Tjurrusning – en idiotisk uppvisning av machoideal

Jag tycker att det där med att springa ut framför tjuarna i tjurrusningar är en dumdristig och onödigt farlig sysselsättning som man inte borde ägna sig åt. Men unga män har alltid gjort dumma saker. Själv har jag faktiskt varit med om tjurrusningar, två gånger dessutom. Och faktiskt har jag sprungit där och burit mig åt framför tjurarna, en av dessa gånger.

Men det var inte i Pamplona, utan i södra Frankrike, i staden Arles där man har tjurrusning varje påskhelg ihop med tre dagars spanska tjurfäktningar på den gamla romerska arenan. Dessa har jag också bevistat en gång. Att jag skriver spansk tjurfäktning är för att klargöra att dessa förekommer även i södra Frankrike, över hela den sydliga delen, från Atlanten till Italien, från de baskiska delarna över Languedoc till Provence.

Det finns också spanska, franska tjurfäktningar och tjurrusningar i många andra städer än Arles. Franska tjurfäktningar är en tillställning mer lik amerikansk rodeo och när allmänheten är inne i arenan och springer omkring och gör konster framför tjurarna har hornen gjorts trubbiga. Inte heller sticker man en massa vassa föremål i tjurarna i fransk tjurfärktning och inte heller dödas de. Sådana har jag varit med om i Les Saintes Maries de la Mer och Grau-du-Roi.

Jag tycker att tjurfäktning är ett fascinerande skådespel (fransk såväl som spansk), självklart är det också djurplågeri, men jag har svårt att inte låta mig fascineras och när jag nyligen var i Carcassonne hängde jag en hel del på en spansk tapas-bar som visade tjurfäktning på TV nästan varje dag.

Camargue
, deltaområdet söder om Arles är ett område där det finns vildhästar, cowboys (guardians), stora områden med uppfödning av tjurar och köttboskap, flamingokolonier och andra udda fågelarter. Staden Les Saintes Marie de la Mer har en kyrka som är helig för romer, för i källaren finns det svarta helgonet Sara (hon hamnade där av rent rasistiska skäl, för uppe i själva kyrkan finns Mariorna).

Staden har väldigt mycket romer och två gånger om året extra många Då är det fest (jag har två gånger varit där på sådana fester) där det bland används ceremonier ner vid havet som påminner om candomble/umbandakulterna i Uruguay och Brasilien där man offrar till / tillber sjögudinnan Iemanja på samma sätt som man offrar till Mariorna och Sara i Les Saintes Maries. (jag har varit med om bägge ceremonierna, både i Uruguay och Frankrike)

Närdet gäller guardians så har det hänt flera gånger att jag suttit på nån bar eller restaurang att några kommit ridandeoch bundit hästarna vid en stång utanför, precis som i nån vilda-västernfilm. En lätt absurd upplevelse faktiskt.

Arles är för övrigt känd för att Vincent van Gogh bodde en tid i staden och för att ha en stor bofast romsk befolkning och från staden kommer det kända bandet Gipsy Kings. En av de mest känd flamencoartisterna i världn är också från området, Manitas de Plata. Han blev känd genom att spela på festen i Les Saintes Maries varje år.

Intressant?

Borgarmedia: VG1, 2, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements
 • bror

  For f??rste gang er jeg enig at når slike tradisjoner fortsatt eksisterer i et sivilisert land? ja da kan de ha seg selv å takke. Maken til idiotisk påfunn. Kanskje vi skal begynne med å krysse motorvegen utenfor Oslo en mandag i rushtiden? da er vi t??ffe da!!
  Satt helt på spissen!! bare så det er sagt…
  Men de vet jo ikke bedre stakkars…
  Tror at de sikkert får draget på damer eller noe sånt…
  ellers? OLE…..

 • Santa

  Håpl??se mennesker med håpl??se ”hobbyer”. Herregud, er det mulig. Ikke kom å klag etterpå – de ber om det. Idioter. Tyrefekting er en annen sak og ikke det spor bedre – det er dyreplageri, og det er hevet over enhver tvil.

 • ompalompa

  Alt for få d??r under oksel??pene.. Her springer masse mennesker for livet å bare ‘1’ d??r, tror det er masse skuffede mennesker med et d??ds??nske som nå må finne en annen måte å ta livet av seg på. Lykke til neste år!