Självklart ska staten inte utbilda imamer

Precis som den statliga utredaren föreslår så ska staten naturligtvis inte utbilda imamer:

En sekulär stat ska inte styra en religiös organisation genom utbildning av dess ledare. Det är slutsatsen i den utredning om imamutbildning i Sverige som överlämnas till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i dag. Att ta över utbildningen skulle vara att auktorisera vissa imamer och därmed förstärka misstankarna om att staten vill ”disciplinera” imamerna. Det skriver regeringens utredare Erik Amnå, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

Religion och stat är formellt åtskilda i Sverige även om det i praktiken återstår en hel del att göra. För om staten inte ska utbilda imamer ska inte heller staten utbilda präster för svenska kyrkan. Att också ta bort statens utbildning av präster innebär att man behandlar alla religioner lika, vilket är i linje med den svenska lagstiftningen om religionsfrihet.

Dessutom så måste kyrkliga organsiationer fråntas all from av myndighetsutövning såsom den formella vigselrätten. Endast sekulära myndigheter ska ha rätt att ”viga” folk på ett juridiskt giltigt sätt. Vill folk sen också gifta sig enligt religionen är det deras egen grej ihop med sin religiösa församling och ska inte ha något som helst juridiskt värde.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Köp Saab – Affektionvärdet ökar!, salkavalka skriver RAPPORT FRÅN VÅLD OCH STOLTHET, autonomak skriver Refused party program!, kimmuller skriver Röda Front-förbundets faned, Björn Nilsson skriver Politisk Filosofi – intressant blogg

Advertisements
 • Aran

  Hej Hej!
  Jag tycker att staten bör kontrollera väl imamer för att de inte ska bestämma hur samhället ska se ut. Tills nu verkar det så att det är imamer som räknas när man pratar om förortsungdomar eller att det är imamer som bestämmer över en del befolkning som har utom europeisk bakgrund. Vi tycker att imamer kunde kontrollera våra liv i våra hemländer och vi vill gärna att imamer inte bestämma över oss i våra nytt hemland. Istället att hämta synpunkter från imamer bör staten och makthavarna hitta ett sätt som gör att de kan adoptera ungdomar och de andra som kommer från vissa länder där imamer har kontroll över.

  Imamer och alla andra bör lära sig att tillämpa sina religiösa plikter hemma utan att ha negativa konsekvenser för övriga medlemmar i samhället men när de tillämpa deras plikter hemma bör de få den information som gör att de inte påverka också deras barn och övriga medlemmar i familjen.

  Staten kan ha ett syfte att utbilda imamer och det har jag ingen aning om men jag tycker att staten bör lämna utrymme till övriga röster för att de blir hörda lika som imamer och lika som de som ge utrymme till imamer inflytanden.

  Imamer bör kontrolleras väl på ett sätt som gör att deras makt och inflytande inte syns alls. Jag känner mig alltid arg, sur och förbannat när jag ser en imam som pratar och diskutera om folk som har utomeuropeisk bakgrund. Ibland tycker jag vi blir utnyttjade av imamer och av de som lämna utrymme till imamer som diskutera om oss och prata om oss. Om staten nyttar av imamer så kan de göra det men jag tycker att det är intressant om staten ta hänsyn till oss och respektera oss också. Ibland tycker att det handlar om brist på respekt när jag ser en imam som diskutera heders… eftersom allt det som är dåligt och allt påverkar människor negativt i livet har orsakats av imamer först och främst och sedan av präster.

 • Andreas

  Hej!

  Är det inte så att folk som ska bli präster i Svenska kyrkan går på vanliga institutioner vid universitet i Sverige (teol. kand.) och sedan har en avslutande del i något stift? Det verkar gå bra, så jag undrar varför det inte skulle fungera för imamer i samma stat.

 • Anders_S

  Andreas: det är jag också mot. Jag anser att vi inte ska lägga skattepengar på religiös utbildning. De religiösa får sköta sånt själv.

 • Efter ett långt, paranoialagt inlägg om imamer skriver Aran:

  ”Ibland tycker jag vi blir utnyttjade av imamer och av de som lämna utrymme till imamer som diskutera om oss och prata om oss. Om staten nyttar av imamer så kan de göra det men jag tycker att det är intressant om staten ta hänsyn till oss och respektera oss också.”

  Hur ska vi definera ”oss”? Exil-iranier? Utomeuropeer med perfekt svenska? Sverigedemokrater? Ex-muslimer? Folkets Mujahedin? Kurder? Araber?

 • Pingback: Imamutbildningsutredningen hade inte en chans! « Kristen Vänster()

 • Pingback: Religionsfriheten och statlig religionsutbildning | Svensson()

 • Potemkin

  Teologistudier är väl öppna för alla. Vad man sen använder dem till är väl upp till var och en bara skattebetalarna hålls utanför. Ser inte problemet men någon muslimsk specialistutbildning ska naturligtvis inte financieras av en stat som rätt nyligen separerat från sin egen statskyrka.
  Hur uppstår egentligen sådana här urkorkade frågor om självklarheter? /*off topic, borttaget*/ #AS

 • lasse

  Att Svenska Kyrkan skulle vara skild från staten är en sanning med modifikation. Verksamheten är styrd av riksdagen som bl.a. beslutat att Svenska Kyrkan skall vara rikstäckande och evangelisk-luthersk.

  Iofs kan fråga sig om inte Kyrkan bryter mot direktiven från de folkvalda partirepresentanterna, för inte kan man väl ens med bästa vilja i världen kalla den urvattnade religiösa vattvälling som Svenska Kyrkan står för evangelisk-luthersk, Luther skulle roterar i sin grav.

 • Potemkin

  Censuren upplever glansdagar i denna miniPravda!

  Adjö.

 • Apan

  Vad är meningen med vigsel ? Varför skall ens staten (myndigheterna) bry sig om hur folk väljer att leva ihop överhuvudtaget ? Avskaffa äktenskap, registrerat partnerskap och hela skiten. Meningslöst. Vill man ”gifta” sig i sin trosförsamling inför sina nära och kära så låt dem göra det.

 • Nja, arvsrätt och andra saker kommer ju in om man registrerar sitt partnerskap, så helt fel är det inte.

 • Apan

  Det går att lösa ändå, eller ?