Kinesiska myndigheter erkänner att polisen sköt uigurer

Uiguriska organisationer har hela tiden hävdat att polisen sköt in i fredligt demonstrerande folkmassor under oroligheterna i Xinjiangprovinsen och dess huvudstad Ürümqi. Nu erkänner kinesiska myndigheter att det är sant. Man medger att tolv personer skjutits av polisen, men hävdar att samtliga sköts när de angrep andra människor och att polisen agerat mycket återhållsamt. Uiguriska källor vidhåller dock att det handlar om hundratals som har blivit skjutna och att polisen också sköt mot fredliga demonstrationer.

Intressant?
Borgarmedia: DN1 , 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Reinfeldt, en duktig idiot?, domljuger skriver Hata de rika, Anders_S skriver De rika “svinen”, kamratwot skriver Men sluta lipa kärringjävel, Björn Nilsson skriver Legendariskt?

Advertisements
  • Strutsman

    Om proportionerna stämmer; alltså att nästan 200 människor dog, och polisen sköt ihjäl 12 personer så är det väl ganska rimligt att anta att det dels var nödvändigt att gripa in, och dels att dödssiffran från polisens kulor är väldigt låg. Jag litar inte på kinesiska staten, men nästan ännu mindre på uiguriska exilgrupper. Eller för att förenkla det hela lite så kollar man bara vilkar Al-Qaida stödjer och misstror dom.

    Att Kina faktiskt går ut med information om detta är ju bara det ett stort framsteg, även om det inte är hela sanningen som kommer fram. Dom är nog faktiskt på rätt väg.