Hur sjutton kan man veta det?

Hur kan man vara så säker på att mannen som gripits i Pakistan med ett par ton sprängmedel faktiskt haft i uppsåt att spränga Sveriges ambassad. Han har visserligen uppgett det i förhör, men pakistanska förhör brukar handla om att tortyr är inblandat. Trovärdigheten i utsagorna blir därefter, dvs i stort sett noll. Självklart är det möjligt att han faktiskt hade i uppsåt att spränga Sveriges ambassad, men det går inte att ta hans så kallade ”egna ord” för sanning i ett land som Pakistan. Orsaken till att han skulle vara fientlig mot Sverige är ju dock mycket trovärdig. Sverige deltar ju faktiskt i kriget i Afghanistan. Vilket vi inte borde.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Magnus

  Nja, Sverige är i Afghanistan på FN-mandat (på efterfrågan från Afghanistans regering) och har inte stridande styrkor utan fredsbevarande. Sverige har en lång historia av internationellt engagemang under FN (t.ex under Kongokrisen på 60-talet eller mera nuvarande efter krigen i forna Jugoslavien).

 • Anders_S

  Magnus: Du kan inte vara seriös? Det är fullständigt ointressant på vilket mandat Sverige är där, eller vad man kallar folk som deltar i en ockuaption av främmande land. Det är krigföring likförbannat.

 • Tommy

  Framförallt är det ju så att Sverige i Afghanistan organisatoriskt ligger under USA, och leds av USAs general på plats. USA är, enligt egen utsago, i krig i Afghanistan. You do the math …

 • Lasse

  /*fråga som är att betrakta som off-topic, borttagen*/ #AS Visst, det är inte så kul att vi måste sända killar med vapen i hand till andra länder men det är nog det bästa sättet ändå. Någon måste göra det och ju fler länder som gör det desto större legitimitet får insatsen. Så visst spelar det roll på vilket mandat vi är där!

 • Johnny

  Anders du skrev: ”fullständigt ointressant på vilket mandat Sverige är där”.

  Det är givetvis högst relevant på vilket mandat svensk trupp finns i landet. Som Magnus skrev så är det Förenta Nationerna som frågat Sverige om vi kan delta. Och mycket riktigt så har den Afghanska regeringen i sin tur frågat Förenta Nationerna ifall dom kan bistå med säkerhet i landet.

  Case closed.

 • Anders_S

  Lasse och Johnny: Vilket mandat spelar inte nån som helst roll om det gäller huruvida det kan kallas krig eller inte. Och det var det som saken gällde.

 • Lasse

  Eh, så du tycker inte det spelar någon roll vad som skulle hända om västländerna drog sig ur?

 • Nja, Afghanistans ”regering” är ju tillsatt av USA, så det är självklart inte mer relevant att veta vad de säger än vad det var med ”regeringen” i Sydvietnam under Vietnam-kriget. Afghanistans regering står i allt praktiskt under full amerikansk kontroll.

  Men självklart är det intressant att veta vad som skulle hända om väst drog sig ur militärt. Att vi slutar döda fattiga människor är bra, men nästa steg är att ge ordentligt bistånd. Sådant som i praktiken upphört nu eftersom det blivit för osäkert när landet förvandlats till en krigszon.

 • Anders_S

  När det gäller om väst drar sig ut så har Hampus svarat bra och jag kan bara hålla med honom.