Bostadsbrist, gatufester och slumbostäder

Bostadsbristen i våra tre största städer liksom i universitetstäderna tycks bara blit värre och värre. Det är små och billiga lägenheter som saknas, medan det inte är något problem för folk med gott om pengar att köpa sig ett hus eller en lägenhet. Människor längst ner på den ekonomisk trappan får nöja sig med slumboende, i hus som vansköts, med fuktskador, med kackerlackor och andra skadedjur. Och ungdomar får bo kvar hos föräldrarna längre än vad de skulle vilja.

Anledningarna till bostadsbristen är flera. Dels byggdes det i stort sett inga smålägenheter under miljonprogrammet. När innerstäderna renoverades togs smålägenheter bort och man skapade i stort sett bara större lägenheter. Dett var länge sen, på 1960-talet, 1970-talet och 1980-talet. Därefter började hyreslägenheter omvandlas till bostadsrätter, i innerstäderna främst, vilket skapade en ökad segregation och brist på attraktiva och överkomliga hyreslägenheter.

Vad som därefter har hänt är än värre, för numera byggs det inte ens några bostäder. När ränstesubventioner för byggande togs bort (av den borgerliga regeringen) slutade man bygga bostäder för vanligt folk. Det lönar sig inte. Det enda som lönar sig för bolagen är att bygga sådant som man redan på förhand kan få in en del pengar för och sen ganska snabbt får igen investeringarna för. Dvs bostadsrätter, ägarlägenheter (sådana har funnits länge, men utan juridisk reglering) och villor för folk med pengar byggs fortfarande, men knappast nåt annat. Det byggs faktiskt en del små ägarlägenheter, ofta i ombyggda villor, men de är så dyra att i stort sett bara överklassbarn har råd med dem.

Kontentan är det som gatufesten i Malmö ville sätta fingret på. Rika har tillgång till attraktiva bostäder i attraktiva områden. Fattiga får bo där de inte vill bo, i områden där servicen ofta är undermålig och där husen ibland missköts å det grövsta. Det är inte förvånande att det blir stökigt i sådana områden ibland.

Unga människor hittar inga lägenheter och får bo kvar hos föräldrarna. Bostadsbristen i universitetsorterna för unga, något som ockupationsfestivalen i Lund ville visa på, leder förmodligen snart till att alla inte kan få studera där de skulle önska. Den sociala segregationen tilltar därmed och kalssresorna kan förvänats minska. Speciellt som skolsystemet samtidigt görs om för att försvåra för arbetarklassens barn att studera vidare.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Daniel Scythe,
Borgarmedia: SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Strutsman

  /*provokation, borttagen*/ #AS

  /*påstående om mina åsikter som saknar grund och off-topic, borttaget*/ #AS

  Och när det gäller bostadsbyggande så skulle marknadshyror vara ett lyft för byggandet. Med hyresregleringen får man inte ta ut vilken hyra man vill, och det hindrar effektivt nybyggandet av hyresrätter. Om avundsjukan byttes mot lite praktiskt tänkande skulle problemet vara löst på nolltid.Och dessutom skulle det ge viss ekonomisk utjämning, eftersom hyresregleringen ger billiga bostäder till de som bor centralt och som ofta fått sina lägenheter genom bra kontakter och till stor del redan har ganska ordnad ekonomi. Inte minst tack vare de tusenlappar de har sparat varje månad på själva hyresregleringen.

 • Pingback: Stockholmsvänstern » Men Fy faan Björklund!()

 • Anders_S
 • Anders_S

  Uppmaning till alla: Läs kommentarsreglerna!

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  Exempelvis måste ni ange en korrekt mejladress.

 • GH
 • Anders_S

  GK: Ingen har påstått det. Det är inga problem för folk med pengar att få tag på lägenhet. Det är ingen brist på dyra och stora lägenheter, bostadsrätetr, villor etc.

  Dessutom innebär deras uttalande inte att det finns några lediga och tomma lägenheter. Bara att folk flyttar lite mer och de därför får in fler lägenheter att förmedla. Kanske också på grund av att det blivit för dyrt att bo?

 • Stefan

  Det rådande systemet med hyresregleringarna har INTE lyckat motverka segregering. Läs vilken statistik som helst över inkomst/utbildningsnivå på de som bor i hyresrätt i Stockholms innerstad jämfört med ytterområden. Jag tycker just segregeringsargumentet är det sämsta av alla för att försvara dagens system. Och jag har ännu inte sett en enda av det fåtal som bor subventionerat biligt i lyxlägen (ja innerstaden är lyxläge just därför att så otroligt många fler vill bo där än det finns bostäder)kunna motivera varför de ska bo där så billigt på bekostnad av så otroligt många fler som bor i ytterområdena som betala mer än vad de borde i hyra just för att hålla fåtalet i innerstan under armarna med hyran. Dessutom ger systemet den idiotiska effekten att om man av någon anledning vill spara pengar på att bo billigare kan man inte det. Hyran är densamma mer eller mindre i alla områden. Ja jag minns kamrater som bodde på Södermalm till samma hyra som min bror gjorde i en lika stor bostad… i SÄFFLE! I vilket annat civiliserat land som helst hade man bara behövt flytta ut från centrum till ett billigare område om man ville spara pengar på boendet oavsett varför man nu ville spara. Idag kan dessutom en högimkomsttagare bo billigt i hyresrätt i inerstan, han får sin hyressubventionering ändå av hyresregleringarna och kan skratta hela vägen till banken när han sätter in pengarna han spar på det. Känner flera såna som lägger in 8 – 10 0000 i månaden på sparande eftersom hyran är så otroligt låg jämnfört med kostnaden att köpa en likvärdig bostad med lån på det. Och det är bara sparandet från billig hyra. inte inkl. effekten av att de har hög inkomst. De här räknar med att sparandet på det här viset räcker till att gå i pension vid 50 års ålder. Men det är ju tur att ”vanligt folk” kan bo i innerstan så vi slipper segregering… Vore intressant att få veta vad kriterierna för att få kallas vanligt folk är förresten. Men gud förbjude att nån är ovanlig i Sverige…

 • Anders_S

  Stefan: Ingen har hävdat att hyresregleringar lyckats motverka segregring så din argumentation är är mot ingen alls och mot demoner i din egen hjärna. Bostadspolitiken är bara en liten del av det som leder till segregering i ett smahälle. Den viktiagste orsken är det ojämlika och orättvsia löne- och belöningssystemet i samhället som gynnar en liten elit. Men marknadssystem ökar däremot segregationen.

  Resten av ditt inlägg är ganska ointressant dravel, men
  jag antar att du känner många som lägger undan 10 000 (inte 100 000 som du skriver) i sparande i månaden. Något en arbetare i Sverige inte kan göra, många får inte ens ut så mycket (10 000 alltså) efter skatt. Just den passagen visar desutom hur lite du vet om hur många svenskar lever. Hur lite pengar man faktiskt får på ett vanligt hederligt arbete som städare eller handelsanställd.

 • Kristina

  Borgarna försämrar bostadspolitiken. Och sen använder dom sina egna försämringar som argument för att den nuvarande bostadspolitiken inte fungerar så att dom ska kunna försämra ännu mer. Vilka tokar och vilken falsk argumentation!

 • Cheezle

  Men, Anders. Det verkar ju som om Stefan tycker det är djupt orättvist att hans kompisar lägger undan 8-10 lax i månaden. Hans lösning är maknadshyror. Det tycker jag är en dålig idé. Stefan, jag har ett förslag som får exakt samma utfall: Vi beskattar dina polare på 8-10 000 extra i månan, och så skippar vi marknadshyror. Vad sägs?

 • Pingback: Hur jobbigt är det att vara ung idag?()