Europa är större än EU

Det är en åsikt som jag och PJ Anders Linder verkar vara överens om. Även om vi kanske inte är överens om så mycket mer. I motsats till PJ Anders Linder har jag betydligt fler gånger än en gång genomkorsat Europa på olika färder, med olika transportmedel och på olika vägar. Jag har liftat, jag har åkt tåg, bil, husbil och flygplan kors och tvärs över kontinenten. Bakom järnridån och i väst. Efter murens fall och tidigare. Till Spanien , Skottland såväl som till Bulgarien och Turkiet.

Europa har alltid varit större än EU eller EEC om det kallades tidigare. Och vad är egentligen av. En vitrysk vän sad nyligen till mig att Grekland var mindre Västeuropa än vad hennes eget land är. Grekland var mer ett oreintalsikt land menade hon. Som Turkiet mer än som Västeuropa. På många sätt har hon förmodligen rätt. Baltikum och de nordliga f.d. sovjetstaterna är förmodligen mer västerländska än en del andra länder, som redan är med i EU.

I motsats till Linder ser jag dock inte det odemokratiska EU som lösningen för ett Europa präglat av krig i hundratals år. Jag kan med nöd och näppe se EU som en bit på vägen, med de demokratiska och ideologiska brister som unionen har. Men jag kan acceptera att Sverige finns i EU, önskar inte att Sverige ska lämna, utan vill istället att vi i vänstern ska arbeta för en demokratisering av EU samtidigt som vi behåller vår i grunden kritiska syn på hela de nyliberala EU-projektet.

Europa är som sagt större än EU, det var uppenbart på 1970-talet och lika uppenbart nu. Ungern var redan då, på Sovjetsystemets tid ett land som var annorlunda. Det var annorluna i öst, det friaste och mest reformvänliga. Därför förvånade det inte att det var i Ungern som gränsen till väst öppnades först. Att början till slutet på Sovjet-systemet kom just där. Man hade ju faktiskt försökt redan 1956. Men inom EU har Ungern tyvärr också blivit landet annorlunda, med ett öppet rasistiskt och nazistiskt parti (Jobbik) i EU-parlamentet och dessutom med ett mer typiskt modernt rasistiskt högerpopulistparti i samma parlament. Något oroväckande om det är så att Ungern, placerat mitt i Europa, återigen förebådar förändringar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements