Framgång för islamofober i nederländskt val

Det högerpopulistiska och islamofobiska partiet PVV med Geert Wilders som mest kände företrädare fick oväntat stora framgångar i det nederländska valet till EU-parlamentet. Partiet har enligt vallokalsenkäter fått cirka 15% av rösterna vilket gör dem till näst största parti med 4 mandat efter det kristdemokratiska CDA, lett av premiärministern Jan Peter Balkenende. CDA har fått cirka 20% av rösterna och deras allianspartner i den nederländska regeringen, PvdA, har enligt undersökningarna fått omkring 13 %. Med ett sådant resultat är PvdA den största förloraren i valet och man får bara 3 mandat i jämförelse med 7 man hade förut.

Vänsterpartiet SP har förmodligen fått två mandat i EU-parlamentet och behåller därmed sin representation på samma storlek som tidigare. Andra partier som kommit in i EU-parlamentet är D66, Groen Links och ChristenUnie/SGP. D66 är ett pro-EU parti som gått framåt i valet.

Storbritannien hade också sitt val till EU-parlamentet igår, men inga resultat eller vallokalsundersökningar finns publicerade ännu.

Intressant?
Bloggat: Sjölander,
Borgarmedia: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements