USA efterskänker pengar till Saab – svenska regeringen gör inget

Något är underligt i vår värld när den US-amerikanska regeringen faktiskt är beredd att ge stöd till en svensk biltillverkare medan den borgerliga svenska regeringen inte tycks beredda att lyfta ett finger för att rädda och/eller skapa nya jobb för de som kommer att bli arbetslösa när Saab i praktiken läggs ner som biltillverkare.

För det är vad som kommer att hända om det lilla och notoriska förlustbolaget Koenigsegg köper Saab. Kvar blir inga jobb, utan bara ett varumärke för Koenigsegg och Eker att använda för tillverkning av små serier exklusiva sportbilar. Något som på sin höjd kommer att ge jobb till något hundratal människor.

Stödet från USA:s regering, som idag är ägare av GM, kommer genom att Saab inte behöver betala skulder till General Motors.

Intressant?
Borgarmedia: AB, DB, VA, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • DrE

  Att efterskänka delar av skulden kan väl knappast stöd?

  Alternativet att inte efterskänka skulderna hade varit att SAAB inte hade blivit sålt. Därmed hade GM förlorat på följande saker:

  1. Hela skuldbeloppet (istället för delar)
  2. Blivit av med försäljningspriset som de nu får
  3. De måste bekosta avvecklingskostnaderna för SAAB
  4. Goodwill

  Som du ser är en konkurs dyrare än att efterskänka skulden.

 • Anders_S

  DrE: Det är ju stöd. Nu måste ju amerikanska staten stå för de slantarna till GM:s fordringsägare. Man hjälper dessutom Saab att slippa skulder.

  Jag kan verkligen inte utifrån dina påståenden se att en konkurs för Saab skulle varit dyrare för amerikanska staten eller att de överhuvudtaget fått nån betalning för Saab. Amerikanska staten hade ju aldrig behövt betala för nån avveckling av Saab. Den punkten sknar verklighetsförankring. Amerikanska staten behöver knappast heller nån goodwill. Dina punkter säger faktiskt ingenting.

 • Pingback: Saab Automobil som företag kanske överlever - men jobben då? | Svensson()