Vettigt om byggplaner i Jonsered

Lerums och Partille kommuner vill bygga en mängd bostäder i ett område på bäggge sidor om kommungränsen i Jonsered. Området brukar kallas för Jeriko och saknar all form av kollektivtrafik. Det ligger långt från järnvägen och en exploatering stämmer inte med målen i kollektivtrafikplanen K2020 eller med regionens mål när det gäller byggande. De två kommunerna är inte så förvånande borgerligt styrda och Lerums kommun har motsatt sig en utbyggnad av järnvägen som behövs för att Göteborgsregionen ska kunna få en bättre pendeltågstrafik.

Göteborgs kommun har på grund av avvikelserna från K2020 och regionens mål därför uttalat sig om planerna i Jeriko:

* Nya bostäder i områden utan kollektivtrafik ökar bilberoendet och kan ge fler bilpendlare till Göteborg.
* Arbetsintensiva verksamheter, som teknikutvecklande företag och hotell, bör lokaliserar i tätare bebyggelse.
* Fler externa handelsområden behövs inte. Satsa i stället på dem som redan finns.
* Ny tvärled behövs, men den föreslagna sträckningen ligger för långt ut för att ge någon större avlastning.

Uttalandena från Göteborgs kommun är helt korrekta och om det verkligen är så att Partille vill bli en riktig stad så borde man överge planerna för Jeriko. För det är planer som innebär mer bilism och mindre stad.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Theodor Adolfsson

    Tja, borgerliga eller inte. Villasprawl satsas det på ändå. Finspång och Norrköping är väl till exempel dominerade av S. Den första bygger till och med villasprawl trots att befolkningen minskar, eller kanske just därför. Externhandeln välkomnas förstås också, trots vänsterstyre.

  • Anders_S

    Theodor: Ja, det brukar oftast inte finnas några skillnader på sossar och högern just på den punkten.