Protestera mot uppsägningarna på Vestas

Stoppa uppsägningarna på Vestas i Newport!

Manifestation mot uppsägningarna vid Vestas nordeuropeiska huvudkontor i Malmö.

Det danska vindkraftföretaget Vestas fabrik i Newport på Isle of Wight ockuperas av ett 30-tal arbetare sedan i måndags i protest mot uppsägningarna av 625 anställda. Företaget planerar uppsägningarna trots att företaget, världens största tillverkare av vindkraftverk, är ett lönsamt företag.

Vestas är inte ett företag i kris. Tvärt om har försäljningen ökat med 59% det senaste kvartalet. Detta faktum, i kombination med ett överhängande och akut klimathot, gör beslutet om nedläggning helt oacceptabelt. Samhället borde tvärt om understödja och verka för en utbyggnad av vindkraften.

Över världen, i Sverige såväl som i England, försöker företag köra över och sparka arbetare, samma arbetare som skapat det välstånd som kapitalisterna lever gott av, med krisen som ursäkt förstör de människors liv, det tänker vi inte tolerera.

Vi kan heller inte acceptera den engelska polisen beteende, där man har spärrat av området kring fabriken och på det sättet försöker svälta ut ockupanterna. I Sverige har vi också sett liknande från polisen ge sig in i arbetsmarknadskonflikter, nu senast vid den vilda strejken på Lagena, men tidigare ofta mot syndikalister. Polisen ska helt enkelt hålla sig borta från fackliga konflikter!

Men andra anställda såväl som sympatisörer, bland annat från miljörörelsen, har inte accepterat detta utan forcerat polisens avspärrningar för att få in mat till ockupanterna. Sådant kan bara applåderas.

Arbetarna på Vestas kräver att få behålla sina jobb och menar också att om man menar allvar med klimathotet, förnyelsebar energi och miljöhänsyn är det orimligt att stänga. Och i England har miljöaktivister hörsammat deras argument och ställt sig på arbetarnas sida.

Solidaritet med arbetarna på Vestas!

Tid: Fredag den 24/7 kl. 12.00
Plats: Utanför Vestas lokaler, Grophusgatan 6, Malmö

Hur tar du dig dit? Från centralen så tar du enklast tåg mot Köpenhamn och hoppar av vid Malmö Syd/Svågertorp
Från Södervärn tar du buss 7 till Malmö Syd/Svågertorp, därifrån är det ungefär 100 meter och man ser en står Vestas-skylt. Vi samlas på Södervärn 11.15 för gemensam bussresa 11.34 för den som vill.

Från Svågertorp.

Arrangörer: Motarbetaren och SUF-Malmö

För mer information om konflikten, läs arbetarnas blogg:
http://savevestas.wordpress.com/

Läs mer: Socialist Worker1, 2, 3, 4, 5, Socialist Resistance,

Intressant?
Bloggat: Kim Müller, Bola,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Dagens Nyheter och ”Araberna”, Björn Nilsson skriver Fler bankkrascher i USA. Bandh i Indien, Tuss skriver 1984 har ett begränsat användningsområde som politisk metafor, boladefogo skriver Israeliska soldater vittnar

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Sweden joins international solidarity with Vestas : Socialist Resistance: Fourth International in Britain()

 • Thanks for this. I have made a translation and put it here: http://socialistresistance.org/?cat=8 where you can also see the Socialist Resistance statement of support and other articles.

  Let me know if I should correct the translation.

 • Rudis

  Facket ska alltså ha rätten att bryta mot lagen i arbetsmarknadskonflikter? För du föreslår väl inte på allvar att det är polisen som bryter mot lagen när man upprätthåller ordningen? Och du bli minst sagt inkonsekvent – först ett inlägg om att våld inte ska användas i politiskt syfte sedan ett där våld (mot polisen till och med) ska användas i politiskt syfte…

 • TB

  ”Över världen, i Sverige såväl som i England, försöker företag köra över och sparka arbetare, samma arbetare som skapat det välstånd som kapitalisterna lever gott av, med krisen som ursäkt förstör de människors liv, det tänker vi inte tolerera.”

  Detta får det nästan att låta som om det skulle vara ett självändamål för ”kapitalisterna” att ”förstöra människors liv”.

  Företagsledningen på Vestas handlar utifån företagsekonomiska principer. Som alla andra företag arbetar man med prognoser. I detta fall har man prognoser som säger att markanden i Europa och i synnerhet Nordeuropa är svag. Följden kommer då att bli obeläggning i produktionen, något som ganska snabbt förvandlar svarta siffror till röda (…jag har själv smärtsamma erfarenheter av detta). Det är alltså inte för att man är ”elaka” som man handlar på detta sätt.

  Sedan är det givetvis en berättigad fråga varför Vestas hamnat i dessa problem när vindkraft helt visst är ett område som har framtiden för sig. Vidare borde det också vara så att vindkraft är något som faktiskt gynnas av finanskrisen i den meningen att finanskrisen initierar infrastruktursatsningar där energiförsörjningen är en del.

  Jag vet väldigt lite om vindkraftsbranchen och inget om det aktuella företaget men man måste ändå ställa sig frågan om det är så att problemet finns hos företagets produkter mer än hos marknaden. Finns de måhända andra aktörer som sprungit om och har för marknaden mer tilltalande produkter?

 • TB och Rudis: Det som förenar era inlägg är inte bara marknadstänkandet som gör era resonemang trångsynta och snäva för att använda vänliga begrepp.
  Ingen av er berör ens frågan om den globala uppvärmningen eller behovet av förnyelsebar energi. Arbetarna kämpar för sina jobb och det bara råkar vara jobb som är bra för miljön- rudis och tb vill att marknadsmekanismen – rätten för ägarna att sparka folk i ett företag som går med vinst – visar på bristen i systemet. Miljön och människorna kommer i andra hand. Detta är helt fel.

  Den förnyelsebara elproduktionen måste inte bara försvaras – den mste mångdubblas till exempel genom att lägga om produktionen i delar av dagens bilindustri till bl.a vindkraftsverksproduktion eller snabbtågsproduktion, till exempel.

  Detta förutsätter att man istället för att bara bry sig om kapitalistens rätt att göra vinst, måste göra en medveten planering av produktionen. Ägandet och planeringen borde ske gemensamt under arbetarkontroll, fritt från privata profitörers långa fingrar.

  Till slut: TB, det handlar inte om att kapitalisterna vill förstöra världen. De vill göra vinst, och det råkar bara vara så att den profithungern har lett oss genom två världskrig och är på väg att leda oss till eko-kollaps. Ingen politisk fråga understryker kapitalismens misslyckande och behovet av en demokratisk, gemensam socialistisk lösning som miljöfrågan.

 • TB

  biblio:
  Man kan diskutera vems resonemang som är mest trångsynt. Faktum är att tillräckligt många uppenbarligen inte köper Vestas vindkraftverk. Kunderna inom detta segment är ofta energibolag av olika slag, energibolag som ofta har ett stort inslag av offentligt ägande (vårt svenska statliga Vattenfall är exempelvis en jätte på den europeiska energimarknaden). Det är energibolagen, och inte Vestas eller någon annan kraftverksproducent, som har ansvaret för att ställa om energiförsörjningen. Det kan du inte lasta Vestas för.

  Sedan är din syn på vinst givetvis mycket långt ifrån den bild jag har. Vinsten är främst ett mått på att en verksamhet är sund, den producerar mer än vad den förbrukar. Vinsterna används sedan i huvudsak på tre sätt.

  En del kan användas för att investera och satsa i ny utveckling, d.v.s. går en kraftverksproducent bra får den mer resurser att satsa i ny utveckling.

  En annan del av vinsten delas ut till ägarna. Dessa satsar ofta detta i investeringar i andra företag men de kan också användas i nyemissonen. En annan ägarkategori som är högst betydande i dagens samhälle är pensionsfonder. Sedan visst går det säkert att leta upp en och annan ”karikatyr” till kapitalist som frossar gåslever och dricker franskt slottsvin men ärligt detta utgör nog en mycket liten del.

  En tredje del av vinsten går till skatt, alltså till gemensamma nyttigheter (i vårt land är bolagsskatten 28%). I vårt land har vi också den ordningen att aktieutdelningen till skattas som kapitalinkomst.

  Till sist biblio, har jag kanske inte helt förvånande, en diamentralt skild åsikt då jag istället ser att det verkligen gäller att utnyttja de drivkrafter som kapitalismen har för att effektivt möta de utmaningar vi står inför inom t.ex. klimatområdet. Från mitt perspektiv är det naivt att tro att dessa lösningar centralt skall kunna planeras fram. Istället måste en mångfald av aktörer bidra från etablerade företag till innovatörer med nya idéer.

  Ser vi till 1900-talshistorien har socialismen ingen särskilt lysande ”track record” vare sig när det gäller att skapa resurser eller att driva fram tekniska innovationer. Vad detta beror på kan givetvis diskuteras men att då lägga all sin tillit till socialism när det gäller en av världshistoriens största utmaningar ja det är ett vågspel som i alla fall inte jag skulle vilja ge mig in i.

 • Pingback: Stoppa uppsägningarna på Vestas i Newport! | Mullvaden()

 • Pingback: Högerns våld och vänsterns skadegörelse | Svensson()