Per Gudmundson missförstår konst, eller?

Per Gudmundson har tittat på Anna Odells konstverk på Konstfack elevutställning och konstaterat att det är ointressant och intetsägande. Det kan mycket väl vara så att hennes faktisk installation är totalt värdelös, det har jag ingen möjlighet att kolla av rent geografiska skäl.

Men huvuddelen av hennes konstverk har ju varit den debatt som under några månaders tid nu rasat i media och bland folk. Om konstens villkor, om vad man får göra för att framställa ett konstverk, vad som är konst, vem som ska betala, när man får bryta mot lagar och om psykvårdens funktionssätt. Med tanke på all den uppmärksamhet och all den debatt hennes psykvårdsbesök och installation fått så måste det sägas att den på det planet varit lyckad, även om installationen på utställningen eventuellt är ganska tom och intetsägande. Samtidigt är kvalitet inom konsten något som finns i den betraktandes öga och Gudmundson kanske tycker det hela är skit, men nån annan kan tycka det är bra.

För mig räcker den debatt som varit för att anse att Odells kontsverk är ganska lyckat. Jag är dock ganska övertygad om att jag förmodligen skulle dela Gudmundsons uppfattning om att själva verket på utställningen är intetsägande och ointressant.

Intressant?
Bloggat: Badlands, Steve Lando,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, AB1, 2, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Israels dåliga anseende | Jinges web och fotoblogg()

 • Sådärja, nu är utställningen uppe. Jag har inte sett den. Däremot har jag själv fyra gånger varit intagen för psykiatrisk tvångsvård, ett par gånger under våldsamma former.

  Psykvården måste tåla granskning. Självklart. Har någon påstått något annat?

  I Stockholmsområdet är polisen mycket kompetent och väl förberedd för såna här situationer. De agerar med fasthet, men utan attr kränka patienten. Ofta är de påfallande hyggliga.

  Problemet är vårdpersonalens bristande observans, inte deras attityd. Min erfarenhet, som är dubbelt Odells, är att begagnar inte mer repression än som är befogat, och man förnedrar inte patienterna. Läkare och övrig vårdpersonal har en respektfull attityd, men ont om tid. De hinner inte lyssna.

  Det utvecklas god kontakt mellan patienter och vårdare i respektfull och jämställd anda. Också på intensivvårdsavdelningar.

  Medicineringen är ett gigantiskt problem. Antipsykotisk medicinering, s k neuroleptika, kan göra ont sju resor värre genom att försätta patienten i djup depression. Å andra sidan är läkare inte dogmatiska och påstridiga om medicinering.

  Odells projekt gör mig misstänksam. Det ser ut som en nyanslös bekräftelse av allmän fördom samt riggat till förmån för en redan på förhand intagen ståndpunkt.

  Verkets estetiska kvalitet kan jag inte bedöma.

  /*Tagit bort irrelevant avslutning*/ #AS

 • Expressen gillade utställningen:

  ”Om det gick att se denna psykostriptyk blott ur strikt estetiskt perspektiv skulle särskilt mittdelen imponera. En ensam kamera följer händelserna från en balkong på Södermalmssidan och det ser helt fantastiskt ut. Men Anna Odells Okänd kvinna 2009‚Äì34970 går långt bortom estetik och panoreringar.”

  http://www.expressen.se/kultur/1.1567306/konstfacks-varutstallning

  Fast där var det förstås en från kultursidorna som tog sig en titt på den. Inte en kulturhatande högerextremist från ledarsidorna.

  Sedan har naturligtvis alla personer olika erfarenheter av omhändertagande. Ingen människa kan ha upplevt varje given situation som kan uppkomma.

 • Johan Larsson

  Det är självklart att Anna Odell inte bör dömmas för falsklarm!!! Hon borde i stället spärras in på psyket tillsammans med kejsaren (rektorn) för konstfack!! Det hela är ju ett klart bevis på en mycket grav psykisk störning. Ingen med sina sinnes fulla bruk, skulle komma på något sådant dumt. Vad blir nästa konstfackprojekt? Misshandla en pensionär för att belysa våld, eller råna en 7-elevenbutik, för att uppmärksamma kriminaliteten i samhället, eller kanske vandalisera tunnelbansvagnar….(nä just det, den konsten kan ju redan gammal!!) Om hon nu får examen för detta, är det en nedgradering av alla de andra elevernas renomé, ett slag i ansiktet på de talngfulla!!! Ett betyg från konstfack blir ett betyg från en OBS-skola. Hör upp Lars Ferm, anmäl dig till konstfack, så kan du kalla dina verk för konst!!

 • Jahapp. ”Grav psykisk störning”. Tjoho. Man får sansa sig lite, inte tusan är det någon likhet med misshandel eller rån.

  Ett lagbrott dock och jag ser inget fel i att hon åtalas. Bra att utreda om en konstnär har samma rättigheter som en journalist, som aldrig skulle blivit åtalad för det. Själv hoppas jag på fällning ändå, sjukvårdens resurser kan betyda liv och död för någon annan. Det ska man inte leka med. Hade hon egna erfarenheter kunde hon visat det på annat sätt.