Har verkligen Venezuela sålt vapen till FARC?

Svenska vapen har uppenbarligen hittats hos FARC. Eller är det ett fall av planterade vapen? Dessa vapen har från början sålts till Venezuela. Betyder detta att Venezuelas regering verkligen har sålt vapnen? Naturligtvis inte. Det finns inget politiskt intresse från Venezuela att sälja vapen till FARC. Istället gäller motsatsen. Venezuela vill inte riskera att provocera fram en konflikt med USA eller västvärlden.

Troligvis är det hela istället en provokation genomförd av fiender till Venezuela i ett försök att provocera fram den konfrontation som Venezuela inte vill ha. Och kanske har det svenska vapnet inte ens funnits hos FARC, utan det hela är ett påhitt av colombianska armén och US-amerikanska agenter.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • TB

  Utrustningar av denna typ är försedda med serienummer och annan typ av identifikation som gör att ursprunget inte lär vara särdeles svårt att spåra.

  Vidare har UD, som jag förstått det, begärt förklaring från Venezuelas regering.

  Att spekulera i konspirationsteorier innan utredningen som sådan är färdig förefeller mig någoit vågat.

 • MJE

  Helt otroligt är det dock inte. Men och andra sidan så borde smugglingen av pansarskott inte vara något att höja ögonbrynen för i den delen av världen. Statskuppen i Haiti genomfördes med hjälp av vapen som nyligen hade sålts av USA till den Dominikanska Republiken. Vad jag kan minnas var det inga större protester som hördes om det då.

 • None_Of_Your_Buisness

  Hade man gjort en inventarie av FARCs vapen kommer man nog hitta vapen från mer eller mindre alla vapentillverkande länder. Dom lär använda vad dom än kommer över då dom knappast har en egen vapentillverkning.

 • Tack för artikelen!

 • Henke

  Och hur skulle den ”colombianska armén och US-amerikanska agenter” kunna veta om serienumren till de svenska vapnen? Har vi även ”US-amerikanska agenter” i Sverige, på Bofors? Kanske kan det vara Ingvar Carlsson som 1989 antecknade numren för CIA, etc etc.
  Konspirationsteorier passar som handen i handsken för extremister till höger och vänster.

 • Erik

  Om det finns dokumenterat (leveransdokument, kvittenser) på att Venezuela emottagit pansarskott med en viss nummerserie och några av dessa återfinns hos FARC så är det försvårande för Venezuela. Då duger det inte att spela indignerad och rapa upp en massa slagord. Jag utgår från att Venezuela är ett så pass välordnat land att dom har inventarielistor över vad som finns i deras vapenarsenal och därmed kan redogöra om P-skotten saknas eller om dom ligger kvar i förråd. En sådan redovisning skulle i så fall sätta P för alla spekulationer.

 • Olle

  Clownen/dåren Chavez har nog personligen inte sålt vapnen till Farc. Han kanske inte ens vet om att de sålts. Att någon stjäl vapen och säljer dem har faktiskt hänt förut. Ingen big deal.
  Att diktator Chavez är en stor skithög och att hans agenda är skum har inte något större nyhetsvärde, men det gör honom inte till en dumskalle. Han är en synnerligen intelligent psykopat.
  Den här historien kommer inte leda någonstans, men den är lika med dålig publicitet för Chavez. En charmkurs och offensiv är att rekommendera.

 • Jens

  Det mest besvärande är väl att Chavez har valt att konfrontativt gå på Colombia i en situation när han kanske skulle kolla sitt eget vapenförråd.

  Chavez har effektivt och rättmätigt lyft frågan om Venezuelas och hela Sydamerikas oberoende och självbestämmande, men är på väg att fullständigt spåra ur i bombastiska utspel och aktioner och ambitioner.

  Konspirationsteorier i all ära, men de är oftast just bara teorier. Och även om de är sanna, måste man verka i den politiska verklighet som syns (vilket jag inser är kanske just vad Chavez gör, detta är kanske mest en inrikespolitisk manöver…).

 • Tja, vapnen såldes till Venezuela för 20 år sedan, långt innan Chavez kom till makten. När under dessa 20 åren dessa kommit till FARC, om de nu har gjort det, är omöjligt att säga. Värre är att Bofors överhuvudtaget tillåts sälja vapen. Där borde kritiken sättas in.

 • Arebir

  Vari ligger det logiska i att smuggla svenska vapen – vars ursprung är relativt lätt att spåra – när det finns ett överflöd av billiga ryska/rumänska/kinesiska vapen som också är nästintill omöjliga att spåra ??

  Konspirationsteorier finns det gott och ofta är det bara fantasifoster men den här historien är inte trovärdig annat än för naiva individer.

 • Pingback: Svenska soldater kommer att dödas | Jinges Web och Fotoblogg()

 • MarkusT

  Skulle ödmjukt vilja ställa en fråga som är helt irrelevant för bloggposten: vad är en errare? Ser ibland uttrycket i socialistiska sammanhang, men har inte hittat någon klar definition.

  Vänligen
  MarkusT

 • Anders_S

  Errare är lika med en medlem i Kommunistiska Partiet (KP). De hette förut KPML(r). Det är en stalinistisk grupp.