Lyckad solidaritetsaktion utanför Vestas i Malmö

Idag genomfördes en solidaritetsaktion för arbetarna på Vestas i newport på Isle of Wight i England. Arbetarna där protesterar mot nedskärningar och kräver nationalisering av fabriken. Från Malmö rapporterar Röda Malmö från en aktion dominerad av arbetare och aktivister knutna till den autonoma vänstern och ”trotskistiska” Socialistiska Partiet (jag undrar så var stalinisterna var? Och inte blev det nåt bråk heller 😉 ):

I dag fredag 24 juli genomfördes en solidaritetsaktion utanför Vestas anläggning i Svågertorp i Malmö. En grupp aktivister protesterade mot det kortsiktiga tänkande som nedläggningen av Vestasfabriken är ett uttryck för. I ett uttalande, som delade ut, sades bland annat att ”arbetarnas kamp i Newport är en kamp för löntagare över hela Europa. Men det är samtidigt en kamp för klimatet. För att bryta beroendet av fossila bränslen behöver vi förnyelsebara energikällor. Och för att inte köras över av den ekonomiska krisen behöver vi löntagare som gör motstånd mot uppsägningar”.

Arrangörer av protestaktionen var Motarbetaren och SUF. Även medlemmar från Socialistiska Partiet deltog.

Så sent som i maj månad skrev Skånskan att det gått bättre än väntat för danska storföretag. SkD: ”Bäst har det gått för jättar som Novo Nordisk, Carlsberg och Vestas Wind Systems, som mer än fördubblat vinsten jämfört med de första tre månaderna 2008”. Ändå varslar Vestas 1 900 anställda i England och Danmark.

Det finns en särskild hemsida om de engelska arbetarnas kamp: Factory under occupation

Det är bra och viktigt att det finns arbetare som underkänner kapitalisternas krisargument och ifrågasätter deras rätt att sparka folk. På sina håll världen över håller greppet om de anställda på att lossna och folk går ut i kamp för sina egna intressen.

Intressant?
Bloggat: Fredrik Jönsson, Mullvaden
Läs mer: Socialist Resistance1, 2, 3, Socialist Worker1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements