Lagenaarbetarnas kamp gäller mer än bara dem

Det kan aldrig vara acceptabelt att ett företag säger upp fast anställda för att direkt därefter hyra in personal för att göra samma jobb. För då är det ju uppenbart att den hävddade arbetsbristen inte föreligger. Behöver man hyra in folk, så behöver man ju arbetskraft. Därför är det riktigt av arbetarna vid Lagenas lager att ta strid för sitt arbete. Så långt håller också Handelsanställdas förbund med:

Systembolagets underleverantör/dotterbolag Lagena i Jordbro har under 2008 – 2009 tappat cirka 17 procent av sin volym. Därför har företaget sagt upp 49 anställda och varslat ytterligare 33 om uppsägning. Istället väljer företaget att anlita inhyrd personal från bemanningsföretag. Handels anser att detta är ett oacceptabelt sätt att agera från företaget.

Däremot är det så att de avtal som den svenska fackföreningsrörelsen gjort upp med arbetsgivare bakbinder arbetare på sett sådant sätt att kamp för jobben, högre löner osv inte kan bestämmas av arbetarna själva utan bara av den högre fackföreningsbyråkratin. Genom lagstiftning och avtal tvingas därför fackförbundet Handels att ta avstånd från strejken på Lagena. Denna typ av arbetarfientlig lagstiftning och odemokratiska avtal försvårar kamp. Det vettiga vore att arbetare som berörs själva ska kunna besluta om vilka kampmetoder man vill använda och att alla avtal borde vara föremål för medlemsomröstningar.

Lagenaarbetarnas kamp gäller mer än bara deras egen arbetplats. Finns det ingen arbetsbrist ska inte uppsägningar få göras. Inte heller ska fast anställd personal kunna ersättas med inhyrd och därmed tillfälligt anställd. Systembolagets agerande syftar uppenbart främst till att sänka löner och försämra arbetsvillkor för de anställda. Som naturligtvis gör rätt i att ta kamp. Och de kämpar inte bara för sig själva utan för alla arbetare.

Stöd därför Lagenaarbetarna. Skicka stöduttalanden till arbetarna på Lagena och stöd deras strejk – kampen fortsätter: lagerarbetare@gmail.com

Intressant?
Bloggat: Spånbinge, Vardagspussel, Redundans, Fragment, Röda Malmö, Kaj Raving, Avantivideo, Luftslottet, Arbetarperspektiv, Mullvaden,
Borgarmedia: DN1, 2, SVD, AB1, 2, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements