Fördomar skapar skillnader mellan män och kvinnor

I en jätteundersökning som utförts av Uppsala Universitet har det visat sig att det just är sociala faktorer som skapar och vidmakthåller skillnader mellan könen vad det gäller intressen och prestationer:

En grupp forskare vid Uppsala Universitet har tillsammans med internationella kolleger studerat könsfördomar hos nästan 300 000 människor i 34 länder. Testresultatet visar att 70 procent har en starkare association mellan kombinationen man och naturvetenskap än mellan kvinna och naturvetenskap. Resultatet visar också att i de länder där fördomarna var som störst, var det också större skillnader mellan flickors och pojkars resultat på de nationella proven.

Intressant är ju också att människor i Iran visat sig ha mindre fördomar om vad som är kvinnligt och manligt än folk i Sverige när det gäller det som undersökts, inställningen till naturvetenskap och kön. Världen är trots allt inte alltid så förutsägbar och våra fördomar stämmer ju ofta inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag är personligen övertygad om att ”det just är sociala faktorer som skapar och vidmakthåller skillnader mellan könen vad det gäller intressen och prestationer” men jag får också säga att både SvD:s referat av studien och ditt referat av referatet gör det praktiskt taget omöjligt att begripa vad studien kommit fram till. Vad menas t.ex. ”association mellan kombinationen man och naturvetenskap”? Nu är det väl ett objektivt faktum att det finns fler män än kvinnor inom naturvetenskapliga områden och då är det väl också naturligt att man associerar män-naturvetenskap snarare än kvinnor-naturvetenskap. Nu skulle väl studien (antar jag) ta reda på varför det finns sådana skillnader men vad man kommit fram till får man inte reda på.

  Att säga ”i de länder där fördomarna var som störst, var det också större skillnader mellan flickors och pojkars resultat på de nationella proven.” Om det nu finns en sådan skillnad varför är det då en ”fördom” att tro att det är det?

  Missförstå mig rätt: jag tror att det finns fördomar t.ex. om att kvinnor inte passar för naturvetenskap och att dessa fördomar tenderar att bekräfta sig själva. Men Sv.D:s artikel finner jag vara helt intetsägande och en flirt med politisk korrekthet i stället för en objektiv presentation av forskningsresultaten. Sådant lönar sig aldrig i längden. Beklagligt att du också gick på detta.

 • Micke

  ”Fördomar skapar skillnader mellan män och kvinnor”, varför inte vända på det?
  Skillnader mellan män och kvinnor skapar fördomar.
  I likhet med föregående kommentator finner jag att SvDs referat av studien inte på något sätt belägger att fördomarna skapar skillnader, det kan precis lika gärna vara så att skillnaderna skapar fördomar. OCH! Om vi pratar om faktiska skillnader så är det inte fråga om fördomar utan om berättigade generaliseringar.
  Hoppas att själva studien som refererats vid närmare granskning har mer substans än så.

  Sen tror jag inte ett ögonblick att det är sociala faktorer som skapar skillnader mellan kvinnor och män. Forskningen visar nämligen att mäns och kvinnors hjärnor är olika redan vid födseln, det har rimligen några konsekvenser.

  Fördomar är väldigt ofta berättigade generaliseringar när man granskar dom närmare.

 • Anders_S

  Micke: Nej, det kan nog inte vara omvänt. Då skule inet länderna skilja sig åt så mycket.

  Däremot, som det också påpekas, så fungerar det säkerligen så att resultatet av fördomarna förstärker fördomarna.

 • ”resultatet av fördomarna förstärker fördomarna. !!!!
  Vad skall det betyda?

 • Anders_S

  Bengt O: Vad sägs om det här från artikeln i SVD:

  ‚Äì De stereotypa könsuppfattningarna ger vissa provresultat och provresultaten håller de stereotypa könsuppfattningarna vid liv, säger Nazar Akrami, en av de ansvariga forskarna.

  Det är nämligen det jag hänvisar till.

 • Kristina

  Micke:

  Jag undrar vad du bygger dina åsikter på om att män och kvinnors hjärnor är olika från födseln? Har du någon källa, eller är det din personliga åsikt?

  Sen värjer jag mig mot en uppdelning i naturvetenskap och samhällsvetenskap, eftersom all forskning bestäms och utförs av människor.

  ”Som man letar får man svar”, även inom naturvetenskapen.

 • @Anders S: ”De stereotypa könsuppfattningarna ger vissa provresultat och provresultaten håller de stereotypa könsuppfattningarna vid liv”. Känner du inte igen ett cirkelresonemang när du ser ett? Jag vägrar emellertid att tro att ”en jätteundersökning som utförts av Uppsala Universitet” kommit fram med sådana plattityder; det får väl troligen stå för Sv.D.

  /*borttaget, off-topic*/ #AS

  Man måste väl understryka: jag är övertygad om att det finns fördomar som styr kvinnors yrkesval och vill naturligtvis att dessa försvinner. Men att komma med meningslösa plattityder eller nonsensforskning bidrar definitivt inte till en positiv utveckling i detta hänseende.

 • Anders_S

  Det är väl inte nån konstig mening. Det handlar om naturvetenskapliga prov i skolan (har du läst artikeln i SVD?). Kvinnorna får dåliga resultat på dem, alltså är kvinnor sämre än män på naturvetenskap.

  Eftersom undersökningen kommit fram till att kvinnor är sämre på naturvetenskap än män på grund av att fördomar styr så blir ju resultaten på proven, som orsakas av något fördomar skapat, en självuppfyllande profetia som i sin tur förstärker fördomarna.

  Inget konstigt alls.

 • Pingback: Okritisk rapportering om Iran | Jinges Web och Fotoblogg()

 • Ja, fördomar är dåliga och därför skapar dåliga saker fördomar. Det är väl så ungefär du menar.

  /*Jag diskuterar inte mina modereringar och går efter de kommentarsregler jag satt upp, bryter man mot dem så blir man modererad. http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/ */ #AS