Margaux Leduc i Umeå

Igår, fredag var Margaux Leduc i Umeå, där hon bland annat intervjuades av tidningen Västerbottens Folkblad tillsammans med Arbetarinitiativets toppkandidat i EU-valet, Ingrid Eriksson:

Leduc tillhör det nystartade Nouveau Parti Anticapitalist (Nya antikapitalistiska partiet) och turnerar just nu i Sverige för att berätta om ”franska kampmetoder” när jobben hotas.
Partiet stödjer drastiska metoder som fabriksockupationer för att sätta press på arbetsgivarna. Kidnappning av företagsledare är en annan fransk specialitet.

Strejker behövs
– Förståelsen för att det krävs kraftfulla kampmetoder även i Sverige kommer att öka undan för undan. En av de vanligaste kommentarerna vi får när vi är ute och säljer Offensiv är att vi svenskar oftare borde agera som fransmännen, säger Ingrid Eriksson, politiskt aktiv inom Rättvisepartiet Socialisterna.

Typ att kidnappa sin chef?
– Nja, det är framförallt strejker och ockupationer som behövs. Det tror jag är betydligt mer effektivt än att låsa in direktörer. På 70-talet var ockupationer inget ovanligt i Sverige.
Ingrid Eriksson är förstanamn på Arbetarinitiativets EU-lista, ett valsamarbete mellan Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska partiet samt oberoende kandidater.

Och vidare:

Margaux Leduc höll under fredagen två föredrag i Umeå på temat antikapitalistisk kamp, något som i Frankrike brukar kunna ta sig dramatiska uttryck.

Varför är fransmännen mer drastiska än svenskar?
– Kanske beroende på att fransmän är mer attackerade än svenskar av en regering som förstör den sociala välfärden och av ett kapitalistiskt system som vill att arbetarna ska betala den ekonomiska krisen, säger Margauax Leduc via tolk.
Ett samhälle som sätter pengarna före människan vill hon revoltera emot. Och det finns förutsättningar för en lyckosam kamp, menar Margauax Leduc.
– Titta bara på det som hände i Franska Antillerna.

Varje uppsägning ett drama
En flera veckor lång och nyligen avslutad generalstrejk och häftiga demonstrationer samlade tiotusentals personer och resulterade bland annat i att arbetarnas minimilöner höjdes med 200 euro.
Margauax Leduc parti, NPA, presenterar drastiska förslag som att förbjuda varsel och uppsägningar.
– Varje uppsägning är ett drama där mänskliga offer görs för att tjäna ett kapitalistiskt system, säger hon.

Mötet på Universitetet på dagen inleddes med Patrik Brännberg från RS höll ett inledningsanförande om Arbetarinitiativet. Folk var troligvis där för att lyssna till Margaux Leduc som affischerna hade gjort reklam för. Margaux Leduc höll ett tal som tog upp de kamper som pågår i Frankrike och hon knöt ihop säcken väl med att komma in på hur NPA kommer in i bilden.

På kvällen var det möte på Café Pilgatan, där Ingrid Eriksson inledde och Margaux höll samma tal som på det tidigare mötet, men för en ny publik.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö,
Borgarmedia om EU och EU-val: DN1, 2, 3, NM, SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Mötesturnén fortsätter i Sundsvall, Göteborg och Malmö.

Advertisements
 • TB

  Att ockupera t.ex. en fabrik är inte tillåtet enligt våra lagar. Lagar som är stiftade av vår folkvalda riksdag. Att bryta mot dessa lagar är därför demokratiförakt, ty ingen kan ta sig rätt att sätta sig upp mot folkflertalets vilja.

 • Strutsman

  Att ockupera en fabrik är ju inte bättre än att rörmokaren bryter sig in hos dig om du inte vill anlita honom. Det är helt principlöst.

 • Cheezle

  ”Demokratiförakt”!? Jävla fåne. Lagar om privat äganderätt existerar pga kapitalismen. Vi som är mot kapitalismen skiter väl i dom, och skiter i kapitalismens ”demokrati”. I Frankrike blev ingen arbetare åtalad för kidnappningarna av cheferna av den enkla anledningen att maktförhållandena förskjutits.

  ps. du är knappast ”folkflertalet”.

 • TB

  Cheezle: Din debattnivå är verkligen imponerande ”jävla fåne”, vilken syn på dina medmänniskor du har. Det är sannerligen inte konstigt att extermvänstern inte ens kommer upp i hela procent i opinionsundersökningarna inför EU-valet. När du använder denna typ av invekativ, ”jävla fåne”, för sådana som inte tycker som du, ja då förstärker du verkligen bilden av demokratiförakt.

  Dock dina ord ”skiter i kapitalismens demokrati” är intressanta. Vad menar du med ”kapitalismens demokrati”? I vårt svenska demokratiska system har var och en rätt att rösta i öppna och hemliga val. Här finns ingen som säger vem du skall rösta på. Vidare finns ett antal friheter som är till för att alla skall kunna göra sina röster hörda. Vi har yttrandefrihet, tryckfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet och ett antal andra friheter.

  Och lagar om privat äganderätt existerar inte på grund av kapitalismen utan ska snarast ses som en sedvanerätt som har mycket mycket gammalt ursprung. Dessutom våra nuvarande lagrar om privat äganderätt är stiftade, i demokratisk ordning, av vår folkvalda riksdag. Det finns bara ett, och endast ett sätt, att avskaffa privat ägande och det är genom beslut i vår folkvalda riksdag. Då detta är något som ytterst berör grundlagen kräver det två beslut med ett val emellan. D.v.s. ett sådant val skulle i praktiken innebära en folkomröstning.

  För extermvänstern är problemet att man har ytterst få anhängare, och så har det varit historien igenom. I detta läge, när valresultaten mer handlar om promillen än om procent är det givetvis enkelt att säga att det är demokratin det är fel på och inte politiken. Människor, vare sig i Sverige eller någon annanstans, tror helt enkelt inte på extermsocialismens och planekonomins undergörande verkan.

  Det är alltså i detta läge man underkänner vår demokrati. Frågan är då bara hur den demokrati som man eftersträvar ser ut. I denna demokrati, får då även jag som inte bekänner mig till socialismens och planekonomins principer göra min röst hörd?

 • ”om arbetaren skulle vilja kan han stoppa alla tåg
  skeppet upp på havets bölja stilla låg.
  Han har makt att stanna alla hjul som snurrar om han vill.
  Flottor sjunka, härar falla om han bara säger till.

  Så res er alla ni som svälter,
  stå inte kvar där de har ställt er.
  Det finns en kraft som världen välter:
  Solidaritet.
  Folk dör av hunger alla dagar,
  små barn har tomma svullna magar.
  Då är det rätt att bryta lagar
  det är allt vi vet.”

  Joe Hill.

  Bättre att börja bryta de där borgarlagarna innan barnens magar svullnar. För som det ser ut idag är det dit vi är på väg för Västeuropas proletariat, de utan längre utbildning, kontakter och papper.

  När kommer första lagförslaget om att det ska vara olagligt att vara arbetslös?

  Helt rätt Chezzle: borgardemokrati är inte vår demokrati.

 • TB

  Nicklas Eriksson: En stilla undrar är då vad er demokrati innebär? Min nyfikenhet är stor…