Och i natt var det bilbränder i Biskopsgården

Biskopsgården är en stor stadsdel som kan sägas bestå av fyra delar, Södra, Norra, Länsmansgården och Svartedalen. Det är en stadsdel som har haft och har betydligt större sociala problem än Backa, där det var oroligt i går natt. Vid Friskväderstorget i Norra Biskopsgården tändes två bilar på under natten till idag. Genom att polisen förändrat sitt agerande kunde dock allvarligare problem undvikas. Och naturligtvis är dte inte samma undomar som agerat i Biskopsgården och Backa. Stadsdelarna ligger ju faktiskt på helt olika ställen även om de ligger på samma stora ö, Hisingen. Därför är det fel att prata om ”andra dagen i rad”.

Det hela handlar om ganska vanliga ungdomsproblem. Saker som drabbat Sverige så länge jag levat. Varje höst, precis innan skolstart, när alla kommit hem från sommarhus, utlandsvistelser och annat och när föräldrarna börjat jobba men inte skolan startat så är ungdomar och barn ensamma långa studner på dagar och kvällar (många föräldrar jobbar skift). Det är mycket vanligt med olika former av ungdomsbråk, stökigheter och ungdomskravaller under perioden mellan arbetsstart och skolstart. Så har det varit sen 1950-talet. Skriverier om sådant är ständigt återkommande i media.

Ständigt har också exakt samma klagomål på ungdomarna som stökar funnits. Det är ”ouppfostrade”, ”har inte lärt sig hut” osv. Numera händer det ibland att mana säger invandrarungdomarna istället för ungdomarna vilket naturligtvis är lika dumt som när vuxna kallade det gäng jag tillhörde i början av 1970-talet för ”finnpack” och ”tattarjävlar”. Klagomålen från vuxna på oss var exakt samma som idag. Vi hade ingen hyfs, vår föräldrar had inte uppfostrat oss ordentligt, vi borde tvångsförflyttas, vi tog bort ljuddämparna till mopaprna för att med flit störa så mycket så möjligt osv. Naturligtvis är det trams allt ihop, då såväl som nu.

Stöket uppstod/uppstår ofta för att man var uttråkad, ingen skola, inga föräldrar och inget att göra. Så en lösning kanske är att det fanns fler fritidsgårdar i Göteborgs olika stadsdelar. Fritidsgårdar som i likhet med Mixgården i Hammarkullen kan betyda något och förändra hur det faktiskt är för ungdomar. Med verksamhet som faktiskt förstör möjligheterna för de kriminella gängen att rekrytera osv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS, Ungdomarna i Backa-Skälltorp (Selma, vid Selma Lagerlöfs Torg) ville uppenbarligen inte vara sämre än de i Backa-Röd så man satte eld på en container under natten till idag. Även i Tolered på centrala Hisingen har man eldat bilar. DS.

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , ,

Advertisements