En popstjärna och en sargad själ är död

En av världen största popstjärnor har dött. Jag har dock egentligen aldrig lyssnat på honom och hans musik, utom när han sjöng i Jackson 5. Då var han ett barn som drevs av sina föräldrar att göra saker som enbart större skulle ha behövt göra. Han fick förmodligen aldrig någon barndom med lek och stoj som man ösnkar att alla barn skulle ha.

Istället skapades den osäkra och socialt skadade man som var popstjärnan Michael Jackson. En av de största som funnits, som gjort musik de flesta människor naturligtvis hört, även om man som jag kanske inte lyssnat på det eller köpt det. En sargad själ och stor popstjärna har dött. Förstås alltför ung och alltför tidigt. Ett tragiskt liv har slutat i en tragisk för tidig död.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Kulturbloggen,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, AB1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • José Väggar

  Hej!
  Jag har nyss kommenterat Röda Malmös liknande inlägg.
  Jag skrev att jag blev besviken på honom. Och nu skriver jag att jag blir också lite besviken på dig!
  Jag brukar läsa din blogg dagligen och gillar dina analys av politiska händelser! Jag tycker du är jätte duktig och sånt.
  Men den här gången förväntade jag mig en kritisk ställning till den personens död. Varför inte snacka om varför bryr sig inte folk om Israels folkmord på Palestinierna? Eller varför folk lyssnar på dålig musik istället för bra musik? Varför måste de riktiga konstnärer spela sina musik på gatan och på dåligt finansierade kulturfestivaler? Jag ser en extremt stor koppling mellan Michael Jacksons ”stjärnliv” och kapitalismen. Han är en de många mediokra musiker som tar största nytta av upphovsrätten. 6 miljarder kronor sålde han av dålig musik till folket som hellre lyssnar på honom än på vänsterpolitiker. Michael Jacksons framgång berodde inte på hans musik, utan på kapitalismens vilja att underhålla folken med bröd och skådespel.

  Och jag håller inte med dig: ”…alltför ung och alltför tidigt.” Han var alltför gammal och dog alltför sent. Och en pederast som sov med barn.

  Hoppas min svenska var inte så dålig, jag saknar ”språklig kapital”.

 • Anders_S

  Huruvid han var pedofil, pederast eller inte något av det vet vi inget om. Han åtalades men är inte fälld. Således formellt oskyldig.

  Som sagt, jag lyssnar inte på Michael Jackson. Hans musik har aldrig tilltalat mig. OCh därför vet jag inget om hans musik efter tiden med Jackson 5. Jag vet mer om honom som person dock. Men det var inte en kritisk artikel jag skrevd enna gång, utan något annat.

  Är man 50 år när man dör är man alltför ung för att dö. Han levde ett liv som man inte borde få leva. Han var visserligen rik, men knappast lycklig och välmående. Det var ett reusltat av hans föräldras pervers utnyttjande av honom som barnartist.

  Varför ska jag skriva om Palestina när jag skriver om Jackson? Det förstår jag inte riktigt.

 • Black box

  Det förvånar mig inte att han är död de flesta ”stora” stjärnor går bort tidigt för de brinner så starkt.T.e.x Elvis 42år Janis Joplin mfl.På ett sätt tycker jag det var lika bra Michael Jackson var en parodi på sig själv de sista 10åren såg honom i Göteborg 1985,tyckte dock att Kim Wilde som var förband var snäppet bättre.En som inte kommer att bli ”helgon” förklarad men kanske har gjort mer för den nya popen och bättre musik Phil Spector ska ju in på kåken nu kommer troligen oxå då där. 67 år nu han fick 29år kommer nog tyvärr bli mer ihågkommen för mordet på ett ex än för sina fina insatser i musik världen.Till sist en stor personlighet är död vi ska alla dö tur att vi inte vet när och hur.

 • Ordförståelse för satan! Pederast är inte samma sak som pedofil. Det betyder ett homosexuellt förhållande mellan män där en viss åldersskillnad råder. Behöver inte alls handla om minderåriga.

 • Anders_S

  Hampus. Vem har påstått att det är samma sak. Vi vet inte om Jose menar pederasti eller om han förväxlar de två begreppen. Därav formuleringen i mitt svar. Där jag tar med båda, men hävdar inte att det är samma sak. Pederasti kräve en ålderskillnad. Annars är det liksom inte pederasti. gränsne mellan pedofili och pederasti är flytande och vad som är vad bestäms i praktiken av länders lagstiftning.

  För att klargöra. Pedofili är kärlek till barn inklusive sex med barn, oavsett kön. Dvs inte föräldrakärlek. Pederatsi är kärlek mellan en äldre och en yngre man inklusive sex. Kan var barn, men behöver inte var barn. Pederasti är knappast olagligt i USA, såvid det inte också handlar om pedofili. Förstavlesen pedo- pedi-, pede- betyder för övrigt barn på grekiska. Även på nygrekiska heter barn så.

 • Lars

  Jose:
  ”Varför inte snacka om varför bryr sig inte folk om Israels folkmord på Palestinierna? Eller varför folk lyssnar på dålig musik istället för bra musik? Varför måste de riktiga konstnärer spela sina musik på gatan och på dåligt finansierade kulturfestivaler?”

  Sa vad menar du ar bra musik och riktiga konstnarer? Sen finns det en hel intressanta amnen som inte beror Palestina.

 • Ja, alla vet att riktiga konstnärer har bra arenor. AC/DC fyllde ju Ullevi senast och Motorhead brukar alltid ha bra med publik.

 • Cissi

  Jag e ledsen!Han var och förblir The King!
  Jag älskar allt som han gjort och han kommer att leva genom sin musik..
  Han var ingen pedofil..folk som skriver sånt om honom har ingen kunskap och dömmer någon de inte känner..
  Han var en ensam människa och en underbar artist..
  Vila i frid Michael:(

 • Nä, Elvis förblir The King. Michael Jackson förblir ”The King of Pop”.

 • José Antonio

  Hej Svennson!
  ”Varför ska jag skriva om Palestina när jag skriver om Jackson? Det förstår jag inte riktigt.”
  Jag tycker att man ska alltid se på händelserna med en helhetsperspekiv, som du brukar göra! Det som jag ville säga är att man ska analysera hans död från den anti-kapitalistiska perspektivet! Han var ju trots allt en av kapitalismens främsta exempel – bli rik genom att göra inget. Och du har kritiserat upphovrättslagen innan.

  Och det jag menar med att nämna Palestina är att du måste fråga dig varför bryr sig folk mer om den pedofilens död än om Israels folkmord på Palestinierna, eller om Irakkriget eller den globala uppvärming? Och det är jättelätt att svara! Jag förstår inte hur du, som har ägnat jättemycket av ditt liv åt att kämpa emot kapitalet, nämner inte det i din artikel!

  Folk avguder den mediokre musiken Michael Jackson som en gud. Det är som en religion.

  Och som någon stor filosof som du kanske känner till sa för många år sedan: ”Religion is the opiate of the people.” Det är så jag ser det. Eller kanske bara för att jag är själv musiker?