Regeringar offrar civila

Både regeringen i Pakistan och regeringen i Sri Lanka begår just nu grova övergrepp mot civilbefolkningen när de går till militär offensiv mot olika upproriska grupper.

I Pakistan handlar det om att många civila blivit instängda i SWAT-dalen när regeringen attackerar talibanfästen i området. Swatdalen är också ett område där Socialistiska Partiets broderorganisation LPP har rekryterat många nya medlemmar bland människor som motsatts sig talibanernas inflytande. Det är just många av dessa människor som nu utsätt för övergrepp från Pakistans regering och även från talibanerna får man förmoda. Även om det tillfälligt går att ta sig ut ur dalen så kvarstår övergreppen likförbannat och flyktingmängderna tilltar.

På Sri Lanka handlar det om regeringens militära offensiv mot de tamilska tigrarna (LTTE) som vållar stort lidande bland civilbefolkningen. Detta då man inte tar någon som helst hänsyn till den civila tamilbefolkningen i området, utan utan skrupler verkar offrar dessa i sin målsättning om att besegra LTTE.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Strutsman

    Här tycker jag att du lite väl enkelt lägger skulden för civila dödsoffer på de regeringar som kanske bara försöker skapa ordning och upprätthålla lagar i sina länder. Hålls civilbefolkning gisslan så är det gisslantagarna som är skyldiga. Det enda som är helt säkert är att du och jag inte har en aning om vad som händer i nämnda länder. Därför är det också direkt oansvarigt att anklaga endera sidan för något.

    Man kan inte stillatigande se på när en militant organisation mobiliserar för inbördeskrig, bara för att civila offer kan krävas vid en insats. Så enkelt är det faktiskt.