öppet tar nassedårarna alltid över. Vi inom vänstern har för det mesta även annat at göra och kan alltå inte på något sätt ta upp kampen med nassarna när det gälelr attskriva tkiga kommentarer (det är lätt att skriva tokiga kommentarer, svårrare att skriva seriösa).

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Statlig censur av BBC:s rapportering om Israel()