Nya GM – Government Motors

gm-homepage-wide-img.jpgIdag bildas det nya General Motors, som en del US-amerikanska tidningar och media döpt till Government Motors. Det nya företaget, som till 61% ägs av den US-amerikanska staten och utöver det av bilarbetarfacket UAW:s sjukförsäkringsfonder samt den kanadensiska staten, kommer även svenska Saab att ingå intill den dag då företaget är sålt.

Saab blir därmed ett statligt ägt bilföretag. Även i två av de andra stora svenska bilföretagen äger stater stora andelar. Renault kontrollerar AB Volvo och Renault kontrolleras av franska staten. Scania kontrolleras av Volkswagen (VW) som i sin tur har en stor minoritetsägare i delstaten Niedersachsen. Tidigare kontrollerades VW av delstaten ihop med Porsche, men nu är företaget under Porsches kontroll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på “Nya GM – Government Motors”

  1. Det är väl bara att önska nya General Motors lycka till. Enligt mitt sätt att se det står de inför enorma utmaningar då jag tror man har en hel del att ta igen, både rent tekniskt men också modellfilosofimässigt, jämfört med många av konkurrenterna.

  2. Anders S då bör Du läsa NYT lite bättre. Det står inte alls så. I samtliga amerikanska källor som citerar vad som sas vid presskonferensen sägs klart ut att Saab och de andra finns kvar i det gamla och kommer att säljas eller likvideras senast inom 2 år. BARA de vinstbärande bilmärkena finns med i den officiella listan på de delar som köpts av det nya företaget.

Kommentarer är stängda.