Antikapitalister i Europa – ”valseger” i Portugal

Valresultatet för ArbetarInitiativet ha ju utgjort den svenska delen av en antikapitalistisk europeisk kandidatur kan inte ännu redovisas då de endast redovisas tillsammans med övriga i statistiken. Först när det slutliga valresultatet är klart vet vi de verkliga siffrorna.

Det är samma sak med ArbetarInitiativets kampanjpartners i övriga Europa i fler fall, men i vissa fall så kan resulatetn redovisas. Låt oss börja med resultatet i Portugal där Bloco De Esquerda (BE) ökar från ett mandat till 3. En klar valframgång alltså. I Frankrike fick NPA nästan 5%, uppemot 6% i ett par av de valdistrikt som Frankrike är indelat i. Det verkar dock inte ge något mandat. På Irland lyckades Joe Higgins, ledare för Socialist Party, svenska Rättvisepartiets systerorganisation, ta ett mandat och i Grekland tog partikoalitionen SYRIZA 1 mandat. I Danmark behåller Sören Söndergaard sin plats i Eu-parlamentet där han sitter för Folkebevaegelsen mod EU. Hans kandidatur stöttades av Socialistiska Partiets danska kamrater i SAP och av den större organisation de är med i, Enhedslisten.

En analys av valresultatet på europeiskt plan levereras av min kamratbloggare Göte Kildén på bloggen Kildén & Åsman:

Den europeiska antikapitalistiska rörelse där det svenska ArbetarInitiativet varit en del har kanske inte lyckats att sätta sitt namn tillräckligt tydligt på alla kartor där man verkat. Men rörelsen har nått en del första framgångar. I Portugal är det en riktig ”valseger” och där ökar ”Vänsterblocket” till 11.3 procent och får tre mandat. I Grekland vinner koalitionen SYRIZA ett mandat. På Irland får Socialist Party (Rättvisepartiets systerorganisation) 2.76 procent och en av dess ledare Joe Higgins tar ett mandat. Franska NPA, som trots att man bara har fyra månader som parti bakom sig, har varit huvudkraften i denna gemensamma europeiska process, nådde inte ett jublande, men väl ett mycket bra valresultat, med nära 5 procent. Att resultatet inte nådde riktigt fram till de något bättre röstsiffror som vi hade hoppats på gör att det kanske än en gång är värt att påpeka att det inte direkt går att ta för givet att de mer spektakulära franska kampformerna alltid också i sig skulle innebära politisk klarhet. Men att nära en miljon franska väljare lagt sin röst för ett parti som tveklöst förklarat att det vill bryta med kapitalism, imperialism och EU:s alla institutioner är ändå givetvis ett rejält kliv framåt. I Danmark gick det smygrasistiska Dansk Folkeparti kraftigt framåt. Men trevligt nog gick det också bra för Folkebevegelsen mod EU som haft stöd från danska antikapitalister. Själv blev jag hemskt glad över att dess första namn, Sören Söndergaard, som är en gammal vän och senior i Fjärde Internationalen, nu bärgade ett klart mandat!

Intressant?
Bloggat: BiologyandPolitics, Mullvaden, Trotten, Proletärbella,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, AB1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, GP1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på “Antikapitalister i Europa – ”valseger” i Portugal”

  1. Jag måste säga att jag beundrar dig Svensson och dina kamrater. Ni ser alltid ljuset i tunneln och ger aldrig upp. Varifrån får ni den energin?

  2. Jag kan bara svara för mig själv. Jag försöker alltid se det positiva i allting utifrån min synpunkt. Även när det inte är bra. Jag tror det är en tillgång i livet och i grunden är jag en lycklig person. (för du var väl inte ironisk?)

  3. Nej min vän. Jag är inte ironisk. Jag har lite annorludna åsikter men respekterar att du har dina även om de kan förefalla egendomliga för mig. Troligen är mina lika egedomliga för dig så det jämnar ut sig.

  4. Det finns all anledning att känna hopp, även om Europa för närvarande är mörkblått. Vänstern i Europa håller på att formera sig, och vinner stöd. Men det är en lång process som kräver tålamod. Vad gäller Joe Higgins kan man inte använda siffran 2.76% eftersom Irland har tremansvalkretsar och Joe Higgins ställde upp i Dublin, inte i hela Irland. I Irland har man dessutom ett system med transfers och elimination, vilket innebär att väljarna röstar primärt på ett parti och sekundärt på ett annat parti. Det första parti som inte har en chans att komma in ”elimineras” och andrarösterna transfereras till de kvarvarande partiet. I Dublin var det oerhört jämnt och krävdes sju räkningar innan det var klart att Higgins tog den trejde platsen till parlamentet.

    I Dublin fick Higgins drygt 50 000 röster primärröster, motsvarande 12.5%. Higgins låg då fyra. Det var först efter sjunde räkningen (dvs efter sex transfers) som Higgins tog sig upp på tredje plats (82 366 röster ink. transfers).

    källor:
    http://electionsireland.org/result.cfm?election=2009E&cons=524
    http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2009/0608/breaking2.htm

    Se gärna Joe Higgins i Dail (irländska parlamentet) på youtube.

  5. Det finns säkert en målgrupp för de yttre vänsterkrafterna men i Europa som helhet ligger den kanske på några procent.

    I Sverige domineras de yttre vänsterkrafterna av det poupulistiska vänsterpartiet som för mig som ytter betraktare närmast framstår som hyckleriets högborg. Å ena sidan sägs regeringsmakten vara det viktigste, vilket kommer att kräva långtgående kompromisser, och å andra sidan är man fast i en socialistisk retorik och dogmatism, som förre EU-parlamentariken, Jonas Sjöstedt, i en radjointevju under dagen kallade ”mossig”. Vore jag vänster skulle jag nog i det allra längsta dra mig för att rösta på vänsterpartiet.

    Arbetarinitiativet, vars åsikter jag på intet sätt delar, är dock inte rädda för att stå för sina socialistiska åsikter. Ärlighet varar längst och debatten skulle bli mycket tydligare om ”de yttre vänstra” procenten företräddes av t.ex. Arbetarinitiativet istället för det hycklande vänsterpartiet.

  6. TB: Vänsterpartiet är reformister, dvs klassiska socialdemokrater. De är mot kapitalismeen, men deras väg komemr inte att förändra. I övrigt får du göra dina egan analyser på din egen blogg och inte här.

Kommentarer är stängda.