Fullständig seger för ungdomarna på Mixgården

De besparingar som Göteborgs kommun och Lärjedalens SDN tänkt sig att genomföra på tre fritidsgårdar i området har efter starka protester från ungdomar och andra människor i bl.a. Hammarkullen dragits tillbaka fullständigt. Det är en stor seger för de aktiva ungdomarna i proteströrelsen mot besparingarna (och en stor vinst för samhället):

Det började för några veckor sedan med ilskan över beskedet, och kraften när de drog igång en namninsamling och fick ihop flera hundra namn i området. Sedan kom det stora mötet med inbjudna politiker på Mixgården, när ungdomarna fick säga sitt och säga emot. Det var då det första tecknet kom på att protesterna börjat löna sig: nedskärningen skulle nu tas upp som politiskt beslut i nämnden och inte bara drivas igenom av chefer och tjänstemän. Så hoppet fortsatte leva. De tre gårdarnas personal pratade ihop sig för ett gemensamt intresse.

Och ungdomarna på Mixgården fortsatte agera – hela tiden solidariskt uppbackade av sina fritidsledare: de skrev brev till politikerna, de fortsatte samla namn och de gick på ytterligare ett möte för att konfrontera nämndpolitikerna med sina krav, och orkade med att än en gång bli utan besked. Samtidigt började rykten spridas att politikerna skulle kunna tänkas backa. Hoppet fick en ny liten skjuts. Andra människor runtomkring visade sitt stöd; förskollärare i området och sjukvårdens flyktingbarnteam har skrivit uttalanden och i måndags publicerades en debattartikel i GP, undertecknad av föreningar, kyrkor och forskare.

Det bar hela vägen. Nu är flera veckors anspänning över. Ungdomarna lämnar stadsdelshuset och släntrar ut i solen. Och fastän mördarbacken denna gång är uppför känns tillbakavägen mot Mixgården nästan lättare att gå. ”Vi måste ha fest och fira segern”, säger någon.

Det är bara att gratulera ungdomarna som kämpat och vunnit och får ha kvar verksamheten på den fritidsgård som de så ända in i själen verkar gilla och som för många av dem nog kan fylla en livsviktig roll.

Och vem vet, kanske kan man gratulera dem också till att de kan bli ett positivt exempel för andra ungdomar som också drabbas av försämringar och nedskärningar på sina gårdar eller vad det nu kan vara: det lönar sig att inte ge upp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: jesper skriver Trafficing och polis – arbetsgivarens nya stridsåtgärd, Fredrik Jönsson skriver Solidaritet med de strejkande på Lagena, cappuccinosocialist skriver Kort uppdatering ang. Lagena, Jinge skriver Upphittat – ett gammalt demoband,

Advertisements