Ryska intressen tar över Opel

Det är faktiskt det som sker. Ryska Sberbank köper 35% av aktierna i det tyska företaget och det ryska bilföretaget Gaz (som får antas stå under Sberbanks kontroll eller vara beroende av lån från Sberbank) får rätten att tillverka Opel-bilar i fabriken i Nisjnij Novgorod. Den kanadensiska bildelstillverkaren Magna, som tycks ha en mycket patriarkal företagskultur, tar över 20% av aktierna samtidigt som GM behåller 35%. Helt klart är att produktion kommer att flyttas från Tyskland till Ryssland.

Magnas huvudägare är familjen Stronach med företagets grundare Frank Stronach i spetsen. I styrelsen sitter också den tidigare österrikiske förbundskanslern Franz Vranitzky. Stronach själv är österrikisk utvandrare till Canada. Att hävda att Magna tar över Opel är faktiskt en osanning. En annan möjlighet är att man har med Magna i affären som ett alibi för att slippa säga att ryska finansintressen tar över bolaget. Vad som dock framgår på Gaz hemsida är att Magna förmodligen har ägarintressen i just Gaz. Så kanske det hela är ett led i en räddningsoperation av både Gaz och Magna. Ett annat företag som kan ha intressen i Gaz på något sätt är den andra budgivaren på Opel, nämligen Fiat.

Sberbank är Rysslands största bank med över 260 000 anställda och dotetrbolag i flera andra länder i det tidigare Sovjet. Banken kontrolleras av den ryska staten som är majoritetsägare. Det är alltås en typ av statligt övertagande av Opel vi ser och det är för mig självklart att Sberbank inte hade gjort detta om inte syftet faktiskt är att rädda det skuldtyngda Gaz snarare än att rädda Opel.

Försäljningen av Opel till ryska intressen och GM:s reella konkurs (om än inte formella) innebär en ännu svårare situation för Saab och för min del är jag helt övertygad om att biltillverkningen i Trollhättan försvinner om inte den svenska staten tar över och ser till att fabriken ställs om till miljövänlig produktion, elbilar, kollektivtrafikfordonn eller nåt liknande.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: VA, AV1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements