Framgång för islamofober i nederländskt val

Det högerpopulistiska och islamofobiska partiet PVV med Geert Wilders som mest kände företrädare fick oväntat stora framgångar i det nederländska valet till EU-parlamentet. Partiet har enligt vallokalsenkäter fått cirka 15% av rösterna vilket gör dem till näst största parti med 4 mandat efter det kristdemokratiska CDA, lett av premiärministern Jan Peter Balkenende. CDA har fått cirka 20% av rösterna och deras allianspartner i den nederländska regeringen, PvdA, har enligt undersökningarna fått omkring 13 %. Med ett sådant resultat är PvdA den största förloraren i valet och man får bara 3 mandat i jämförelse med 7 man hade förut.

Vänsterpartiet SP har förmodligen fått två mandat i EU-parlamentet och behåller därmed sin representation på samma storlek som tidigare. Andra partier som kommit in i EU-parlamentet är D66, Groen Links och ChristenUnie/SGP. D66 är ett pro-EU parti som gått framåt i valet.

Storbritannien hade också sitt val till EU-parlamentet igår, men inga resultat eller vallokalsundersökningar finns publicerade ännu.

Intressant?
Bloggat: Sjölander,
Borgarmedia: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Framgång för islamofober i nederländskt val”

  1. Det tycks som om SP:s stora valframgångar, när de vann uppemot 15%, var tillfälliga. Nu är dom nere på 8% igen. Har du nån förklaring till det?

  2. Jan: SP har inte vunnit så stora framgångar i nåt EU-val, bara i nationella och lokala val. Nån förklaring har jag inte, mer än att SP är ett mycket nationellt inriktat parti med ett stort fokus på det mycket lokala arbetet.

Kommentarer är stängda.