ArbetarInitiativets bästa valdistrikt

Piratpartiets bästa valdistrikt ligger i huvudsak i studentområden och Miljöpartiets liksom FI:s bästa distrikt ligger i stabila och gulliga medelklassområden, Sverigedemokraternas finns i Skåne och ArbetarInitiativets (AI) bästa resultat har uppnåtts i ett antal förortsområden i Sverige. Det är Husby i Stockholm och Hammarkullen i Göteborg. Miljöpartiet har också gjort bar resultat i studentområden så man kan nog säga att unga kvinnor (ur medelklassen) röstat på MP och FI men unga män (huvudsakligen ur medelklassen) röstat på PP.

I de tre valdistrikten i Hammarkullen fick AI över 4% av rösterna och i Husby var det resultat på mellan 2 och 4% i de olika distrikten. Även i Luelå finns det några valdistrikt med liknande resultat liksom i Kiruna där förmodligen de bästa enskilda resultaten för AI uppnåtts. I enstaka distrikt i Kiruna har övriga partier fått över 4 % och uppemot 7 %. Det är med stor sannolikhet huvudsakligen röster för ArbetarInitiativet det handlar om.

Intressant?
Bloggat om valet: Roya, Röda Malmö, Peter Gustavsson,
Borgarmedia: GP1, 2, SVD1, 2, 3, AB, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Strutsman

  Är det inte en brist för Arbetarinitiativet att man bara har stöd på platser med låg ubildningsnivå? Sverige är en kunskapsnation, så det är rimligt att anta att det bara kommer att gå ännu sämre i framtiden om utbildningsnivån ökar ytterligare. Dessutom är alla mer eller mindre överens om att bättre utbildning är något positivt.

  Det är förresten jättekul att det kommer nya partier ibland. Jag välkomnar piratpartiet. Rätt riktning i en fråga är bättre än fel riktning i alla frågor. Nu håller jag inte riktigt med just piratpartiet, men jag skulle lätt rösta på t.ex. ett parti som bara jobbade för att införa marknadshyror.

 • Z

  Det är viktigt att man utgår från de områden som har högt väljarstöd för AI och försöker driva kampanjen därifrån – i ett valdistrikt där man är ensam röstande för AI är det svårt att känna att man gör en skillnad men om man satsar hårt på lokala förgreningar, t.ex i Hammarkullen, och försöker vinna stöd på lokal mark innan man försöker med nationella kampanjer. Har utdelare, t.o.m sätter upp valtält och liknande.

  Jag kan t.ex själv tänka mig att stå en dag eller flera på en sådan plats inför ett kommande riksdagsval eller t.o.m utanför ordinarie val, för det är där man behöver bygga upp organisationen.

  – Z

 • Gallo

  Roligt att höra att resultatet blev så bra i Hammarkullen, känns definitivt värt att bygga på. Vilket föranleder frågan; Vad är AI’s planer inför valet 2010?

 • Anders_S

  GallO: Den frågan är för tidigt att svara på. För SP:s del ska vi ha avdleningsmöte I Göteborg nu på torsdag för utvärdering och ett möte med partitsyrelsen nästa vecka. Efter avdelningsmötet i Götebrog ska vi ha ett möte med vår samarbetspartner RS lokalt i Göteborg.

  I slutändan kommer SP att besluta sin vallinje på en kongress i höst.

 • Cheezle

  Menar Strutsman att det vore bättre med stöd i Lidingö och Limhamn? Isf: Varför skulle någon stödja en kampanj som syftar till att avskaffa ens privilegier?

 • eye

  Som jag utläser statistiken kommer inte AI upp i 4% någonstans i Göteborg. I de lokaler som redovisas som Lärjedalen (däribland Hammarkullen) verkar sammanlagt 64 personer ha röstat på er. Totalt sett har ni ju i Göteborg nu tillsammans betydligt färre röster än ni fick var för sig i Kommunalvalet 2006.

 • Strutsman, naturligtvis är det inte ett problem att det finns folk som tar strid för de lågutbildade och lågavlönade i riksdagen. Och fler sådana lär vi tyvärr se med dagens politik.

  Annars har AI varit tämligen aktiva i Husby, mycket affischer uppe och dessutom valsedelsutdelare. Så det lär ge spår.

 • Anders_S

  I Göteborg är resultatet för AI endast i Hammarkullen och Krokslätt ungefär lika bra antalsmässigt som resultatet i förra kommunvalet. Då SP hade cirka 839 röster och RS 165. Överallt annars är det sämre. Det lägre valdeltagandet gör att andelen är lika hög i ganska många distrikt, men högre i Hammarkullen.

 • Strutsman

  Jag röstade ju själv vänster innan jag begrep hur samhället fungerar. Med bättre grundskola där man kanske t.ex. läser lite ekonomi (vilda tanke!?) är det sannolikt att ännu färre vill vara socialister. Det var det enda jag ville ha sagt.

 • Vlad-Drakul

  Precis som det finns fler och fler hatfylld okkuniga rasister där ute och, oftast de minst intelligent och latast folk i samhället som tror alla samhällets problemen är skapade av ett litet föraktade minoritet så finns där massor av så kallad ‘mogna’ vuxen därute som lika okunig och föraktful som vuxen har oftast blivit när de som medias hundar omedveten tar upp makthararnas oändligt förakt av ungdomer som de gjorde mot 60 talets Hippies, 70 talets Punkare etc eller dagens ungdomer när de demonstrerade mot Krigs kriminella som George Bush när han med lögn skapade Krig i Iraq med ! miljoner död mass förståelse av infrastrukur och ett förbrukade ekonomin och ökade rasismen överallt.
  Då lätt rubrikan i DN och Expressen, ‘ Mer övervåld mot Skitunger ‘, ‘Låt de smakar batong’, ‘Låt blodet flödar’, ‘Våld är den enda språk de föstår’. Kommer ihåg det eller? Ni ‘mogna vuxen’ som lever inte längre i ‘flummeri’ sa att Iraquier skulle ‘välkommer oss med blommer’ och att detta skulle leder till demokratisering i Mellan Östern och att Kvinna skulle frigöras’ men nu lever de under ‘sharia lagen’. Prat om naive föreställning!
  Nej ni är varken klok eller mogen bara förbrukad och korkad. Visst är demonstrationer bra i andra länder men just vår ungdomer är förjävligt ‘curling barn’ och även om det visa sig att media har visat sig oärligt och cynisk med ett klart partiskt vinkel så kan det inte vara sant att ungdomer bryr sig om demokrati och ett öppet samhället.
  Visst säger ni föraktfulla att det var hemskt med öst tysklands totalitär övervakning av sitt folk och visst är det dåligt med Kinas censur och tänk styrande när det gäller internet och folkets opinioner men det är jätte bra när vi gör det eller EU.
  Vi är så pass fria och demokratiskt att vi behöver ingen val på Lissabon fördraget för att folk är för dumma för att veta sina egna bästa och det är bra att statens dömarer kör visar sitt själv interesse med stöd för stör företag istället för sitt folks rätt till integritet och frihet. Bara kriminella och de skyldiga behöver rättigheter enligt de här kloka hatare. Jag är 47 år och bryr mig väldigt liten om just den frågan om fil nedlagning men som ‘mogna’ vuxen med 9 år militär tjänst bakom mig och 20 års liv i New York och Chicago och mycket livs erfahrenhet så vet jag att oavsett om det är så att ‘vissa ungdomer bara bryr sig om sitt rätt att snattar’ vet jag att denne frågan ‘demokrati eller inte’ är den viktigaste av alla och det är varken ett höger eller ett vänster fråga trotts anklagelser på båda håll. Jag röstade på PP för att alla andra partiet är korrumperade eller rasister och jag med mina Amerikanska backgrund älska frihet, Obama och ungdomer!

 • (och för att vara totalt irrelevant: För den som undrar så är Vlad Drakul inte namnet på Vlad ”Dracula” Tepes, utan på hans pappa. Vlad Tepes själv bar namnet Vlad Drakulae)

 • Pingback:   Valresultatet klart - ArbetarInitiativets bästa kommuner — Mullvaden()