Kullenbergs – ägdes av byggkungen från Brännö

Del 8 av 24 i serien Bygg- och fastighetsbranschen

Yngve Kullenberg Byggnads AB grundades visserligen av Yngve Kullenberg år 1953, men det var en murare vid namn Rolf Ericsson som kom att göra bolaget till ett av Sveriges större byggföretag och en av Göteborg största fastighetsägare.

Född 1937 på Brännö i Göteborg byggde han sitt första hus som byggmästare och några år senare grundade han ett eget företag, Rolf Ericsson Byggnads AB. 1972 bildade han bolag tillsammans med Yngve Kullenberg och detta företag tog över ägandet i Yngve Kullenbergs Byggnads AB. 1973 blev Rolf Ericsson VD i Kullenbergs. Under 1970-talet förändrades ägandet allteftersom och 1979 fanns bara två ägare kvar, Rolf Ericsson, född på Brännö och Sten A. Olsson, född på Donsö. Efter nåt år köptes den senare ut ur bolaget som så småningom också bytte namn till Kullenbergbyggen AB.

Rolf Ericsson var också känd för sitt playboyartade utsvävande leverne och han var i de intervjuer som finns ganska burdus och rättfram.

Under 1970-talet växte bolaget till att 1981 vara Sveriges sjätte största byggföretag och tredje största privata fastighetsägare. Först var det miljonprogrammet och sen var det saneringarna i Göteborgs innerstad. Företaget satsade också på andelslägenheter i fjällen och var bland de första att bygga hus med andelslägenheter (ägarlägenheter) i Göteborg. Man byggde också företagshotell med ett liknande upplägg där företagen kunde köpa andelar.

Bolaget var det företag som hade kontraktet på att bygga Kungstorgsgaraget i Göteborg. Något som det inte blev något med på grund av folkliga protester. Bolaget var också en av byggarna bakom Göteborgsoperan, men hann gå i konkurs innan bygget avslutats.

Udner 1980-talet deltog bolaget, som de flesta andra fastighetsbolag i spekulationen och finansierade med lån, skapade finansbolag osv. Det gick i slutändan inte så bra. Kullenbergs hörde till de företag som försvann i finans- och fastighetskraschen i början av 1990-talet. Byggverksamheten övertogs av familjen Paulssons Peab vid konkursen år 1992. Bankerna tog över fastigheter och de såldes sen till olika fastighetsbolag. Konkursen drog ut på tiden och avslutades inte förrän år 2005 och 2006.

I Malmö övertogs fastigheterna vid konkursen av Kullenbergs Fastigheter AB som dock nyligen sålde dem till Kungsleden AB.

Det nuvarande fastighets och byggbolaget i Göteborg med namnet Kullenberg Bygg & Förvaltning har inget med det gamla företaget att göra.

Läs mer: Helsingborg.se, Region Skåne, Trygg-Hansa, Riksdagen,

Andra källor: Tidningen Arbetet, 1979-81, Veckans Affärer 1975-79

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Ernst Rosén – en av Göteborgs stora fastighetsägareBygg- och fastighetsbranschen de senaste 60-åren, del 2 – Spekulanterna >>
Advertisements
 • Pingback: Tobissons - en göteborgsk variant på fastighetsklippare | Svensson()

 • Adam

  Hej

  Skulle gärna vilja veta mer om Rolf Ericsson, har ni någon länk eller så?

  Vad va det för uttalanden han gjorde?

 • Anders_S

  Rolf Ericsson var en slags playboy mer ursprung i arbetarklassen. Han sålde Wallenstams precis innan kraschen och han äger fortfarande ett hus på Brännö där vänner till mig numera hyr. Jag tror att han lever utomlands.

 • Adam

  Playboy vad gjrde han för något för att bli kallad så?

  Sålde wallenstam ?

  Vad heter hans bolag i dag?

 • Pingback: Miljonprogrammets bygg- och fastighetsbolag | Svensson()