Hysteriska media och ett obefintligt problem

Den mexikanska svininfluensan illusterar svenska medias totala oseriositet. Med larmrubriker och enormt antal artiklar slår man på stora trumman och skapar en stor oro bland många människor. Antalet döda och antalet sjuka överdrivs regelmässigt. Ofta nämns över 100 döda men i själva verket så finns bara 7 konstaterat döda och 70 konstaterat sjuka i svininfluensan. Vilket ju inte verkar vara speciellt många för en influensaepidemi. Ja, det är ju inte ens en epidemi om jag får säga så. Att i det läget yra om en nära föreståend pandemi verkar ju faktiskt lite överdrivet om jag får säga så. Inte ett enda fall i Sverige existerar faktiskt.

Jag hör dessutom till dem som anser att även journalister sk atänka på konsekvesner och följder av det som de skriver. En tidningsartikel är aldrig obeoende utan har effekter åt ett eller annat håll. Detta oavsett journalistens vilja att vara oberoende och neutral eller inte. Bara för att man är journalist så slutar man inte att vara ansvarig för sina egna handlingar och sina egna skriverier. När det gäller svininfluensan tar inte tidningar, redaktörer och journalister sitt ansvar. Man överdriver farorna och skapar rädsla. I slutändan kanske fler dör av rädslan som media skapar än av själva influensan.

Som jag skrivit tidigare, influensa är alltid en allvarlig sjukdom och den drabbar alltid fattiga människor hårdare än den drabbar välmående och rika västerlänningar. Det gäller med all säkerhet också den mexikanska svininfluensan. På samma gång är det myndigheters skyldighet att förbereda för det värsta, även om det förmodligen inte kommer att inträffa. Det är därmeot inte media uppgit. Medias uppgift borde vara att upplysa om läget. Det gör de inte utan överdriver och utmålar situationen som om pesten eller spanska sjukan var på intåg igen.

Kanske borde media intressera sig för sådana verkliga människomördarsjukdomar som malaria, mässling och tuberkulos. Det är verkliga fiender för världens fattiga med miljontals döda per år (mässlingen orsakar ”bara” 100 000-tals döda). För svininfluensan verkar faktiskt inte vara nåt större problem och i Sverige är den ett obefintligt problem. Så svensk media borde faktiskt besinna sig lite.

Intressant?
Bloggat: David Gottlieb, Röda Malmö, Signerat Kjellberg,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Martin

  Ja, både när det gäller fågelinfluensa och nu svininfluensa så var det så få som dog att fler dör av alvedon.

  Känns som bägge dessa är marknadsföringskampanjer för Tamiflu.

  En aldeles vanlig influensa kan ju skörda dödsoffer i fattiga områden utan att det utgör ett hot emot en välnärd individ med tillgång till god sjukvård.

 • Jan Carl?®n

  7 döda av 70 insjuknade får nog betraktas som ett högt procentantal. Skulle 40 % av befolkningen i Sverige insjukna vilket brukar vara det vanliga vid influensaepidemier blir det 370.000 döda i Sverige.

 • Anders_S

  Jan Carlén: Det är klart det är ett högt procenttal. Men denna influensa verkar onekligen inte speciellt smittsam och ingen verkar gentligen veta hur många som smittats och överlevt. Ingen kommer förmodligen att insjukna i Sverige, det tror jag vi kan vara ganska säkra på. Dessutom skulle dödligheten i Sverige knappast ligga på mexikanska nivåer.

  7 döda! Malaria dödar fler miljoner varje år. Varje år! Tuberkulos dödar fler miljoner varje år. Varje år! Mässlingen dödar 100 000 tals varje år. Varje år!

  Den mexikanska svininfluensan är ett totalt obefintligt problem vad det gäller Sverige och inget större problem för världen. Malaria är däremot det senare. Tuberkulos är det. Mässling är det.

 • Erik F

  Bruce Sterling hade ett skönt blogginlägg om saken på ungefär samma tema häromdagen:

  http://www.wired.com/sterling/2009/04/practical-tips.html

 • Anders_S

  Erik F: Fast förstås mycket roligare än vad jag är.

 • Martin

  Anders,
  Malaria och TBC är ju inte I-landsproblem, det ger inga rubriker. Med malaria, TBC och HIV som redan existerande pandemier, så känns rubrikerna som att slå upp en grannfejd på förstasidan under brinnande världskrig.

  Men nu skrev Stephen King tyvärr ingen bok om hur civilisationen slogs i spillror av TBC. Nu skrev han ju om en influensa.

 • Olof

  Jag fattar inte och jag MENAR fattar inte hur världens population konstant ökar när det det dör miljoner av den ena sjukdomen, hundratusenals av den andra sjukdomen, si och så många i trafikolyckor, dödsskjutningar, hajattacker, drunkningar OCH ålder varje år…..

  Folk behöver tillbringa sin tillvaro på andra sätt än vad de verkar göra.

 • Pelle

  Tyvärr är en pandemi med virus som ingen har immunitet mot en olycka som kommer att hända. Frågan är nog bara när. Med lite tur och, för många, till synes överdrivna åtgärder, så kanske vi slipper det den här gången. Nästa gång kan det vara hänt med miljoner döda även i välbärgade länder. Ett stort problem är att vaccin tar ett antal månader att ta fram. Om någon kan hitta på ett smart sätt att snabba upp det, skulle många liv kunna räddas.

 • chheber

  Undrar vad Mexico tjänar på ”ljuga”? Är det så de lättare ska införa några nya lagar?

 • Roland

  Influensan är ren propaganda. Makten vill styra vår uppmärksamhet till sjukdomen, och inte till någonting som sker, eller ska ske den närmaste framtiden.

 • BN

  Problemet ligger snarare hos WHO än hos media.

  Denna organisation verka rtyvärr vara nedlusat av alarmister som inget hellre vill än sitta i media ljuset ett par dagar för att bryta sin annars mycket trista roll.

  Visst finns det massor av sjukdomar som redan är ”kända” som snarare skulle kunna räknas som pågående pandemier.

 • Nadia

  Mycket läsvärt var Mercola har att säga om detta också:

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/04/29/Swine-Flu.aspx

  BN skriver>Visst finns det massor av sjukdomar som redan är ‚Äúkända‚Äù som snarare skulle kunna räknas som pågående pandemier.
  Ja visst gör det det. Titta bara på Malaria som dödar flera tusen varje dag.

 • Nadja

  Precis som du säger så har vi journalister ett stort ansvar för det vi skriver och vilka signaler det kan ge. Dagens journalistik handlar om sensationsjournalistik och skapa rubriker. Svininfluensan är ett gyllene tillfälle sälja, sätta skräck i folk och vara först ut med sin nyhet. Det suger.

 • Erik

  Nu vet vi faktiskt inte hur förloppet för den här troliga influensapandemin kommer att se ut vilket gör dina uttalande om att det skulle var ett obefintligt problem för Sverige är bara spekulationer. Viruset är nytt och man vet faktiskt inte hur farligt det är men man vet att det är mycket smittsamt (7/70 döda är högt och viruset har bara existerat sedan april), det är därför som WHO har höjt beredskapen. Man vet inte hur dödlig det är och ditt avfärdande är faktiskt inte faktamässigt underbyggt, det finns en möjlighet att det här skulle kunna leda till väldigt många döda och då särskilt i tredje världen, Hong Kong influensan 1968 dödade 33 800 enbart i USA så nya influensavirus är inget man ska avfärda som enbart ett problem bland många i tredje världen. Att det bara är ett icke-underbyggt mediadrev för att sälja lösnummer är felaktigt. WHO höjer inte beredskapen för att Aftonbladet ska sälja lösnummer.

 • Anders_S

  Erik: Det är inga spekulationer. Det är fakta just nu. Läget just nu. Det är just nu inget problem för Sverige. Dessutom tror jag inte att det nånsin kommer att bli ett problem. Lika lite som fågelinfluensan var det.

  Och precs som jag skrivit så många gånger så är jag överens med dig om att influensa är en allvarlig sjukdom. Men inte en på långt när lika allvarlig som mässlingen.

  Det kan lika gärna var 7 av 70 000, för ingen vet hur många som haft denna influensa i Mexico och klarat sig. Ingen vet. Ingen vet hur smittsamt det är. 7 döda av 70 säger inget om smittsamhet, det säger bara kanske nåt om dödlighet, men troligen inte ens det.

  WHO tar det ganska lugnt tycker jag och agerar somd e ska, vilket jag också skrivit (läser ni inte vad jag skriver?). Media gör det inte (det är lite skillnad på 7 döda och hundratals döda som media hävdar)

 • Lasse

  Drygt 25000 dör i cancer varje år i Sverige.
  Drygt 50000 dör i hjärt och kärl-sjukdomar varje år i Sverige.
  Drygt 1.000.000 dör pga. rökning i EU och Usa varje år.
  Drygt 260.000 barn dör årligen pga trafikolyckor i världen.
  Drygt 175.000 barn drunknar varje år i världen.
  Totalt dör det drygt 830.000 barn årligen i världen på grund av olyckor.

  Det är rubriker som skandalpressen ska trycka på sina löpsedlar istället och reparera sitt dålig anseende i mångas ögon. Denna influensa kommer inte skörda mer liv än en vanlig influensa.
  För övrigt så dör faktiskt människor i Sverige och övriga världen vid varje influensaepidemi, har dock inga siffror på detta, men tror det är ca 250 om året i Sverige.

  Media har förbrukat sitt förtroende, man kommer osökt att tänka på sagan om Peter och vargen, när det är allvar så kommer ingen tro på media längre (för många av oss är det redan försent).

  Tack för ett bra blogginlägg.

 • Erik

  Att problemet skulle vara obefintligt för Sverige, som du skriver, tycker jag Honk Kong-influensaexemplet motbevisar. Jag invände mot att du kategoriskt avfärdade svinfluensan som ett problem för Sverige inte mot att mediadrevet verkar vara överdrivet. Och att det inte skulle vara någon fara just nu den 29 april ser jag inte riktigt som relevant, det är ju trots allt en smitta som sprider sig.

  Sen är väl siffran med 100-150 döda mexikanska statens siffror som är inte lika strikta som WHO:s, de är inte siffror tagna ur luften som du verka implicera.

  Fågelinfluensan är, varför inte ta upp den också när jag ändå är i farten, t.ex. en epidemiologs mardröm då den har en observerad mortalitet på ca 50% men som tur är smittar den inte mellan människor utan från djur till människor än så länge, om det skulle förändras , vilket inte alls är omöjligt, är det verkligen fara o färde. Jag tycker således att du är lite väl självsäker när du avfärdar de framtida riskerna för Sveriges del så självsäkert.

 • CeL

  Jag är så irriterad på jävla media som illa döljer sin besvikelse varje gång ett svenskt test visar sig vara vanlig influensa.De vill förstås ha hit svininfluensa så de kan fortsätta trissa fram hysteri hos människor som saknar förmåga att sålla bland information,som ränner till sjukvården och tar resurser fast de aldrig varit vare sig i Mexico eller USA.Media borde f*n straffas med böter för varje osaklig spekulation de far med,pengar som borde gå direkt till sjukvården för de resurser den får lägga på vanliga förkylningar som folk tror är svininfluensa.
  Och,världen kommer inte gå under för en influensa.Den gick inte under ens 1918 när Spanska sjukan härjade.Inte ens då när man inte hade våra resurser för smittbegränsning och våra antivirala mediciner.
  Håll truten alla domedagsprofeter.Fram för sansad nyhetsrapportering som är värdig ett civiliserat samhälle.

 • Fan vad bra skrivet. Vi borde skapa en folkrörelse mot skitmedia som är rent kriminell i sina lögner och propaganda

 • SVD verkar vara något på spåren:

  Experter inte så säkra efter alla tidigare larm
  perspektiv | Viruset väcker frågor

  Publicerad: 28 april 2009, 07.09. Senast ändrad: 29 april 2009, 11.31

  Först var det sars, därefter fågelinfluensan och nu är det åter dags för krigsrubriker, alarmerande bilder på munskyddsförsedda personer, katastrofmöten med smittskyddsmyndigheter, tilltagande oro och osäkerhet. Har svininfluensan i Mexiko och USA startat den där fruktade och väl marknadsförda pandemin eller vad är det som händer?

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2806653.svd

 • daniel.

  ”För övrigt så dör faktiskt människor i Sverige och övriga världen vid varje influensaepidemi, har dock inga siffror på detta, men tror det är ca 250 om året i Sverige.”

  Har faktiskt hört siffror som talar om att år av svåra influensepidemier i Sverige så dör ca 5000 fler människor än ett ”normalt” år, främst då gamla och svaga.

 • Marie

  Mycket bra blogginlägg om den snedvridna bild som härskar i media.

  Som ett tillägg till de andra sjukdomarna som rabblats upp:
  Ca 5 miljoner smittas av HIV varje år. Ca 2 miljoner dör av Aids. Varje år!

 • Erik F

  Kanske dags att damma av de gamla propagandafilmerna från 1976:

  ”1976 Swine Flu Propaganda”

 • Jörgen

  Jag är övertygad om att fler dör i trafiken i Mexico City på en timme, än som dött i influensan hittills.

 • chrile

  jag har vart jätte orolig över det här men nu när ja faktist fick läsa det här vart jag lugnare. jag tror faktist media överdrivre ganska mkt och skrämmer upp folk. bra skrivet.

 • curt eidefeldt

  Visst är det härligt! Dessa skittidningar som bara lever på att publicera skit och sensation. Nu såg dom sin chans att sälja några extranummer igen. Nu en stor artikel om en 31 svenska som blev undersökt för svininfluensa men som sedan inte hade det!!?? Jaja. Nyhetsvärde noll. jag blev undersökt för lite höga levervärden i januari. Intresserade!?