Väljarna i Europa visar sitt missnöje

Man gör det främst genom att avstå från att rösta. Valdeltagandet ha varit lågt eller mycket lågt i hela Europa och det kan inte tolkas på annat sätt än som att väljarna, vanligt folk, arbetarklassen i Europa har ett mycket litet förtroende för EU som legitim politisk arena. Det EU som storföretagen och nyliberalerna skapat är helt enkelt inte folkens EU. Man visar sitt missnöje gneom att avstå fråmn att delta. Det dåliga valdeltagandet har dock lett till hyfsade valresultat för regeringspartierna i en del länder som Italien, Tyskland och Frankrike.

Även bland de som röstar är inslaget av missnöjesröster, proteströster mycket stort. I de flesta länder har regeringspartierna gjort ett mycket dåligt val (med några undnatag, ett par nämnda ovan) och i många länder har olika typer av missnöjespartier gjort bra val. Det gäller högerpopulistiska partier som Dansk Folkeparti i Danmark eller fascistpartier som brittiska BNP. De sistnämnda tog ett mandat. I andra länder som exempelvis Grekland och Portugal har missnöjesrösterna främst gått åt vänster

I Sverige har missnöjesröstandet och proteströstandet främst hamnat hos Piratpartiet som en följd av de stora diskussionerna om integritet och piratkopiering/fildelning. Piratpartiet har enligt undersökningar främts lockat unga missnöjesröstande män som i ett annat läge kunnat rösta på något annat parti. Många tillhör dem som i opinionsundersökningar inför riksdagsval uppger stöd för Sverigedemokraterna. Men även Sverigedemokraterna, Junilistan och Feministiskt Initiativ (FI) har fått mycket missnöjesröster utan att för den skull nå EU-parlamentet. FI såg en stor uppgång i opinionen under de sista dagarna. Ganska säkert ett resultat av Benny Anderssons uttalade stöd för dem. Det kan också noteras att ökningen i valdeltagandet på 6,8% ganska precis motsvarar den väljarandel som Piratpartiet fått.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Dego

  Jag tror inte en sekund på att PP tagit speciellt många röster från SD. Är man främlingsfientlig så överskuggar den frågan allt annat.

 • Anders_S

  Dego: Vad du tror är ganska ointressant. Vallokalsundersökningen och väljarundersökningar visar att det är så. Det handlar om politiskt omedvetna ung män. Inget förvånande alls. De kan rösta på vad som helst. Exempelvis ett litet vänsterparti i kommunval, SD i riksdagsval och centern i regionval.

 • Testuggaren

  Om det nu är ”politiskt omedvetna unga män” som röstat på PP, kan man fråga sig vad de politiskt medvetna har röstat på. Menar du att det är de som stannade hemma i soffan?

 • Anders_S

  Testuggaren. Nu har jag inte hävdat att det enbart var politiskt omedvetna unga missnöjesröstande män som röstade på PP. Den gruppen är enligt vallokalsundersökningen dock den största enskilda gruppen bland PP:s väljare. Eller rättare sagt så är den största gruppen, dock inte majoriteten, av PP:s väljare unga män som uppgett att de normalt sympatiserar med Sverigedemokraterna.

 • Martin

  Märkligt, inte ens de som rösta för ett medlemskap i EU bryr sig om att rösta i EU. EU har bara varit en övning i antidemokrati, flytta makten till folk som representerar en mindre andel folk.

 • Björn

  Hmmm.
  Jag har själv inte sett denna vallokalsundersökning. Du råkar inte ha en länk till den inte (såg ingenting om det i dina länkar efter att ha skummat igenom dem).
  Förresten, borde inte SD ha stått tillbaka om många som skulle har röstat SD istället gick till PP? SD gick ju framåt, vad jag förstått.

 • Anders_S

  Ingen länk, men den offentligjordes i TV:s valvaka.

  Man kan säga att PP hindrade SD från att komma in i Eu-parlamentet.

 • Pingback:   Tack till alla valarbetare - ArbetarInitiativets resultat inte klart — Mullvaden()

 • Pingback: Dagen efter valet | Proletärbella()

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Väljarna i Europa visade sitt missnöje()

 • Pingback: EU är högerns, fascisternas och sexisternas projekt « Roya – Intersektionalen()

 • Pingback: adventskalendern :: Blir det valdeltagandet som sänker EU? :: June :: 2009()

 • Strutsman

  Jag struntade faktiskt i att rösta. Trots att jag är mycket politiskt medveten. För mig är demokrati först och främst en nödbroms om jag tycker att samhället är på väg åt fel håll, och just nu tycker jag att det går åt rätt håll. I mitt fall är alltså en avstådd röst ett tecken på att jag är nöjd. I alla fall tillräckligt nöjd för att prioritera annat.

  Att lågt valdeltagande skulle bero på att man är missnöjd skulle möjligen kunna vara sant, trots allt. Men om jag utgår från mig själv så skulle jag snarare gissa tvärt om. Sverige har kanske historiskt sett haft högt valdeltagande för att sossarna har varit mycket starka, och önskan att få bort sossarna från makten också varit mycket stark. Det vore inte helt orimligt.

 • Martin

  Finns det något positivt med lågt valdeltagande? Kanske, man behöver bara mobilisera lite drygt 20% för att ha mer legitimitet till makten än politikerna i EU.